HERBATA YERBA
MATE -
Nazwa mate pochodzi od słowa "mati" co w języku Indian Keczua
oznacza suszoną i wydrążoną tykwę, którą wykorzystuje się do parzenia
herbaty. Indianie południowoamerykańscy używali mate jeszcze w czasach
prekolumbijskich. Uważali oni, że Yerba Mate jest "napojem bogów". Ma
działanie pobudzające, co miało duże znaczenie podczas uciążliwych wędrówek
przez Andy.
Na początku szesnastego wieku hiszpański odkrywca Juan Díaz de Solís zaobserwował, że Indianie Guarani sporządzają herbatę z liści, która powoduje u nich odprężenie i zniesienie uczucia zmęczenia. Uważali oni, że napar z liści ostrokrzewu oczyszcza krew, wzmacnia włosy, zwiększa odporność organizmu, zwalcza zmęczenie i pozwala zredukować stres. Dlatego mate nazwana jest herbatą paragwajską.
Do roku 1670 mate była pozyskiwana wyłącznie ze zbiorowisk dzikich, aż do momentu powstania na terenie dzisiejszej Argentyny, Paragwaju i Brazylii państwa jezuickiego - Misiones - które w okresie swojego rozkwitu przyczyniło się do znacznego rozpowszechnienia yerba mate dzięki zakładanym przez nich plantacjom (czasami określa się yerba mate - "herbatą jezuicką"). Popularyzowali mate nie tylko na terenach państw sąsiednich, ale też próbowali ów trunek eksportować do Europy, gdzie jednak nigdy się nie przyjęła. Po upadku zakonu jezuitów popularność mate znacznie spadła, aż do dzisiejszych czasów kiedy ponownie zdobywa coraz więcej zwolenników.
Na początku szesnastego wieku hiszpański odkrywca Juan Díaz de Solís zaobserwował, że Indianie Guarani sporządzają herbatę z liści, która powoduje u nich odprężenie i zniesienie uczucia zmęczenia. Uważali oni, że napar z liści ostrokrzewu oczyszcza krew, wzmacnia włosy, zwiększa odporność organizmu, zwalcza zmęczenie i pozwala zredukować stres. Dlatego mate nazwana jest herbatą paragwajską.
Do roku 1670 mate była pozyskiwana wyłącznie ze zbiorowisk dzikich, aż do momentu powstania na terenie dzisiejszej Argentyny, Paragwaju i Brazylii państwa jezuickiego - Misiones - które w okresie swojego rozkwitu przyczyniło się do znacznego rozpowszechnienia yerba mate dzięki zakładanym przez nich plantacjom (czasami określa się yerba mate - "herbatą jezuicką"). Popularyzowali mate nie tylko na terenach państw sąsiednich, ale też próbowali ów trunek eksportować do Europy, gdzie jednak nigdy się nie przyjęła. Po upadku zakonu jezuitów popularność mate znacznie spadła, aż do dzisiejszych czasów kiedy ponownie zdobywa coraz więcej zwolenników.
Yerba mate
zbiera się tradycyjnie na plantacjach uprawnych.
Dodawanie liści i gałązek z drzew innych niż ostrokrzew paragwajski
(czy podobnych mu odmian ostrokrzewu) nie jest rzeczą niespotykaną, mimo że
sprzyja to zwykle pogorszeniu smaku, a czasem może odbić się negatywnie na
zdrowiu konsumenta. Kilku brazylijskich producentów dodaje do swojej yerba mate
liści mango, które tak naprawdę są lekko trujące.
Suszenie Yerba
Mate
W
Paragwaju cała świeżo zebrana yerba mate suszona jest w ten sam sposób. Umieszcza
się ją w obrotowej suszarce, w której liście suszy się nad
płomieniem. Po takim zabiegu przenosi się yerba mate do specjalnie
przeznaczonego do tego celu pomieszczenia w celu rozdrobnienia
i pozostawienia do "starzenia". w zależności od użytego do
suszenia drewna otrzymuje się yerba mate o innych walorach smakowych
i zapachowych.
Rozdrabnianie
yerba mate
Większość,
o ile nie wszyscy producenci rozdrabniają yerba mate w ten sam sposób
- w specjalnie do tego celu skonstruowanych młynach.
