Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

poniedziałek, 24 marca 2014

Likopen - bomba witaminowa na wiosnę


O Likopenie kiedyś już było, ale na wiosnę kiedy już i jeszcze nie ma świeżych, dobrych pomidorów ze słońca, trzeba uzupełnić naturalnie witaminki i do tego przyda się napój likopenowy.  Głównym składnikiem napoju jest likopen (czerwony barwnik występujący min. w pomidorach), jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, hamujący proces niszczenia komórek organizmu, spowalniający proces starzenia, pomaga zachować zdrowie, a  w znaczący sposób wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami i chroni przed chorobami nowotworowymi. Napój likopenowy robiony jest wyłącznie ze składników naturalnych; ma orzeźwiający smak i jest łatwo przyswajalny, bez konserwantów i sztucznych barwników, a jego spożywanie nie wywołuje skutków ubocznych.


Liczne badania prowadzone m.in. na Uniwersytetach w Illinois i na Harwardzie, wykazały niezwykłą skuteczność likopenu nie tylko w profilaktyce nowotworowej i  wspomaganiu kuracji nowotworowych, ale również jako uzupełnienie diety. Ponadto wykazuje  najwyższą przyswajalność przez organizm. Jest to możliwe dzięki specjalnej opatentowanej technologii jego pozyskiwania opracowanej przez prof. Chomczyńskiego. Firma Cinna dysponuje własnym zakładem produkcyjnym i jest jedyną na świecie firmą potrafiącą uzyskać likopen.  Napój likopenowy jest wytwarzany wyłącznie na bazie składników naturalnych i przy użyciu najnowszej technologii. Napoje likopenowe są produkowane w 5 smakach: jabłkowym, jabłkowo-brzoskwiniowym, jabłkowo-winogronowym, jabłkowo-granatowym i wieloowocowym.
W naszym sklepie mamy w sprzedaży wszystkie dostępne smaki likopenów.


Naukowcy skłaniają się do tego, że likopen doprowadza komórki nowotworowe do zniszczenia.
Zdrowe komórki komunikują się ze sobą za pośrednictwem specjalnych struktur w błonie komórkowej. Kiedy wykryją w jednej z nich nieprawidłowości zmuszają ją do samozniszczenia w drodze apoptozy (naturalna śmierć komórki). Komórki nowotworowe tracą takie połączenia i nie są wrażliwe na podobne sygnały, wtedy namnażają się bez ograniczeń. Według najnowszych ustaleń likopen odbudowuje połączenia międzykomórkowe uruchamiając odpowiednie geny. Dzięki temu zdrowe komórki są w stanie wysyłać do nich sygnały, powodujące ich zniszczenie. Likopen zapobiega chorobom nowotworowym oddając swoje elektrony wolnym rodnikom i neutralizując je, zanim uszkodzą komórki ciała. Wolne rodniki to cząsteczki, które mają przynajmniej jeden niesparowany elektron. Likopen, będąc donorem elektronu, może neutralizować wolne rodniki. Trwają badania nad opracowaniem metod, aby w jak największym stopniu wykorzystać dobroczynne działanie likopenu.


 Likopen występuje obficie w pomidorach oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży). Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą (ketchup, sos pomidorowy, itp.). Spożywanie takich produktów obniża ryzyko zachorowania na raka: prostaty, płuc, piersi, nowotwory układu pokarmowego oraz białaczkę, także raka wątroby i jajnika.

Obecnie uczeni na całym świecie każdego dnia korzystają z metody prof. Chomczyńskiego, aby badać podłoże wielu schorzeń i znajdować nowe sposoby zapobiegania chorobom oraz ich leczenia.

Likopen przyczynia się do zmniejszenia częstości przekształcania komórek zdrowych w nowotworowe, a przy odpowiednio wysokim stężeniu hamuje rozrost komórek nowotworowych i zapoczątkowuje ich apoptozę. W ten sposób zapobiega rozwojowi choroby, spowalnia jej postęp, a w niektórych przypadkach powoduje remisję guza. Podobny wpływ likopenu zaobserwowano również w stosunku do komórek wątroby. Likopen hamuje również podziały komórek linii raka wątroby, jelita, ostrej białaczki szpikowej, białaczki erytoblastycznej, chłoniaka Burkitta.

Cathie Martin, biolog z JIC z Wielkiej Brytanii wraz ze swoim zespołem odkryli, że bardzo dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy są pomidory i ich przetwory, które dzięki nowoczesnym metodom są dostępne przez cały rok. Ponadto, zawierają one tysiąckrotnie więcej niż w czerwonym winie resveratrolu – antyoksydantu o działaniu przeciwnowotworowym co może przyczynić się do jeszcze większego ich wykorzystania.
 

 


Więcej informacji można przeczytać na stronie: http://lycolife.pl/index.php/firma-cinna/
na podstawie której przygotowane zostały powyższe informacje.

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz