Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

wtorek, 19 sierpnia 2014

Oczyszczanie organizmu cz. 1 - dieta


Post ten miałam pisać na wiosnę, a później jesienią lecz mój weekendowy pobyt w Radawie w Ośrodku profilaktyczno – rehabilitacyjnym w Domu Ojca Pio przyspieszył ten wpis. Pobyt ten to mini wczasy zdrowotne z dietą owocowo-warzywną dla nas dorosłych i makrobiotyczną dla dzieci wg dr med. Ewy Dąbrowskiej. Osobiście bardzo szanuję i uznaję ten sposób leczenia, zgodnie z naczelną zasadą, przez przywracanie zdrowia żywieniem. Dowody na poprawę stanu zdrowia naszych klientów mam widoczne na co dzień. Wielu naszych klientów było leczonych min. w radawskim Domu Ojca Pio

O diecie owocowo-warzywnej dr Dąbrowska pisze w swoich książkach min. w książce „Ciało i ducha ratować żywieniem”, czy  „Przywracać zdrowie żywieniem” które powinny się znaleźć w każdym domowym księgozbiorze.  Książki zawierają przykładowe przepisy i jadłospis na dwa tygodnie. Dr Dąbrowska jest lekarzem klinicznym i zajmuje się leczeniem chorób wewnętrznych. Zaczęła leczyć pacjentów (na których nie działały zapisywane leki) głodówką i dietą owocowo-warzywną wzorując się na szwajcarskim lekarzu Bircher-Bennerze, którego klinika do dzisiaj cieszy się wielką popularnością w Zurichu i leczy pacjentów tą dietą. Przywracanie zdrowia żywieniem stało się pasją Pani Doktor, którą wprowadziła do swojej codziennej praktyki lekarskiej.

Ośrodków leczących tą metodą jest w Polsce ok.50. Można powiedzieć, że są też dwie formy rozwoju duchowego  w tych ośrodkach choć założenia dietetyczne są te same. Jedna ukierunkowana na duchowość chrześcijańską, którą ja preferuję i tak jest właśnie w Radawie, oraz na bardziej nowoczesną formę SPA.

Organizm człowieka jest wspaniałym, samoregulującym się układem, który ciągle dąży do równowagi czyli zdrowia. Współczesny, cywilizacyjny człowiek odszedł od praw Natury i ulepszył sobie pokarm przez rafinację, denaturację i dodatki chemiczne, które pozbawiają go wartość biologicznej. Zjadamy tak mocno przetworzone żywienie, że jest ono martwe, pozbawione podstawowych potrzebnych nam składników odżywczych. Z tej przyczyny gromadzą się w tkankach liczne złogi, a mechanizmy samoleczące zostały upośledzone. Rozwinęły się natomiast naznaczone cierpieniem przewlekłe choroby cywilizacyjne, choroby zwyrodnieniowe i wciąż rosnąca liczba przedwczesnych zgonów. Proszę zauważyć, że współczesny człowiek nie czuje głodu, je ciągle, a nie wtedy gdy jest naprawdę głodny.

Jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób współczesnej cywilizacji okazała się głodówka lecznicza, która znana była w medycynie i stosowana od najdawniejszych czasów. W XIX wieku zaniechano ich stosowania  przez szybki rozwój chemioterapii i rozpowszechnianiu leków farmakologicznych likwidujących tylko objawy chorobowe.  Łagodniejszą formą jest dieta sokowa lub owocowo-warzywna, a następnie radykalna zmiana stylu życia, przez wprowadzenie zdrowego odżywiania na stałe. Taka zmiana oczyszcza organizm ze złogów, przywraca równowagę i prowadzi do ustępowania chorób cywilizacyjnych.

Często ratunkiem dla współczesnego człowieka jest czasowe powstrzymanie się od jedzenia czyli post. Post może być zupełny – na wodzie, sokowy – soki jarzynowe, owocowe, warzywno-owocowy lub na chlebie i wodzie. Wspomagającym czynnikiem jest czynny wysiłek fizyczny w postaci spacerów, gimnastyki, jazdy na rowerze czy pracy fizycznej.

„Wspólną cechą jest postów jest przerwa w odżywianiu, wtedy zostaje uruchomiony szereg reakcji zmierzających do eliminacji nagromadzonych złogów  regeneracji i samooczyszczania. Przerwanie dowozu białka i tłuszczu doprowadza do zużycia własnych zwyrodniałych białek, złogów tłuszczu, cholesterolu (odżywianie wewnętrzne). Rozpad białek (proteoliza) ma wpływ na ustępowanie zmian zwyrodnieniowo-zapalnych. Głodówka zwiększa wydzielanie hormonu somatotropowego, który aktywizuje glukagon i nukleocyd cAMP. Ten związek neutralizuje mediatory zapalne, uszczelnia błony komórkowe, dostarcza energii komórkom do pracy. Uruchomienie rozpadu tłuszczy (lipoliza) sprzyja cofaniu się miażdżycy, otyłości, usprawnia wiele przemian. Kwasy tłuszczowe przesiąkają do światła przewodu pokarmowego co daje uczucie braku głodu”.