"Leżakowanie"
yerba mate
Można
powiedzieć, że z yerba mate jest jak z winem - im starsza tym lepsza.
Yerba mate wymaga leżakowania, by nabrać stonowanego smaku i pozbyć się
goryczki. Yerba mate Pajarito leżakuje się przez okres od 20 do 24 miesięcy.
W Argentynie producenci leżakują yerba mate maksymalnie do roku. Obie
metody są akceptowalne, a otrzymany produkt różni się poziomem goryczy
w smaku.
Pakowanie
Ja zaopatruję nasz sklep w yerba mate w sklepie Yerba Mate Paraguay, króry jest bezpośrednim importerem yerba mate i dostarcza produkty prosto od producenta, dzięki czemu można być pewnym ich oryginalności i świeżości.
W
ofercie naszego sklepu dostępne są: m.in. gatunki mocnej yerba mate z Paragwaju
(Pajarito, Colon, Selecta, Kurupi, Campesino) oraz nieco odmiennej,
delikatniejszej w smaku yerba mate argentyńskiej (Rosamonte, Amanda, CBSe,
Nobleza Gaucha, Cruz de Malta, Kraus, Taragui) oraz bombille i naczynka do
jej podawania ( naczynka z owocu tykwy lub pachnącego drewna Palo Santo).
Pajarito Tradicional 500g Najpopularniejsza Yerba Mate w ekologicznym,
papierowym opakowaniu. Tradycyjna paragwajska yerba o ostrym, wyrazistym smaku
i lekko "tytoniowym" posmaku. Zawiera drobno mielone listki i gałązki
ostrokrzewu paragwajskiego. Produkt bardzo wydajny, po wielu przelaniach wodą
smak yerba mate jest ciągle wyczuwalny. Posiada silne działanie pobudzające.
Marka Pajarito (czyt. paharito;
z hiszp. ptaszek) bezsprzecznie kojarzona jest na całym świecie z
luksusową yerba mate. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza niepowtarzalnemu
klimatowi Paragwaju - ojczyźnie ostrokrzewu oraz ponad 50-letniemu
doświadczeniu firmy Lauro Raatz S.A. w otrzymywaniu yerba mate.
Pajarito Menta
Limon 500g -Yerba
mate z dodatkiem dobrze wyczuwalnej mięty i lekkim posmaku limonki. Doskonała
do Tereré (yerba mate na zimno) choć
na ciepło smakuje równie dobrze. Specjalne, laminowane opakowanie zachowuje
długotrwały aromat. Osobom, którym intensywny aromat mięty wyda się zbyt mocny
polecamy dodać Pajarito Menta/Limon do tradycyjnego suszu w dowolnych
proporcjach. 100g Yerba Mate Pajarito
Menta/Limon zaparzonej w 1l wody o temp. 70°C zawiera tylko 13,0 kcal, aż
45,00 mg magnezu, 148,4 mg Potasu, Witaminy B6 i B1 oraz 0,1mg kofeiny.
Pajarito Menta - Cedron - Burrito 500g -Yerba mate z dodatkiem aromatycznych, odświeżających
ziół, takich jak: mięta pieprzowa (Mentha piperita) - posiada
właściwości rozkurczowe, przeciwbakteryjne, ułatwia trawienie; burrito
(Wendita calysina) - lecznicze zioło pochodzące z Paragwaju o zachwycającym
zapachu i smaku. Posiada właściwości orzeźwiające. Pobudza trawienie po obfitym
posiłku i pomaga w przypadku zaparcia, łagodzi bóle żołądka i wątroby;
cedrón (Elionorus latiflorus) - pobudza pracę wątroby, zapobiega przykremu zapachowi z ust, działa uspokajająco.
cedrón (Elionorus latiflorus) - pobudza pracę wątroby, zapobiega przykremu zapachowi z ust, działa uspokajająco.
Pajarito Hierbas to najsmaczniejsza ziołowa yerba mate. Pięknie
pachnie, jest rozwiązaniem dla osób, którym nie smakuje mocna i gorzka,
klasyczna yerba mate. Specjalne, laminowane opakowanie zachowuje długotrwały
aromat ziół. Doskonała zarówno na ciepło jak i do Tereré (yerba mate na zimno)
z dużą ilością kostek lodu.
