Dzisiaj chciałam
zaprezentować ryże, odmiany nie wszystkim znane. Pełnoziarniste ryże to skarb
dla naszego organizmu. Lepiej wygospodarować troszkę czasu i przygotować świeży
posiłek samemu, a do gotowania ryżu potrzeba 20-30min. Zmiana stylu życia u
osób, które chcą być zdrowe i dobrze się czuć, nastąpi wtedy, gdy zrozumieją,
że warto zadbać o swoje żywienie.
Dawniej dieta składała
się z żywności pochodzącej z prywatnych gospodarstw i uzupełniana była
niewielką ilością produktów kupowanych w sklepie lub u znajomego gospodarza. Nasi
pradziadowie nie mieli pięknie pakowanych produktów, dostępnych w każdym
supermarkecie całą dobę i reklamowanych na każdym kroku. Nie jadali Fast food-ów.
Podstawą ich diety były
ziarna zbóż i kasze uprawiane na polach, teraz stojących odłogiem. Chleb razowy był codziennością, jedli świeżo
przygotowane posiłki.
Czasy i upodobania zmieniły się niestety na
naszą niekorzyść. Gotowe, świeże posiłki zostały zastąpione słodkimi
płatkami z mlekiem, zjadanymi szybko na zimno.
Żyjemy w społeczeństwie, które nastawione jest na pośpiech, który zagościł w
naszych domach, pracach, dosłownie wszędzie, dopadł nawet nasze kuchnie. Jemy
byle co, byle gdzie, nie chce nam się przygotowywać posiłków bo, …mamy mało
czasu. Wszyscy się gdzieś spieszą, czy trzeba, czy nie trzeba. Na wszelki
wypadek to dobra wymówka: spieszy mi się. Poza pośpiechem, króluje także
nadmiar, ludzie za dużo jedzą, za dużo piją, za dużo kupują szczególnie
jedzenia, bo na promocji, lodówki pękają w szwach, data się kończy i co z tym
zrobić? Półprodukty, gotowce to dla nas zabójstwo.
Ryż brązowy - ziarno ryżu,
z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej
zewnętrzną, niejadalną warstwę czyli
plewy. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełne ziarno, zwane ziarnem naturalnym
lub ryżem pełnoziarnistym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. W
porównaniu z ryżem białym, który jest dodatkowo pozbawiony „skórki”, ryż
brązowy ma o wiele więcej witamin,
minerałów i błonnika, którego w dzisiejszej diecie mamy tak mało, a jest nam
bardzo potrzebny do prawidłowego trawienia. Te składniki odżywcze znajdują się w nieusuniętej zewnętrznej otoczce zwanej
srebrną łupinką lub „skórką” ryżu. Najwięcej jest błonnika, witaminy E, B1 –
tiaminy, B2 - ryboflawiny, B3 – niacyny, B6 - pirydoksyny, witaminy K, magnezu,
a z mikroelementów: żelaza, cynku, miedzi, manganu i selenu. Ryż brązowy jest
wolniej trawiony i przez to daje uczucie sytości na dłuższy czas. Ryż nie
zawiera glutenu, więc może być używany w diecie bezglutenowej. Warto zapamiętać, że produkty
pełnoziarniste są lepsze od produktów przetworzonych.
Brązowy ryż, ma krótszy
okres przydatności do spożycia niż biały i dlatego producenci poddają ryż
obróbce, przedłużając w ten sposób jego przydatność do spożycia, aby dłużej mógł
leżeć na sklepowej półce i nie przynosił strat ekonomicznych spowodowanych
przeterminowaniem. Mniejszą popularność ryżu brązowego w stosunku do białego można
dopatrzyć się też w różnicach wizualno-smakowych, dłuższym czasie gotowania,
różnicy w cenie i kojarzeniem ryżu brązowego z pokarmem dla ubogich i zwierząt,
a to błędne myślenie. Ryż brązowy gotuje się dłużej, ale tylko 10min. Można
podawać na słono, słodko ( z rodzynkami, daktylami, owocami sezonowymi), kwaśno
czy pikantnie.
Odmian ryżu jest bardzo
wiele, są różne, o dużych i średnich ziarnach, min. brązowy
okrągły, długoziarnisty, Basmati.
Ekologiczny ryż brązowy, długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako danie solo, dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz do dań egzotycznych.
Ekologiczny ryż brązowy, długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako danie solo, dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz do dań egzotycznych.
Ryż
biały - uzyskuje
się poprzez usunięcie najbardziej zewnętrznej warstwy (plewy i skórki), a pozostawienie
jedynie bielma, które jest największą częścią ziarna, lecz najmniej
wartościową. Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Jest
produktem bezglutenowym, lekkostrawnym i niskokalorycznym. Posiada wyraźny smak
i doskonale współgra z wieloma produktami, co umożliwia przygotowanie
oryginalnych potraw. Idealny do sałatek, potraw mięsnych i jarzynowych.
Ryż
Basmati, ryż siewny indyjski (Oryza sativa L.) odmiana ryżu długoziarnistego,
uznawany za najszlachetniejszą odmianę na świecie zwaną „królem ryżu”, o subtelnym, charakterystycznym, bardzo
wyrazistym, orzechowym aromacie. Aromat
wynika ze specyfiki klimatu w którym rośnie, połączeniu mrozu, słońca i gleby w
którą wsiąka krystalicznie czysta woda spływająca z himalajskich lodowców. Te
warunki sprawiają, że ma swój specyficzny smak i szczególny aromat. Rośnie u podnóża Himalajów, najpopularniejszy
w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych
odmian ryżu. Występuje w dwóch postaciach: białej i brązowej. Ryż po
ugotowaniu jest sypki, lekki i puszysty.
