Ciąża to bardzo piękny
czas dla kobiety, ale zarazem bardzo wymagający. Dlatego do ciąży powinno się
dobrze przygotować. Należy oczyścić organizm, dobrze odżywić i gotowe!
W czasie trwania ciąży należy się odżywiać
racjonalnie, dostarczać w pożywieniu wszystkich niezbędnych składników
odżywczych: węglowodanów, tłuszczy, białek, witamin i minerałów. Dobrze jeśli
one pochodzą z żywienia i są jak najbardziej naturalne, lub można organizm
wspomóc suplementami i to też najlepiej naturalnymi. Koniecznie trzeba
wyeliminować do maksimum stosowanie używek: kawę, papierosy, alkohol i inne.
Ważnym czynnikiem jest
umiarkowany ruch na świeżym powietrzu, zachęcam do regularnych, nieforsownych
spacerów.
Oczyszczanie
organizmu – o tym było już pisane TUTAJ teraz zbliża
się bardzo dobry czas, okres Wielkiego Postu trwający tyle, ile potrzeba do
oczyszczenia. Można zastosować dietę owocowo-warzywną dr Dąbrowskiej, która
trwa 6 tygodni. Można zastosować kurację oczyszczającą preparatami ziołowymi
oczyszczająco- odrobaczająco- odgrzybiającymi np. Kwasem kaprlowym o którym
pisane było TUTAJ Parafarmem, Parasine Plus, do tego trzeba dołączyć probiotyki
w postaci dobrych jogurtów i kefirów dobrymi szczepami bakteryjnymi, o
których mówi dr Jadwiga
Kempisty lub skorzystać z gotowych preparatów np. Bakteryjna
flora jelitowa, FisioFlor, 8 billion Acidophilus&Bifidus, Jelitowa flora
bakteryjna Advanced Multi-Bilion Dophilus, Jelitowa Flora Bakteryjna Advanced
40+Acidophilus, A-Z Cymes, Biopron 9, Sanprobi i inne.
W tym czasie warto
także oczyścić wątrobę, polecam szczególnie Ostropest plamistyTUTAJ, (z
którego wykonywany jest preparat Sylimarol). Można przez 30 dni pić na czczo
ciepły napar z bratka polnego, inaczej fiołek trójbarwny, też fajnie oczyszcza.
Jeśli chodzi o
uzupełnienie niedoborów witaminowo - mineralnych to niezbędny jest kwas foliowy,
który powinien być suplementowany przez co najmniej 3 miesiące przed zajściem w
ciążę, niektórzy nawet piszą, że kobiety w wieku rozrodczym powinny go zażywać
cały czas.
Polecam także pyłek kwiatowy, naturalną multiwitaminę
z ula. Pyłek to jeden z cudów natury o złożonym składzie chemicznym. W jego
składzie wybadano 250 substancji min. białka, wolne aminokwasy, sterole,
witaminy, biopierwiastki, flawonoidy, kwasy organiczne, fitohormony i
substancje o działaniu antybiotycznym. Pyłek to czysta postać zebrana z kwiatów
przez pszczółki i odebrana im, niestety zanim wlecą do ula. Pyłek ma silne
działanie immunostymulujące, odtruwające, wzmacniające i regenerujące szczególnie wątrobę i nerwy. Niezwykle
istotne jest to, że makro i mikroelementy
zawarte w pyłku znajdują się
korzystnych dla człowieka ilościach.