Pajarito Especial Do produkcji wykorzystano najlepszej jakości listki i
gałązki. Yerba ta dojrzewa
w specjalnych warunkach przez dwa lata, by uzyskać niepowtarzalny, bogaty aromat. Specjalne, laminowane opakowanie zachowuje długotrwały aromat.
w specjalnych warunkach przez dwa lata, by uzyskać niepowtarzalny, bogaty aromat. Specjalne, laminowane opakowanie zachowuje długotrwały aromat.
100g Yerba Mate Pajarito zaparzonej w 1l
wody o temp. 70°C zawiera tylko 26,36 kcal, aż 57,12 mg magnezu i 0,79g
kofeiny.
Selecta Tradicional
500g Ta paragwajska yerba mate uprawiana niemal za miedzą
plantacji Pajarito (to samo słońce, ten sam deszcz) uraczy Was równie
mocnym aromatem, aczkolwiek innym. W ocenie naszego jury przypomina w smaku argentyńską Rosamonte, jednak mielona jest
drobniej i zawiera więcej pobudzającej kofeiny.
Selecta Menta 500g Yerba mate
z dodatkiem trzech gatunków mięty. Orzeźwia, pobudza, gasi pragnienie i
łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Selecta Limon - Cedron 500g Orzeźwiająca
yerba mate delikatnie aromatyzowana cytrynką i egzotycznym cedronem,
uwielbianym w Paragwaju. Idealna do picia na zimno (choć nie tylko). Orzeźwia,
pobudza i doskonale gasi pragnienie.
Selecta Menta - Boldo 500g. Łyk tej
yerby na śniadanie a sylwetka poprawi się niesłychanie:) W składzie egzotyczne
boldo z nutką mięty. Intensywnie orzeźwia i pobudza do
działania. Łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. W Paragwaju uchodzi
za odchudzającą.
Selecta Guarana 500g Selecta
Energy to yerba mate z dodatkiem ekstraktu z guarany. Energetyzująca i bogata w
witaminę C. Wygodne, podwójne opakowanie, zabezpiecza przed rozsypywaniem się
produktu i zachowuje jego długotrwały aromat.
Selecta Silueta 500g Przyjaciółka
smukłej talii z dodatkiem boldo, gorzkiej pomarańczy i aromatu cytrynowego.
Wyśmienita w smaku, przyjemnie pachnie, poprawia przemianę materii, polecana
przy odchudzaniu.
Selecta Premium 500g -Specjalnie selekcjonowana, paragwajska, mocna yerba
mate. Wyprodukowana z najbardziej aromatycznych, pełnych witamin i minerałów
listków oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego
Colon Tradicional 500g -Yerba Mate
Colon - ta w niepozornym żółtym opakowaniu wyjątkowo pobudza do działania! To
nie jest yerba na spokojny sen, po niej nie zaśniesz! Mocna, gorzka, drobno
pocięte listki i gałązki. Bogate źródło witamin. W ekologicznym, papierowym
opakowaniu.
Colon Menta -
Boldo 500g -Mieszanka ostrokrzewu
paragwajskiego, naturalnych ziół mięty i egzotycznych ziół boldo. Bez żadnych
sztucznych dodatków. Liście boldo są pomocne przy odchudzaniu
Colon
90-60-90 500g -Colon 90-60-90 to specjalna, ziołowa yerba mate dla
osób odchudzających się. To doskonałe połączenie yerba mate oraz naturalnych
ziół posiadających właściwości moczopędne, przeczyszczające i antyutleniające,
takich jak skrzyp, senna i zielona herbata. Produkt zupełnie naturalny, bez
żadnych sztucznych dodatków i substancji aromatyzujących. Wygodne, podwójne
opakowanie, zabezpiecza przed rozsypywaniem się produktu i zachowuje jego
długotrwały aromat.