Ryż
jaśminowy - nazwa ryżu pochodzi od słodkiego zapachu kwiatów
jaśminowych z Azji Południowej, a po ugotowaniu odznacza się pięknym,
naturalnym, kwiatowym aromatem. Najlepsze ryże jaśminowe pochodzą z Tajlandii i
Kambodży. Po ugotowaniu otrzymujemy miękkie, lekko kleiste ziarna o delikatnym,
egzotycznym aromacie. Ryż jaśminowy jest wyśmienity do przygotowania wielu
smacznych i wykwintnych dań kuchni azjatyckiej i nie tylko. Smakuje wybornie bez
żadnych dodatków. Nie polecany do puddingów i risotto. Występuje w postaci białej i brązowej.
Ryż ekologiczny
sprzedawany jest lokalnie w sklepach ze zdrową żywnością, a obecnie dzięki
współpracy ze Sprawiedliwym Handlem, także z powodzeniem eksportowany. Certyfikowany
produkt ze znakiem Fairtrade oferuje pełną satysfakcję konsumentom oraz
wsparcie dla ubogich producentów z Trzeciego Świata.
Organizacje lokalnych rolników uprawiających
ryż, koncentrują się w ostatnich latach szczególnie na promocji upraw
ekologicznych ryżu. Eksperci pomagają chłopom przekształcić system uprawy, by
nie stosowali środków chemicznych i zużywali mniej wody, a mimo to osiągali
dobre zbiory. Chroni to zasoby naturalne kraju i zdrowie rolników, które może
być zagrożenie przez agrochemikalia. Promują świadomie tradycyjne odmiany ryżu,
uprawiane w min. w Kambodży. Rolnicy są zachęcani, by w poszczególnych latach
uprawiali różne odmiany ryżu.
Ryż
okrągły pełnoziarnisty - jest najmniej przetworzony,
dzięki czemu zawiera wiele witamin i substancji mineralnych. Ziarna krótkie, pękate. Ceniony
szczególnie przez konsumentów zdrowej żywności, prócz tego chętnie stosuje się
go w ramach różnych diet, np. odchudzających, obniżających ciśnienie.
Niezastąpiony w diecie bezglutenowej. Jest doskonałym lekiem w chorobach jelita
grubego, wzmacnia śledzionę i żołądek, a także wyrównuje poziom cukru we krwi i
obniża ciśnienie. Jest doskonałym źródłem lekkostrawnego białka, bogaty w
wit. z grupy B.
Ryż
czerwony – czerwona odmiana ryżu, ma lekko słodki smak,
orzechowy aromat, zawiera walory
ryżu pełnoziarnistego. Polecany szczególnie do
deserów, sałatek.
Ryż
czarny – to czarna odmiana ryżu o mocnym, niezwykłym,
orzechowym aromacie. Smak ma mocno specyficzny, doceniany przez smakoszy ryżu. Właściwości
jak ryż pełnoziarnisty. Polecany do wielu dań, ładnie wygląda i komponuje się w
sałatkach.
Ryż
dziki Bajong – ryż koloru czarnego, pełnoziarnisty z
Malezji. Odmiana Bajong pochodzi z Borneo. Ma intensywny, bogaty smak i aromat,
zaskakujący dla osób, które znają tylko ryż łuskany. Aromat bogatszy niż ryż basmati,
dobra odmiana ryżu o ziemisto-ziarnistym smaku. Podczas gotowania zmienia kolor
z fioletowo-czarnego na czerwono-brązowy. Jest pyszny w każdej potrawie o
zdecydowanym smaku. Jest to stara, tradycyjna odmiana ryżu (w odróżnieniu od
spotykanego w handlu tzw. dzikiego ryżu, który jednak ryżem nie jest, tylko
ziarnem zizani wodnej), do niedawna uprawiana przez rolników z wyspy Borneo,
tylko na własny użytek. Od 2009r. mają wsparcie, by rozwijać produkcję i
sprzedawać plony. Odmiana chroniona jest patentem międzynarodowym przez
Departament Rolnictwa stanu Sarwak.
Moje
3 grosze: mnie moja klientka nauczyła gotować ryż, niby
łatwizna, ale niekoniecznie. Do pustego garnka wsypujemy szklankę ryżu, sprażyć
na wolnym ogniu 2-3 min, będzie specyficznie skwierczał i wtedy należy dolać
dwie szklanki gorącej wody, zmniejszyć ogień, przykryć i zostawić, koniecznie
bez mieszania! do momentu, aż wchłonie całą wodę. Zajmuje mu to ok. 20-30min. I
już gotowe. Pyszny, sypki z prawdziwym aromatem ryżu. Ja często zjadam z dobrą
surówką, a do samego ryżu dodaję trochę oliwy, oleju rzepakowego lub innego i
trochę soli ziołowej.
Ryż z rodzynkami: ryż
ugotować jak wyżej. Po lekkim przestudzeniu dodać dobre masło, rodzynki i
trochę brązowego cukru lub nie. Wymieszać zostawić na 10 min. aby trochę
nasiąkło i gotowe. Można podać z owocami ułożonymi obok ryżu. SMACZNEGO!
Informacje pochodzą z ogólnodostępnej wiedzy i z opakowań produktów sprzedawanych w sklepie.
Nigdy w ten sposób nie gotowałam ryżu, wypróbuje przy najbliższej okazji:) Jak już jesteśmy przy zdrowych produktach to może jakiś wpis o zasadach zdrowego żywienia - oczywiście w miarę wolnego czasu:) Dziękuje
OdpowiedzUsuń