Komosa ryżowa inaczej Quinoa
lub zboże Inków, to jednoroczna roślina uprawna, tak naprawdę zbożem nie jest. Jest bardziej spokrewniona
ze szpinakiem, a w Polsce, z
występującą dawniej komosą białą To prastara roślina uprawiana od około 5
tysięcy lat w Ameryce Południowej. Rośnie u podnóża Andów, głównie w rejonach
górskich Boliwii, Chile, Peru i Ekwadoru. W jednym z tubylczych języków nosi
nazwę „matki zbóż”. Ouinoa była używana przez żołnierzy azteckich jako odżywczy
pokarm w czasie przemarszów, przygotowywana w postaci mączki zmielonej i
wymieszanej z tłuszczem. Była podstawą wyżywienia w państwie Inków na obszarach
górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie, co roku wysiewał ją władca
inkaski. Po podboju Inków przez Hiszpanów zaczęto uprawiać pszenicę i jęczmień,
a uprawa komosy zmalała. Aktualnie, ponownie na wyżej położonych obszarach
Ameryki Południowej jest główną rośliną uprawną. We współczesnym świecie, przez
możliwość łatwego transportowania i my możemy skosztować tego ziarna.
Ziarno jest
lekkostrawne, niezwykle bogate w pełnowartościowe białko. Zawiera egzogenne aminokwasy
niezbędne dla człowieka, które musimy dostarczać w pożywieniu, (gdyż sami ich
nie produkujemy), co jest rzadkością w pokarmach roślinnych. Dostarcza soli
mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, oraz witamin i kwasów tłuszczowych
omega 3. Dlatego jest idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania, o który
warto poszerzyć dietę. Nie zawiera glutenu, jest mało kaloryczna, ma też niski
indeks glikemiczny. Niezwykle wysoka zawartość odżywcza sprawiła, że Quinna znalazła
zastosowanie w programach kosmicznych NASA.
Występuje w trzech
kolorach: biała, czerwona, czarna, może być trójkolorowa. Czarna w smaku trochę przypomina mak.
Przygotowuje się ją jak
ryż, czyli 1część ziarna i 2 części wody. Sprażyć na patelni lub w garnku 1-2
min., potem zalać 2 częściami wody, mleka lub mleka z wodą, jak kto woli, pozostawić
na małym ogniu ok. 5-10min., aż do wchłonięcia wody. Można zalać wodą lub mlekiem w proporcjach 1: 2 i od razu gotować. Posolić, przyprawić i
gotowe. Można stosować jako danie obiadowe, pożywne śniadanie podane z owocami,
orzechami lub samym mlekiem. Można użyć do deseru lub sałatki.
Polecane dla dzieci na
śniadanie jako pożywny start na cały dzień.
Niektórzy
podają, że powinno się ją przed ugotowaniem dobrze wypłukać komosę, ponieważ
zawiera saponiny, które są naturalnym środkiem ochrony roślin. Saponiny także
mają działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i stymulujące układ
odpornościowy. Mogą nadawać komosie lekko gorzkiego smaku, a ich nadmiar może
utrudniać trawienie. Na szczęście ziarna dostępne w sprzedaży zawierają
niewielkie ilości saponin, ponieważ usuwane są one z zewnętrznej otoczki ziaren
już po zbiorze.
Moje 3 grosze: ja bardzo lubię komosę w zupie ogórkowej i jako danie obiadowe, a moje dzieci zajadają na śniadanie ale na słodko. Muszę się przyznać, że ja nie przepłukuję komosy, ale kupuję dobrej jakości i myślę, że goryczki w niej niewiele, bo ja nie wyczułam.
Ostatnio robiłam zupę "bez pomysłu" z komosą, a mianowicie po nalaniu wody do garnka, wrzuciłam łyżkę jarzynki Nifares i co dalej....po zagotowaniu dodałam zamrożoną pokrojoną w kawałki 1cm marchewkę, pietruszkę i dynię pokrojoną w kostkę. Nie miałam pomysłu co dalej, więc dołożyłam komosę pogotowałam 20min., przyprawiłam i dodałam łyżkę śmietany i gotowe. Zupa wyszła wyśmienita.
Informacje pochodzą z ogólnodostępnej wiedzy i z opakowań produktów sprzedawanych w sklepie.
Ciekawy artykuł. A ile kosztuje Quinoa? Przypuszczam, że w sklepach ze zdrową żywnością można ją nabyć, w supermarkecie jak dotąd nie spotkałam. Dziękuje
OdpowiedzUsuńW sklepach ze zdrową żywnością są na pewno, a w marketach to można znaleźć w eko kącikach. Koszt zależy od firmy i czy z certyfikatem ekologicznym czy bez, u nas ze Sprawiedliwego Handlu za 0,5kg - 26zł, BioPlanet trójkolorowa 0,25kg - 11,60zł.
OdpowiedzUsuń