Pyłek kwiatowy inaczej
obnóża, błędnie nazywany pyłkiem pszczelim (pszczółki go nie robią, a jedynie i
aż zbierają z kwiatów):
·
poprawia ogólnie stan fizjologiczny organizmu
i samopoczucie,
·
można go stosować w celu podniesienia
odporności organizmu,
·
w zatruciach wynikających ze skażenia
środowiska
·
jako odżywka dietetyczno-białkowa w
okresie rekonwalescencji, może być stosowana nawet jako preparat regenerujący w
trakcie i po chemioterapii
·
dla osób pracujących ciężko fizycznie i
umysłowo
·
dla dzieci, szczególnie z brakiem
apetytu
·
przy osłabieniu, spadkach nastroju,
zmęczeniu
·
przy narażeniu na stres
Lepszą
wersją pyłku, można rzec z „górnej półki” jest pierzga pszczela, to też pyłek przerobiony przez pszczółki ich
enzymami i łatwiej przyswajalna. Wystarczy jedną łyżeczkę zessać w ustach,
natomiast pyłek trzeba rozpuścić w wodzie co najmniej jedną łyżkę stołową
dziennie. Oba produkty powinno się zjeść na czczo lub między posiłkami. Powinno
się stosować ok. trzy miesiące. Pierzga powinna być robiona ręcznie, wtedy ma
więcej wartości i co tu dużo mówić jest trochę droższa, ale dłubanie jej z
każdego małego okienka z plastrów z ula, to nieeeeeezwykle mozolna praca, istny
majstersztyk. Ostrożnie u uczulonych.
Mleczko pszczele
to kolejny cud z ula, tym razem to substancja produkowana przez same pszczółki,
karmią nią pszczółki młode do wzrostu, a matkę pszczelą całe życie i ona żyje
wielokrotnie dłużej niż pszczółki robotnice. Zawiera także wiele odżywczych
substancji min.biopierwiastki, albuminy, globuliny, aminokwasy, enzymy,
substancje lipidowe, kwasy organiczne, witaminy. Preparat korzystnie wpływa na
przemianę materii i procesy odnowy tkanek, produkt niezwykle odżywczy, wywołuje
u ludzi stan poczucia zdrowia, chęci do życia oraz stan pogody ducha. Ogólnie
wzmacnia organizm, poprawia wzrok, powoduje przypływ sił życiowych, poprawia
koncentrację i pamięć, przywraca równowagę psychiczną. Ważne: mleczko pszczele
można stosować tylko przez 3 miesiące i trzeba zrobić przerwę. Nie stosować po
przeszczepach narządów. Ostrożnie u uczulonych.
Zastosowanie:
·
w stanach wyczerpania fizycznego i
psychicznego
·
w wyczerpaniu nerwowym i osłabieniu
mięśni
·
przy bezsenności
·
przy niedożywieniu
·
przy zaburzeniu laktacji u kobiet
·
dla osób wyczerpanych długimi chorobami,
zabiegami chirurgicznymi nawet z dużą utratą krwi
Cynk
–
jego niedobory są przyczyną wielu chorób. Minerał ten jest niezbędny do
metabolizmu i przyswajania żelaza, do reprodukcji (zachodzenia w ciążę), do
budowy oka, wchodzi w skład wielu enzymów, zabezpiecza przed chorobami. Jednym
z okresów, kiedy zapotrzebowanie na cynk się wzmaga, są pierwsze trzy miesiące
ciąży.
Wówczas bowiem rozwój łożyska wymaga większych zasobów mineralnych i
wtedy właśnie kobieta ciężarna narzeka na zmiany w odczuwaniu zapachów lub
smaków. Są one objawem niedoboru cynku w kubkach smakowych języka czy tez w
receptorach węchu.
Cynk jest konieczny w
zwiększonej ilości również w fazie rozwoju organów płciowych u chłopców, a więc
w początkowej fazie dojrzewania. Wskazany
dla mężczyzn w okresie prokreacji, poprawia żywotność plemników, zapobiega
schorzeniom prostaty. Cynk jest konieczny do formowania kości. Jego niedobór
może być przyczynę epilepsji. Cynk jest podstawą uruchamiania witaminy A z wątroby, jeśli go brak to
podawanie wit. A nie uzupełnia jej niedoboru. Brak u dzieci cynku może być
powodem słabego apetytu i wzrostu. Ma działanie antywirusowe i antytoksyczne w
komórkach. Cynk i wit. C zostały nazwane cudownym środkiem przeciwko katarom i
wielu infekcjom wirusowym. Okazuje się także, że studenci którzy mają dobre
oceny, w badaniu włosów mieli większy poziom cynku, miedzi a jodu niższy niż
przeciętni. Wpływa korzystnie na gojenie się wszelkich ran. Poprawia stan
włosów, skóry i paznokci. Nie powinno się cynku łączyć z selenem ponieważ
działają na siebie antagonistycznie. Zapotrzebowanie dzienne na cynk zdrowego
dorosłego człowieka wynosi minimum 10-20mg. Dobrze przyswajalne to cytrynian
cynku, glukonian cynku, diglicynian cynku. Nie kumuluje się w tkankach, nadmiar
jest wydalany.
