Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

niedziela, 2 marca 2014

Plastiki do żywności dobre i złe


Czasy, gdy żywność sprzedawana była w szklanych opakowaniach albo papierowych torebkach i tak była przechowywana w domowych lodówkach minęły bezpowrotnie. Dzisiaj królują plastiki i zalewają cały świat, są wszędzie począwszy od żywności przez środki higieniczne, lekarstwa, ubrania na materiałach budowlanych  skończywszy. Często lekceważymy niebezpieczeństwa jakie one niosą dla naszego zdrowia. Bo plastik plastikowi nierówny, część opakowań z tworzyw sztucznych jest bezpieczna.  Niewłaściwe używanie plastików zagraża naszemu zdrowiu.

Jak je odróżnić?
Informacja, z jakiego tworzywa wyprodukowano opakowanie powinna znaleźć się na spodzie każdego opakowania w formie symbolu graficznego, składającego się z trzech zawracających strzałek tworzących trójkąt. W środku tego trójkąta znajduje się cyfra od 1 do 7 informująca o rodzaju tworzywa, z którego wyprodukowano opakowanie.

A co oznaczają te cyfry?

1– PET Używany jest do produkcji jednorazowych opakowań do żywności i jednorazowych naczyń. Typowym opakowaniem PET są butelki do wody mineralnej, słodkich i kolorowych napojów.  Nie jest to optymalne opakowanie. Niemieccy naukowcy dowiedli, że woda przechowywana w butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Ponadto opakowanie takie, nawet po dokładnym umyciu, może wydzielać toksyczne chemikalia przy ponownym użyciu. Nigdy nie używaj ponownie wyrobów z tego rodzaju tworzywa. Nie wolno wlewać ciepłych i gorących napojów! Butelka się kurczy i jest toksyczna.

 
2 – HDPE J J Polietylen o dużej gęstości uważany za jeden z bezpieczniejszych plastików, może być stosowany do powtórnego użycia, polecany do żywności.




3 – PCV Polichlorek winylu, bardzo powszechny, używany do wyrobu m.in. folii do pakowania żywności np. woreczki śniadaniowe. PCV jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny. W procesie spalania polichlorku winylu wytwarzają się bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane dioksynami, które są często bardziej niebezpieczne od cyjanku potasu.

 
4 – LDPE Polietylen o małej gęstości używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności, uznawany jest jako dozwolony do powtórnego użytku i bezpieczniejszy niż wiele innych plastików, ale nie tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.


5 – PP JJ Polipropylen wielokrotnego użytku jest często spotykany jako opakowanie do żywności. Razem z tworzywem nr 2 (HDPE ) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików. Polecany do stosowania do żywności.


6 – PS  Polistyren najbardziej znany w formie spienionej czyli jako styropian. PS wydziela toksyny i nie powinien być stosowany jako opakowanie do
żywności. I rzadko stosowany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, ale jest obecny np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.


7 – INNE  Nigdy nie wykorzystuj do powtórnego użycia wyrobów z plastiku oznaczonego jako 7. W tej kategorii znajduje się wiele szkodliwych związków, m.in. także bardzo toksyczny bisfenol A (BPA), który może przyczyniać się do zachorowania na różne choroby np. schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Ponadto jedząc lub pijąc żywność, która miała kontakt z BPA narażamy się na zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności. O zgrozo! często używany w zabawkach dla dzieci.

Plastik jest dzisiaj częścią naszego życia, towarzyszy nam już wszędzie i szybko się go z kuchni nie pozbędziemy. Spróbujmy jednak zmniejszyć do minimum szkodliwy wpływ sztucznych tworzyw na nasze zdrowie. W tym celu:

·         Do przechowywania żywności używaj tylko plastików oznaczonych cyfrą 2 (HDPE) i 5 (PP).
·         Plastików z pozostałych grup nie używaj do przechowywania żywności, ale oddawaj je do recyklingu.
·         Nie używaj ponownie butelek PET i nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności na tackach, na których została kupiona, (chyba że na opakowaniu zaznaczono, że nadają się do tego celu) choć i tak nie polecam.
·         Nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), najlepiej nie podgrzewać w mikrofalówce w ogóle, ponieważ całkowicie niszczy wartość odżywczą pożywienia, żywność staje się "martwa",  napromieniowany pokarm ma właściwości rakotwórcze.
·         Nie wlewaj do nich gorących płynów i nie zmywaj w zmywarce.
·         Wszystkie opakowania plastikowe używaj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu (oznaczenia dotyczące temperatury, zmywarki itp).

 


Artykuł przygotowany na podstawie ogólnie dostępnej wiedzy, szczególnie z Internetu

4 komentarze:

  1. Super, ze o tym napisałaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super artykuł, dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatna wiedza!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo przydatne informacje. Z wielu rzeczy ludzie nawet sobie nie zdaje sprawy a tutaj bardzo przystępnie zostało to opisane.

    OdpowiedzUsuń