Colon Especial 500g -Yerba Mate
Colon - ta w niepozornym żółtym opakowaniu wyjątkowo pobudza do działania! To
nie jest yerba na spokojny sen, po niej nie zaśniesz! Do produkcji
"Seleccion Especial" zostały użyte młode, zdrowe gałązki i listki
ostrokrzewu paragwajskiego. Specjalnie laminowane opakowanie zachowuje
długotrwały aromat yerby. 50g
Yerba Mate Colon zaparzonej w 500ml wody o temp. 70°C dostarcza tylko 48
kcal, aż 93 mg magnezu i 0,41g kofeiny.
La Rubia
Especial 500g -Yerba Mate La Rubia (z hiszp. blondynka) produkowana
jest przez rodzinną firmę z okolicy Itapua. Jej produkcja jest limitowana. Uprawia się ją w sposób tradycyjny i
ekologiczny, bez nadmiernej ingerencji nowoczesnych technologii, bez użycia
sztucznych nawozów - coś dla prowadzących zdrowy tryb życia. Naprawdę
mocna yerba! Cechuje ją cierpki smak i zwiększone działanie pobudzające w
porównaniu do innych paragwajskich marek Yerba Mate. Zawiera grube kawałki
gałązek i drobno zmielone listki. "Oldschoolowe" opakowanie i
niepowtarzalny smak tej yerby przeniesie nas w klimaty Paragwaju. MA TE coś w
sobie!
Amanda Klasyczna 500g -Yerba Mate
Amanda pochodzi z plantacji w północno-argentyńskiej prowincji Misiones,
założonej na początku ubiegłego wieku przez polskich osadników. Wytwarzająca ją
argentyńska spółka La Cachuera S.A., stworzona przez Jana Szychowskiego, jest
najstarszą firmą produkującą yerbę w tym regionie. Amanda klasyczna to yerba o
naturalnym, łagodnym smaku i delikatnym aromacie. Zawiera grubo cięte listki i
gałązki.
Amanda
Despalada 500g - zawiera same listki bez gałązek i bez pyłu, przez co staje się
mocniejsza w smaku i działaniu niż tradycyjna yerba mate.
Amanda Naranja 500g - Amanda
Pomarańczowa to yerba o dużej mocy pobudzającej, a łagodnym smaku, w którym da
się wyczuć delikatną goryczkę, cierpkość, kwaskowatość i słodycz. Walory
smakowe podnosi cytrusowa nuta drzewa pomarańczy, aromat owocowy jest wyraźny,
utrzymuje się długo i dobrze komponuje się z naturalną goryczką tej yerba mate.
Amanda Hierbas 500g. (ziołowa) to
naturalna mieszanka ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem aromatycznych ziół,
takich jak: mięta polna, peperina (roślina z rodzaju mięt), mięta pieprzowa,
lippia (roślina z rodzaju werben), cedron, boldo i kwiat lipy. Zawiera grubo
cięte listki i gałązki.
Amanda Limon 500g -. Amanda Cytrynowa to yerba o dużej mocy
pobudzającej, a łagodnym smaku, w którym da się wyczuć delikatną goryczkę,
cierpkość, kwaskowatość i słodycz. Walory smakowe podnosi aromat i posmak
cytryny, który jest wyraźny, utrzymuje się długo i dobrze komponuje się z
naturalną goryczką tej yerba mate.
Campesino Anyżowa 500g -Paragwajska Yerba Mate Campesino, to
rozdrobniony susz patyczków, gałązek i listków oraz miałki pył. Mocno
aromatyzowana olejem z anyżu. Anyż posiada właściwości wyksztuśne, łagodzące
nieżyty dróg oddechowych. Polecany przy kaszlu suchym, zapaleniu oskrzeli,
gardła i krtani. Reguluje procesy trawienne, zalecany przy zaparciach.
CBSe Guarana 500g -CBSe Energia
Guarana zaskakuje smakiem i miłym aromatem, dzięki
połączeniu yerba mate z
guaraną, miętą i cedronem. Idealnie ugasi pragnienie. Polecana zarówno na
ciepło jak i na zimno.
CBSe
Silueta 500g -Delikatna yerba
mate z dodatkiem egzotycznego boldo i cedronu. Polecana osobom, które chcą zgubić
zbędne kilogramy. Zioło boldo posiada właściwości przyśpieszające przemianę
materii.
CBSe Regulase 500g -Delikatna, ziołowa yerba mate o przyjemnym aromacie.