Należy odżywiać się
prawidłowo to i cynku nie zabraknie.
Źródła:
pestki dyni, słonecznika, orzechy arachidowe, migdały, zarodki pszenne, kiełki
pszenicy, otręby pszenne, kakao, wątróbka, groch, kasza gryczana, musli z
rodzynkami i orzechami tzw. surówka piękności, cielęcina, soczewica, sezam,
drożdże piwowarskie, makrele, śledzie, ciemne chleby – przy oczyszczaniu ziarna
do białej mąki traci się 78% cynku.
Surówka
piękności: 5-6 łyżek płatków owsianych zalać w miseczce 6-8
łyżkami wody przegotowanej, ostudzonej. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10
posiekanych orzechów laskowych.
Zostawić
na pół godziny, a najlepiej na cała noc, przed zjedzeniem dodać utarte duże jabłko, 5-6 łyżek mleka lub
dobrego jogurtu, kefiru, sok z połowy cytryny, (może być z wiśni lub innych
kwaśnych owoców). Można dodać miodu lub owoców sezonowych np. truskawek,
moreli, malin, jagód i inne. Ważne aby owoce były dojrzałe.
Danie to zawiera
komplet witamin i soli mineralnych, spore ilości błonnika w niezwykle smacznej
formie, zaspokaja łaknienie na kilka godzin. Surówkę piękności jako pierwszy
zabieg podaje się w salonach kosmetycznych słynnej Heleny Rubinstein (urodzonej
w Krakowie, zmarłej w Nowym Jorku). Kurację ta surówką można sobie zrobić min.
przez 2-3 tygodnie. Opracowanie cynku na
podstawie „Raport w sprawie cynku” z książki Kuchnia i medycyna Irena Gumowska,
Julian Aleksandrowicz,
Selen
– Bez selenu nie ma zdrowia!, Selen przedłuża młodość!, Selen chroni nas przed
rakiem!, Selen wraz z Wit. E ratuje serce! - minerał śladowy, niezbędny do
prawidłowego rozwoju, jest silnym antyoksydantem, ma działanie
przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe i chroni oczy przed powstawaniem zaćmy.
W organizmie znajduje się we wszystkich tkankach, a najwięcej jest go w
nerkach, wątrobie, śledzionie, trzustce i jądrach. W ciąży jest niezbędny do
wzrostu i rozwoju dziecka i w tym okresie wzrasta jego zapotrzebowanie. Selen
ma także wpływ na płodność mężczyzn, chroni komórki nasienia i pomaga utrzymać
dużą ilość plemników w nasieniu. Selen jest też potrzebny tarczycy do produkcji
i regulacji hormonu T3. Mleko kobiece zawiera 2x więcej selenu i 5-6x więcej
Wit E niż mleko krowie i dlatego prawdopodobnie dzieci karmione piersią
rzadziej umierają na nagłą „śmierć łóżeczkową”.
Największym „wrogiem”
selenu są cukry proste. Unikając cukru zdobywamy selen, w obecności cukru staje
się on dla naszego organizmu bezużyteczny bo nieprzyswajalny. Z Selenem trzeba
uważać bo odrobinę za dużo- szkodzi, a odrobinę za mało też źle. Potrzebne są
nam tylko śladowe ilości selenu, dla zdrowia potrzeba nam 60mg
selenu. W całym organizmie mamy go 10-15mg.