W czasie leczenia występuje utrata wagi ciała, cofają się choroby cywilizacyjne. Inne diety niskokaloryczne oparte na spożywaniu białka w postaci chudego mięsa, mleka, twarogu wywołują także efekt odchudzający, ale bez wpływu na współistniejące choroby.

Pierwszym etapem jest oczyszczanie organizmu w którym zaleca się spożywanie wyłącznie warzyw i owoców, najlepiej przez 6 tygodni. Ten etap nie powinien być jednak jednorazowym epizodem lecz cyklicznie powtarzającą się czynnością. Nie musi być to 6 tygodni diety lecz np. jeden tydzień w miesiącu lub post o chlebie i wodzie 2x w tygodniu. Kuracje te powinny przeplatać okresy zdrowego żywienia.

W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa i owoce ubogie w substancje odżywcze, takie jak: korzeniowe (marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan), kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior), cebulowe (cebula, czosnek, pory), dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia), liściaste (sałata, seler naciowy, zioła przyprawowe), psiankowate (pomidor, papryka), owoce (jabłka, grapefruity, cytryna).

Nie należy spożywać: zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, słodkich owoców. Produkty te są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi co jest równoznaczne z zahamowaniem procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Jednym z błędów kuracji jest dodatek do diety warzywnej pokarmów wysokoodżywczych np. mleko, masło co przerywa odżywianie wewnętrzne. Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, palić papierosów.

Warzywa zaleca się spożywać w postaci surówek, soków, duszonych warzyw, zup gotowanych bez tłuszczu. Ilość pokarmów jest dowolna, a po kilku dniach znika uczucie głodu. W przypadku nietolerancji pokarmów surowych zaleca się kilka dni postu o wodzie lub soku marchwiowym, następnie wprowadza się gotowane warzywa i stopniowo wprowadza się  surówki. W razie wzdęć należy dodawać do pokarmów mielony kminek, majeranek. Zaleca się codziennie spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków, czosnek i chrzan. Ważne jest to dlatego, iż bakterie fermentacyjne trawią błonnik, czosnek i chrzan są zabójcze w stosunku do bakterii gnilnych i nie niszczą bakterii fermentacyjnych. W czasie kuracji powinno się spożywać dużo roślin zielonych (natka pietruszki, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) ponieważ te rośliny są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia (zapobiega odwapnieniu organizmu) i chlorofilu (bezcenne źródło magnezu i żelaza).

Najtrudniejszym okresem podczas kuracji owocowo-warzywnej jest kilka pierwszych dni, kiedy to następuje przestawienie przemian spalania. Wtedy może wystąpić pogorszenie samopoczucia i mogą wystąpić: bóle głowy, osłabienie, co jest efektem uwolnienia toksyn. Jeśli się nie wystraszymy i nie przerwiemy kuracji objawy te same ustąpią po 2-3 dniach. Pierwszymi pozytywnymi objawami są: dobry sen, pogodniejszy nastrój, chęć i siła do pracy, zwiększa się tolerancja na wysiłek, zmniejszają się bóle stawowe,  wieńcowe, chromanie, cofają się przebarwienia ze skóry, ustępują obrzęki, pojawia się wielomocz, pot i mocz przybierają przykry zapach, stolec traci przykrą woń.

Dieta owocowo-warzywna dostarcza 400kcal (normalnie zjadamy ok.2000kcal), co przywraca komórkom wrażliwość na insulinę, obniża się wtedy stężenie insuliny we krwi, zmniejsza się zwrotne wchłanianie sodu w nerkach i doprowadza do leczenia wszystkich chorób należących do zespołu X. Dochodzi do normalizacji ciśnienia, cofania cukrzycy, choroby wieńcowej. Należy wtedy stopniowo odstawiać leki (pod kontrolą lekarza), gdyż w przeciwnym razie dojdzie do szeregu polekowych objawów ubocznych.


W czasie kuracji mogą występować kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości, które były w przeszłości, np. przedawniony ból stopy kiedyś złamanej, szum w uszach z wieku dziecięcego, zawroty głowy, bóle dziąseł, bóle stawów, niedokrwistość.

Procesy regeneracyjne zwyrodniałych kości i stawów trwają najdłużej, bo od kilku miesięcy do kilku lat. W czasie diety zaobserwowano cofanie przykurczów stawów  w chorobie zwyrodnieniowej, ustępowanie stłuszczenia wątroby, poprawienie się trawienia, z moczem wydalanie piasku. Nie zaobserwowano skutków ubocznych poza osłabieniem. W moczu może pojawić się aceton, który znika po wypiciu wody z miodem, lub zjedzeniu słodkich owoców. Utrata wagi jest proporcjonalna do wagi wyjściowej, im wyższa waga wyjściowa tym większa utrata przy kuracji. Większa utrata masy ciała jest na początku diety, później coraz mniejsza.