W składzie m.in. mięta polna, manzanilla i cedron.
CBSe
Naranja 500g -Już teraz pomyśl o
letnich upałach. Ta pachnąca latem, delikatna, pomarańczowa yerba w wersji
terere (i nie tylko) pomoże Ci je przetrwać
CBSe
Pomelo 500g -Już teraz pomyśl o
letnich upałach. Ta pachnąca latem, podobna w smaku do grejpfruta yerba w
wersji terere (i nie tylko) pomoże Ci je przetrwać.
Nobleza
Gaucha Klasyczna 1kg -W tej
granatowej paczce znajdują się średnio cięte listki i gałązki ostrokrzewu
paragwajskiego. Ocenę ich smaku i działania pozostawiamy Państwu.
Rosamonte
Klasyczna 500g
No.1 w Argentynie. To najstarsza
yerba o wyrazistym, naturalnym smaku. Zawiera listki i gałązki. Wyróżnia się
delikatnym, różanym aromatem pozyskanym dzięki odpowiedniemu leżakowaniu w
towarzystwie drzewa różanego.
Rosamonte jest rekomendowana
przez Fundację Kardiologiczną w Argentynie. Chcesz mieć serce jak dzwon? Pij
Rosamonte!
Rosamonte Especial 500g - wyróżnia się głębokim, różanym aromatem pozyskanym
dzięki odpowiedniemu leżakowaniu w towarzystwie drzewa różanego. Poddana
została specjalnemu procesowi przygotowania w celu ulepszenia walorów smakowych
i aromatycznych.
Rosamonte
Despalada 1kg - zawiera same listki bez
gałązek przez co staje się jeszcze mocniejsza w działaniu. Wyróżnia się
głębokim różanym aromatem pozyskanym dzięki odpowiedniemu leżakowaniu w
towarzystwie drzewa różanego.
Taragui
Elaborada 500g Taragui to lider
wśród produktów firmy Las Marias - największego obok Rosamonte producenta
yerba mate w Argentynie. Taragui Elaborada to yerba mate naturalna w
smaku, zawiera listki i gałązki ostrokrzewu. Ze względu na swój przyjemny i delikatny smak polecana dla
początkujących jerbopijców:) Intensywnie
pobudzi oraz uzupełni braki magnezu i potasu w organizmie.
Tranquera
500g - to średnio cięte listki z
gałązkami, charakteryzuje ją delikatny, łagodny smak. Polecana dla początkujących
smakoszy yerba mate.
Union Bio
500g -Yerba mate
produkowana w Argentynie. Zawiera listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego.
W składzie inulina - naturalny prebiotyk, zamiennik cukru.
Union Suave 500g -Argentyńska yerba mate o łagodnym smaku, polecana na
początek przygody z yerba mate. Pobudza organizm i zwiększa zdolność
koncentracji, przyspiesza trawienie, pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę
ciała, bogata w witaminę B5, B6, wspomaga pracę serca
Union Relax 500g Union Relax to pierwsza w pełni bezkofeinowa yerba
mate. Doskonała kompozycja drobno ciętych gałązek i listków. Polecana na cały
dzień, nawet tuż przed zaśnięciem
Yerba
Mate Purahei 500g -Yerba Mate
Purahei została wyprodukowana przez Lauro Raatza (producenta Pajarito) w
Paragwaju. Delikatniejsza od Pajarito, dymna, drobno zmielona. Silnie pobudzi i
dostarczy witamin. Opakowanie dla melomanów;)
Cachamate Lipowa
500g -Kwiat lipy w połaczeniu z
klasyczną yerba mate od Cachay S.A. z Argentyny. Łagodna w smaku, delikatnie
pobudza, polecana przy dolegliwościach trawiennych. Walory smakowe zachowuje
zarówno po zalaniu gorącą jak i zimną wodą.
Cachamate Ziołowa 500g -Argentyńska, klasyczna yerba mate z dodatkiem ziół,
takich jak: rumianek, koper włoski i kolendra. Łagodna w smaku,
delikatnie pobudza, łagodzi dolegliwości trawienne. Jak wszystkie ziołowe yerba
mate jest idealna po zalaniu zimną wodą.