Źródła:
żywność z pełnego przemiału, nieoczyszczana, nierafinowana, owoce morza,
szczególnie ryby, żółtka, otręby pszenne, drożdże, grzyby, czosnek, ziarna
kukurydzy, pomidory, płatki kukurydziane. Chleb razowy zawiera 3x więcej selenu
niż biały. Drożdże, zwłaszcza piwne, są chyba najlepszym źródłem selenu nie
dlatego, że go maja dużo, ale jest on w postaci dobrze przyswajalnej i ma
największą moc biologiczną, zawierają dodatkowo dobrze przyswajalny zestaw
witamin z grupy B, niezbędne do wzrostu nowego organizmu. Opracowanie selenu na podstawie
„Niebezpieczny i zbawczy selen” z książki Kuchnia i medycyna Irena Gumowska,
Julian Aleksandrowicz, ulotka do selenu
firmy Solgar
Lucerna
– zestaw naturalnych witaminek, można wysiewać jako kiełki w kiełkownicy lub
domowym sposobem na watkę. Można zastosować gotowy suplement. Lucerna to
najstarsza roślina pastewna znana człowiekowi, inna jej nazwa to alfalfa, jest
to preparat zwiększający witalność, mający zastosowanie w wielu schorzeniach
min. astmie oskrzelowej, chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego, dnie
moczanowej, przemęczeniu i osłabieniu organizmu, stanach zapalnych układu
moczowego, przy zatrzymaniu płynów czy w końcu jako środek odżywczy w
rekonwalescencji. Lucernę można traktować jako multiwitaminę, dostarcza wiele
roślinnych substancji odżywczych tj. fitosterole, saponiny, witaminy C, B12,
B6, kwas foliowy, miedź, molibden, mangan, magnez, beta karoten, a jeśli chodzi o żelazo to jest rekordzistką
wśród roślin pod względem łatwo przyswajalnego żelaza. Zawiera naturalny fluor,
zapobiegając próchnicy i paradontozie. Ma bardzo wiele roślinnego chlorofilu
czyli zielonego barwnika, dlatego można ją stosować jako środek odtruwający
organizm z toksyn i usuwający zakwaszenie organizmu. Zwiększa wydolność
organizmu, wzmacnia system odpornościowy, zwiększa siłę życiową i zapewnia
dobry sen. Polecana szczególnie wiosną i jesienią w zapobieganiu przeziębieniom
i infekcjom. Z dużą zawartością chlorofilu polecana w leczeniu i profilaktyce
anemii. Lucerna ma podobną aktywność do estrogenów przez zawartość fito
estrogenów roślinnych, dlatego wskazana jest w profilaktyce raka piersi u
kobiet, w okresie menopauzy, a u matek karmiących zwiększa laktację. Opracowanie na podstawie ulotki do produktu
Lucerna firmy Solgar.
Magnez
–
Człowiek nie może być zdrowy bez magnezu. Ciało ludzkie zawiera 25-30g magnezu,
z tego 50-70% znajduje się w kościach, reszta w gruczołach wydzielania
wewnętrznego i reszta we krwi. Jon magnezu odgrywa szczególną rolę w niemal
wszystkich procesach zachodzących w organizmie. A więc, w procesach ochronnych,
jako czynnik przeciwstresowy – działa uspokajająco na układ nerwowy,
przeciwalergiczny, przeciwuczuleniowy, ochraniający przed promieniowaniem
jonizującym, przeciwzapalny, przeciwzakażenniowy – broni organizm przed
chorobami, regulujący ciepłotę, odgrywający rolę w tworzeniu przeciwciał, a
także działa relaksująco i znieczulająco. Ogromną rolę odgrywa w procesie
krzepnięcia krwi, w powstawaniu estrogenów-kobiecych
hormonów, jego brak jest
czynnikiem przyczynowym w wielu przypadkach napięcia przedmiesiączkowego. W
czasie ciąży zapotrzebowanie na magnez wzrasta o 50% z 300mg do 450mg. Wynika to z potrzeb
rosnącego łożyska, dzieciątka, oraz wzrostu masy ciała u kobiety w ciąży.
Zapewnienie prawidłowego poziomu magnezu
we krwi może pomóc urodzić zdrowe dziecko. Dodatkowo poprawia pracę jelit, woreczka żółciowego,
pęcherza moczowego i gruczołu krokowego. Jeżeli dostarczamy go za mało to organizm wykrada go z naszych kości. Czasami
lekarz zapisuje podwójną lub potrójną dawkę i tak może być, szczególnie u
kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią- z powodu strat minerału wydalanego
z mlekiem, w zaburzeniach wzrostu u młodzieży czy u osób, które gorzej magnez
przyswajają.
