Były już probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, a teraz jeszcze eubiotyk, można się pogubić co to takiego. Spróbuję krótko wyjaśnić.
Nasze jelito grube jest
jednym z miejsc najgęściej zamieszkanych na ziemi. Mieszka w nim 100 000
miliardów bakterii w ponad 4 tysiącach gatunków. To jest o 100x więcej
mikroorganizmów niż ilość genów naszych komórek. Czy tak ma być?
Jak najbardziej tak, i jest
to całkowicie naturalne, pod warunkiem, że jest to prawidłowa flora bakteryjna
jelit. Flora jelitowa jest złożonym systemem ekologicznym, różnym dla każdego
człowieka, wręcz unikatowa, niepowtarzalna i zmieniająca się w zależności od tego
co zjadamy. U ludzi zdrowych jest
podobna. Zaburzenie flory bakteryjnej spowodowane jest zatem tym, jak się odżywiamy,
ile zjadamy leków, antybiotyków i innych substancji.
W jelicie mieszkają
min. bakterie: Bacterioides (23%) - odżywiają się mięsem, Femicutes (64%) –
odżywiają się roślinami, lubią błonnik roślinny, Prevotella – te lubią słodycze
i w zależności jakiego od tego jakiego pokarmu dostarczamy, to jedne bakterie
są lepiej odżywione inne gorzej, a najgorzej jest wtedy kiedy zaburzymy ich
proporcje i całą równowagę bakteryjną w jelitach. Zaburzenie powoduje dysbiozę
czyli stan zapalny w jelicie i jest to choroba ogólnoustrojowa, która
nieleczona, długo utrzymująca się prowadzi do wielu chorób min.: wzdęć,
alergii, atopii, jelita drażliwego, raka jelita, chorób z autoimmunoagresji.
Probiotyki
wg
FAO/WHO – „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają
korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Źródłem mogą być: suplementy, produkty
fermentacyjne jak kefiry, jogurty,
napoje fermentowane.
Probiotyki powinny być
dobre, dobrze dobrane, mieć odpowiednie szczepy do sytuacji, zawierać
odpowiedni nośnik czyli pokarm dla bakterii zawarty w kapsułce. Jeśli nie mają
dobrego nośnika lub go za mało, to może zdarzyć się tak, że po wyjściu z
fabryki w kapsułce bakterii znajduje się np. 108, a jak postoją na półce to jest już 104.
Prebiotyki
– składniki ulegające fermentacji, to pokarm dla bakterii jelitowych.
Prebiotykiem może być naturalny składnik
diety np. włókna błonnika pokarmowego, skrobia, inulina czy fruktany. Stymulują
one dobre bakterie, zmniejszają patogeny
jelitowe, mają korzystny wpływ przy nietolerancji mleka. Zapobiegają chorobom
jelit w tym rakowi jelita grubego. W odróżnieniu od probiotyku nie ma tutaj żywych
bakterii. Lepiej karmić bakterie niż dostarczać nowe.
Synbiotyk
–
to połączenie probiotyku czyli żywych bakterii i prebiotyku czyli pokarmu dla
bakterii.
A miało być o
nowościach. Zgodnie z nowymi badaniami stworzono eubiotyk.
Eubiotyk,
który wychodzi poza ograniczenia pre- i probiotyków, ponieważ przeciwdziała
dysbiozie, zachowując złożoność i unikatowość flory jelitowej każdego
człowieka. Połączenie kompleksów roślinnych: oliwka, tymianek, rzepik, imbir,
polisacharydy z aloesu i prebiotycznego błonnika: inuliny ze słonecznika bulwiastego(topinambur)
i cykorii oraz polisacharydów z aloesu, oddziaływają bezpośrednio na wzrost
dobroczynnych bakterii z grupy Lactobacillus i Bifidus, tworzą środowisko
jelitowe do zapewnienia dobrego stanu flory i wpływają korzystnie na motorykę i
wydzieliny jelitowe. Takie połączenie zapewnia kompletne odżywienie flory i stworzenie
dobrego mikrośrodowiska, a przez to dobrego stanu jelit.
FisioFlor
my flora to innowacyjny preparat firmy Aboca, który sprzyja
równowadze flory, odżywiając ją i poprawiając funkcjonalność jelita z
Nutrifenol – mieszanką błonnika i kompleksów roślinnych. Produkt wyprodukowano
przy użyciu wyłącznie naturalnych substancji i bez syntetycznych substancji
pomocniczych.
Zalecenia
do stosowania FisioFlor
my flora:
·
terapia antybiotykowa – w stanie zaburzonej
równowagi flory zaleca się stosowanie preparatu razem z antybiotykiem przed lub
po zażyciu i również po skończonej antybiotykoterapii przez około 1-2 tygodni.
·
biegunka wirusowa i biegunka podróżnych
i jest cenną pomocą w przywracaniu
równowagi flory jelit. Można stosować profilaktycznie w przypadku planowanych
podróży.
·
w przypadku biegunki można stosować połączeniu
z zaleconymi lekami.
·
nieprawidłowe odżywianie, szczególnie
polecany przy nietolerancji glukozy
·
choroba uchyłkowa jelit w połączeniu ze
zrównoważoną dietą
·
zespole jelita drażliwego w okresie
remisji
·
kandydoza jelit
·
w profilaktyce dla mężczyzn po 50r.ż.
Wszystkie
informacje pochodzą ze szkolenia, materiałów szkoleniowych i ze strony httphttp://www.aboca.com/pl/produkty/fisioflor-myflora
Nawet nie wiedziałam, że jest aż tyle rodzajów pro pre syn-biotyków, człowiek całe życie się uczy :)
OdpowiedzUsuń