Istnieje jednak niewielka grupa osób, dla których ta  dieta nie jest wskazana i są to: chorzy z chorobami wrodzonymi, nadczynnością tarczycy, niedoczynnością nadnerczy, ostrą porfirią, depresją, wyniszczeniem organizmu, dzieci, młodzież przed okresem dojrzewania, kobiety w ciąży, matki karmiące. Jednak osoby zdrowe i cierpiące na choroby cywilizacyjne z powodzeniem mogą stosować „oczyszczające posty”.

Po więcej szczegółów odsyłam na stronę dr Dąbrowskiej: http://ewadabrowska.pl/



 

Opracowanie na podstawie książek dr Ewy Dąbrowskiej: „ Ciało i ducha ratować żywieniem”, „Przywracać zdrowie żywieniem”

10 komentarzy:

  1. Zdjęcia masz rewelacyjne. Podziwiam tych, którzy przygotowywali te kompozycje. Artyzm najwyższej klasy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia są z radawskiej galerii. Rzeczywiście mistrzowskie wykonanie.

      Usuń
  2. Bardzo fajny wpis a taka dieta na pewno jest skuteczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Post i zdrowa dieta -super.Po 6 tygodniach-18kg w dół,2 tygodnie zdrowszego jedzenia 2 następne kg.Polecam i Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panie Ryszardzie może ma Pan ułożoną dietę-proszę pomoc na email renia107@op.pl ,podziwiam że tyle można schudnąć.Pozdrawiam

      Usuń
  4. Panie Ryszardzie od czego zacząć,wszystko jest jakieś skomplikowane,może ma pan od siebie dietę,że Pan tyle schudł-proszę o przysłanie na mego meila renia107@op.pl wszystkiego próbowałam.pozdrawiam i czekam

    OdpowiedzUsuń
  5. DZIWIE SIE ZE DR. EWA DABROWSKA NIE DOSTALA NAGRODY NOBLA ZA SWOJE OSIAGNIECIA W DZIEDZINIE MEDYCYNY. NIE ZNAM INNEGO LEKARZA KTORY MIALBY TAKIE OSIAGNIECIA JAK PANI DR. EWA DABROWSKA. GRATULACJE. SZKODA ZE TAK MALO POPULARNA JEST TA NAJBARDZIEJ SKUTECZNA METODA LECZENIA I ODCHUDZANIA. LUDZIE TOPIA TAKIE PIENIADZE NA LECZENIE I ODCHUDZAJACE DIETY A NIE ZNAJA TEJ NAJLEPSZEJ METODY ! SERDECZNIE POZDRAWIAM PANIA DOKTOR EWE DABROWSKA !

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.
    Chciałabym zostawać tak dietę myślałam o 1 tyg. Chciałabym z uwagi na dużą ilość aft jakie mam w buzi. Ale kompletnie nie wiem od czego zacząć jak zrobi potrawy, soki surówki ok śle jakieś obiady, jak podejść do tej diety. Tyle czytam nz ten temat i jakos nie mogę podejść do tematu. Czy mogę liczyć na pomoc wskazówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie wiesz od czego zaczac? Najwazniejsze jest nastawienie psychiki, ze zapominasz o swoim wczesniejszym niezdrowym jedzeniu i ze to dla Twojego zdrowia. W pierwszy dzien nie jedz kolacji, w drugi jedz tylko lekkostrawne rzeczy, lekkie nie smażone, surowe, i tez nie jedz kolacji. w trzeci który tak naprawde bedzie pierwszym oczyszczającym z toksyn pij soki owocowe i warzywne. Owowcowe musza byc gęste najlapiej z marchewką lub z naturalnych warzyw i owoców robione samemu.o 9:00 sok owocowy o 11 sok warzywny np. pomodorowy lub ogórkowy, o 13:00 znow owocowy, potem o 15:00 i o 18:00. Nie jedz stałego pokarmu, Na drugi dzien tak samo. Na noc namocz 10 suszonych sliwek zalewajac je przegotowana woda i zostaw na noc.
      Rano zjedz namozone sliwki bardzo powoli i wypij wode. potem soki a wieczorem zjedz jabłko dokładnie i bardzo wolno przezuwajac je. W trakcie pij duzo niegazowanej wody. To bezpieczna trzydniowa glodówka oczyszczajaca z toksym. Jesli zniesiesz ja dobrze to znaczy ze mozesz robic dlugie głodówki. Ja robiłam głdówke lecznicza na samej wodzie 10 dni tylko woda czulam sie swietnie,po niej przez kilka dni wychodziłam na sokach. Oczyscilam zatoki, które mialam miec operowane schudłam 10kg. JEsli da sie na wodzie to co to jest na owocach i warzywach? mi brakowalo wlasnie jabłek i ciepłej herbaty a na diecie Dąbrowskiej to jest dostepne. spróbuj taka krótka głodówke a poczujesz co to jest i czy jest dobre dla ciebie. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  7. Przywracanie zdrowia tą dietą brzmi dla mnie podejrzanie... jednak wydaje mi się, że każdy mógłby podjąć się takiej diety chociażby po to, by oczyścić organizm i zmienić tryb żywienia :)

    OdpowiedzUsuń