Należy pamiętać, że prawidłowa proporcja wapnia i magnezu to 2:1,
te pierwiastki idą zawsze w parze.
Źródło:
otręby pszenne, mak, kakao, nasiona strączkowe, orzechy, kasze, sezam,
słonecznik, migdały, orzechy laskowe, musli, ryż brązowy, szpinak, botwina,
kalarepa, melasa buraczana. Obróbka przemysłowa pozbawia produkty magnezu.
Obrane ziemniaki pozbawiamy 35% magnezu. Oczyszczanie mąki pozbawia ją z 78%
magnezu.
Zalecane dzienne
zapotrzebowanie to 300-400mg. Najlepiej
przyswajalne to chelat aminokwasowy magnezu, następnie cytrynian, glukonian,
mleczan tlenek.
Profesor Aleksandrowicz
pisał: jeśli Twój mąż
(bliski domownik) jest głośny, nieznośny jest „dzikim
indywiduum” zaserwuj mu filiżankę kakao i ćwierć łyżeczki do kawy tlenku
magnezu, a zamienisz go w „czarującego dżentelmena”. To też nie żałujmy sobie
od czasu do czasu kakao, płatków owsianych, orzechów i nie strońmy od razowego
chleba. Opracowanie magnezu na podstawie
„Magnez i jego wielorakie działanie” z książki Kuchnia i medycyna Irena Gumowska,
Julian Aleksandrowicz, ulotka do
magnezu firmy Solgar.
Wiesiołek
– najpopularniejszy
ten dwuletni i on wykorzystywany jest w kosmetyce i leczeniu. Dawno temu
wiesiołek wykorzystywano na rany i skaleczenia. Jego cenną substancją jest Kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest
prekursorem prostaglandyn, bardzo cennej substancji odgrywającej dużą rolę wielu
procesach fizjologicznych, odpowiadający za prawidłowy stan skóry, włosów,
paznokci, poprawia pracę narządów wewnętrznych, działa przeciwalergicznie,
wzmacnia serce i układ odpornościowy, przeciwdziała chorobom skóry w tym
łuszczycy.
Olej z wiesiołka jest
szczególnie potrzebny kobietom w okresie prokreacji jak i w okresie menopauzy. Kobiety,
które starają się o dziecko, które mają problemy z zajściem w ciążę powinny jeść
olej z wiesiołka. Wpływa on korzystnie na produkcję śluzu u kobiet, który
ułatwia i przyśpiesza zapłodnienie. Korzystnie wpływa na impotencję u mężczyzn,
dlatego też w czasie starania się o dziecko, olej z wiesiołka powinny nie tylko
spożywać kobiety ale i mężczyźni.
Spożywanie oleju z wiesiołka
podczas ciąży wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie mózgu dziecka już
w okresie płodowym, ponadto kwas gamma – linolenowy i kwasy z grupy omega 3,
omega 6 i omega 9 zapobiegają alergii u dzieci i młodzieży. Matka stosująca olej
z wiesiołka w
ciąży i okresie karmienia ma dużo bogatsze mleko w nienasycone kwasy
tłuszczowe. Wpływa to na ogólny rozwój dziecka, zdolność uczenia się,
koncentracji, lepszą pamięć i mniejszą podatność na agresję i nerwicę.
Dzieci, które
regularnie spożywają olej z wiesiołka są mniej nadpobudliwe. Jest on również
pomocny w zwalczaniu objawów ADHD i padaczki.
W okresie okołomiesiączkowym oraz
menopauzalnym wysoki poziom kwasów omega
3-6-9 zawarty w oleju z wiesiołka wpływa korzystnie na poprawę humoru i łagodzi
bóle miesiączkowe, reguluje rozchwiane stany emocjonalne, zapobiega stanom
lekowym, depresji, pomaga zmniejszyć ataki migrenowe. Olej z wiesiołka
zapobiega także zachorowaniu na nowotwór piersi, również skutecznie pomaga w
leczeniu jego agresywnej postaci. Kwas gamma – linolenowy zwalcza komórki
rakotwórcze i zapobiega ich rozmnażaniu się, wzmacniając zdrowe komórki
organizmu.
Olej z wiesiołka można
stosować do każdych posiłków, jednak należy pamiętać o tym, aby go nie
podgrzewać, ponieważ wtedy traci on swoje cenne właściwości lecznicze.
Organizm ludzki nie
umie go produkować i musi być dostarczany z zewnątrz z pożywieniem. Olej z
wiesiołka zawiera także NNKT 3-6-9.
Moje
3 grosze:
sama niedawno byłam w ciąży, moja świadomość zdrowego odżywiania zmienia się
ciągle i jest to już dość długi proces, ale bardzo opłacalny dla mnie i mojego
urodzonego dziecka. Dziecko urodziło się zdrowe, ciąża przebiegła prawidłowo
bez żadnych negatywnych objawów ciążowych (nudności i wymioty). Myślę, że na
początku suplementacja kwasem foliowym. drożdżami piwowarskimi, cynkiem jak
pisze Prof. Aleksandrowicz wpłynęła korzystnie na moje samopoczucie. Profesor
pisze, że złe samopoczucie kobiet w ciąży wynika często z niedoborów wielu
składników odżywczych. Jeśli jest czegoś mało lub brak, a nowy organizm ciągnie
od mamy składniki odżywcze, mamie robi się duży niedobór i organizm sygnalizuje
braki. Cała ciąża była całkowicie fizjologiczna, bez ani jednej syntetycznej
pastylki, wszystko naturalne. I co tu dużo mówić, udał mi się świetny lekarz,
który doskonale znosił moje fanaberie J
Informacje
pochodzą z ogólnie dostępnej wiedzy, wiedzy zdobytej podczas nauki, na
szkoleniach i kursach. Z książki Kuchnia i medycyna Ireny Gumowskiej, Juliana
Aleksandrowicza, materiałów
edukacyjnych firmy Solgar. Z książki „Prawie wszystko o
ziołach” Mateusz Emanuel Sanderski
Moja ulubiona piosenka do słuchania w ciąży i nie tylko. Polecam!
Dziękuję za tak szybki post:)
OdpowiedzUsuńSuper dużo przydatnych informacji, dziękuje Klaudio
OdpowiedzUsuńBardzo wiele ciekawych i przydatnych informacji, dziękuję za ten post, przy planowaniu powiekszenia rodziny bedę się stosowac do twoich zaleceń, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKlaudio, a wiesz może jak można sobie radzić przy infekcjach intymnych, jak im zapobiegać? Mam do nich skłonność, pomimo braku współżycia seksualnego, a ileż można brać tabletki albo antybiotyki po każdej corocznej cytologii....
OdpowiedzUsuńInfekcje są najczęściej związane ze słabą odpornością. Trzeba oczyścić organizm, np. kwasem kaprylowym lub dietą bądź innym preparatem i wzmocnić odporność. Przeanalizować swoją codzienną dietę i myślę, że będzie duża poprawa.
UsuńDziękuję serdecznie:)
UsuńJaki cynk i kwas foliowy bralas podczas ciąży? Drożdże Biolabor są dobre dla siebie kobiet w ciąży? A co z suplementacja jodu?
OdpowiedzUsuńCynk jadłam z Calivity, kwas foliowy Folik, jeszcze wtedy nie znałam innych, teraz zdecydowałabym się na Foliany z Solgara. A płatki drożdżowe piłam kilka razy dziennie po łyżce stołowej, bo smakowały mi niesamowicie. Jod można naturalny w postaci Kelpu z Now, jadłam co 2dni, teraz się zaleca, a jak byłam w ciąży to lekarz nie do końca był przekonany o konieczności takiej suplementacji. Warto było, bo moje 2,5 letnie dziecko choruje bardzo mało, jeśli coś złapie to drobne przeziębienia, które mijają dość szybko i jak do tej pory udało nam się ustrzec od antybiotyków.
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :-)a polecasz jakieś firmy magnez?
UsuńMagnez w postaci cytrynianu lub chelatu. Może być z Solgara, Calivity lub innej firmy.
Usuńa co sądzisz o spożywaniu spiruliny czy młodego jęczmienia?
UsuńSpirulina i młody jęczmień to bardzo odżywcze składniki pokarmowe zawierające naturalne witaminy i minerały. Można o nie dietę poszerzyć najlepiej w najczystszej postaci czyli w proszku.
Usuńa polecasz te produkty jakieś konkretnej firmy? co myślisz o produktach rainforest?
OdpowiedzUsuńDb jakości ma firma BoOrganicFoods, Solgar i na pewno inne też, chodzi o czystość składu i db źródło pochodzenia szczególnie spiruliny, aby nie była z miejsc skażonych, więc lepiej wybierać produkty certyfikowane ekologicznie. W/w firmy nie znam.
UsuńProszę o informację czy w ciąży można stosować rhodiolin (różeniec górski)
OdpowiedzUsuńPo konsultacji z dwoma przedstawicielami firm produkujących różeniec otrzymałam informację, że raczej można stosować różeniec w ciąży, ale tutaj ostateczną decyzję zawsze podejmuje lekarz prowadzący ciążę i z nim należy konsultować zażywanie tego preparatu. W załączeniu link do ulotki różeńca http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/rhodiola-4
UsuńŚwietna robota z tym wpisem. Nie dziwię się, że czytelnicy o to prosili. Z pewnością są zadowoleni :D
OdpowiedzUsuńTakiego artykułu właśnie szukałam. Zaciekawiła mnie informacja o odpowiednich proporcjach magnezu i wapnia. W ogóle taki wapń odgrywa istotną rolę dla organizmu człowieka. Wpływa na kości, zęby, ale także np. chroni przed rakiem jelita. Warto o tym pamiętać.
OdpowiedzUsuńWpis na 5+ wielki ukłon dla autora. Dla mnie magnez także jest bardzo ważny, bardzo często zdarza się że mam spory niedobór ale trzeba znać odpowiednie dawki żeby nie przedobrzyć.
OdpowiedzUsuńŚwietny , konkretny artykuł. Długo takiego szukałam . Dziękuję...
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. A co vit. C ? Czy można suplementować ?
OdpowiedzUsuńJeśli jest wit C za mało w diecie, to tak, szczególnie w sezonie jesienno - zimowym. W profilaktyce 500mg jest dawką wystarczająca.
UsuńBardzo potrzebny artykuł. Szkoda ze tak pozno go znalazłam. Rozpoczynam 8 m-ac, pije obecnie pierzge wlasnie po przeczytaniu. Wczesniej mi do glowy by nie przyszlo. Kupilam takze mleczko pszczele ale mam obawy bo czytałam ze mozna go stosowac tylko w pierwszym trymestrze.Ale nigdzie nie napotkalam informacji dlaczego pozniej jest niezalecane ? Moze Pani by wiedziała ? Brac czy nie brać ? Pozdrawiam serdecznie. Ps. Mozna u Państwa kupowac wysyłkowo ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzeciwskazaniem do stosowania mleczka pszczelego jest uczulenie na mleczko pszczele i stan po przeszczepieniu narządów. Innych przeciwwskazań ja nie znam. Trzeba tylko pamiętać, że mleczko pszczele stosuje się do 3 miesięcy i robi się przerwę. Co do zakupów w naszym sklepie to zainteresowanym wysyłamy produkty. Pozdrawiam cieplutko.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy kwas kaprylowy można stosować podczas karmienia piersią?
Podczas karmienia nie powinno się robić oczyszczania i odgrzybiania organizmu. Jeśli jest jakiś poważny problem chorobowy to proszę skonsultować z lekarzem zażywanie tego preparatu. Można na pewno jeść olej kokosowy, który zawiera naturalnie kwas kaprylowy. Polecam dobry probiotyk,a probiotyki są jak najbardziej wskazane podczas karmienia.
Usuń:D
OdpowiedzUsuń