Cachamate Pomarańczowa 500g -Argentyńska yerba mate z dodatkiem naturalnego
aromatu z pomarańczy. Łagodna w smaku, delikatnie pobudza, orzeźwia i
gasi pragnienie. Walory smakowe zachowuje zarówno po zalaniu gorącą jak i zimną
wodą.
Cachamate Boldo 500g -Ta wyprodukowana w Argentynie przez firmę Cachay
S.A. yerba mate polecana jest głównie osobom, które chcą zgubić zbędne
kilogramy. Do tradycyjnego suszu yerba mate dodano bowiem miętę polną, miętę
pieprzową oraz zioła boldo przyśpieszające trawienie.
Canarias 500g
-Yerba Mate Canarias to same listki bez gałązek. Silnie pobudzi i skutecznie
ugasi pragnienie.
Cruz de
Malta Klasyczna 500g
-Klasyczna mate o dość delikatnym, wyważonym smaku, lekko cierpka i słodkawa.
Susz Cruz de Malte to spore gałązki i grubo cięte listki. Idealna na
"pierwszy raz".
Kraus
Organica 500g -Organiczna,
argentyńska yerba mate, przygotowywana bez dymu przy użyciu gorącego powietrza,
posiada certyfikat eko, produkowana bez użycia sztucznych nawozów. Delikatna w
smaku, zawiera średnio cięte listki, gałązki i pyłek.
La Hoja
Compuesta 500g to wysokiej jakości yerba mate wraz dodatkiem mięty
polnej, pieprzowej i poleo - argentyńskiego zioła. Wyprodukowana przez Martin
& Cia w sercu Misones. To jedna ze smaczniejszych smakowych yerba mate.
La Merced
de Monte 500g - to najwyższej
jakości produkt firmy Las Marias z Argentyny. Do produkcji La Merced de Monte
wykorzystywane są najlepszej jakości listki i gałązki ostrokrzewu uprawianego w
górach, bez użycia sztucznych nawozów. Mocna, dymna, aromatyczna. Smak
wyjątkowy. Zapakowana w szykowne pudełko
Pipore
Tradicional 500g -Tradycyjna Yerba
Mate Pipore to produkt wiodący w Południowej Patagonii. Charakteryzuje się
intensywnym, naturalnym smakiem. Zawiera drobno zmielone listki i gałązki. Jest
bogatym źródłem witamin i minerałów. Pakowana w laminowane, szczelne opakowanie
Bombilla Resorte 16cm -Bombilla z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Ozdobiona
pełniącym funkcję chłodzącą pierścieniem z brązu. Lekko zagięta. Posiada
doskonale filtrujące sitko w formie spirali. Długość - 16cm
Produkt posiada certyfikat jakości A.N.M.A.T. wydany
przez Ministerstwo Zdrowia w Argentynie
Bombilla Gitara 15,5cm i 18cm -Bombilla z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Lekko
zagięta. Ozdobiona pełniącym funkcję chłodzącą pierścieniem z brązu. Posiada
doskonale filtrujące sitko, rozkładane do czyszczenia. Długość: 15,5cm i
18cm.
Produkt posiada certyfikat jakości A.N.M.A.T. wydany
przez Ministerstwo Zdrowia w Argentynie
Bombilla Bambus
-Długość
15cm. Posmak mate pitej przez taką bombillę przeniesie nas w
odległe czasy gdy naczyniem do yerba mate była tykwa, czy róg wydrążony, a
bombillą właśnie drewniana rurka
NACZYNKA NA YERBA
MATE
Calabaza -Ceramiczne, duże naczynko do yerba mate.
Pojemność ok.350ml. Wysokość 11cm. Mając tak pojemną calabazę nie musisz co
chwilę biegać po wodę. Naczynko łatwe do umycia, nie przecieka, nie pleśnieje. Dostępne
różne kolory.
Matero Palo
Santo Green -Luksusowe,
pachnące naczynko z drewna Palo Santo w lakierowanej ręcznie zszywanej
skórze. Poj.ok.150ml
Matero Palo
Santo Pajarito - Luksusowe
matero z zielonego, pachnącego drewna Palo Santo (święte drzewo), obszyte
atrakcyjną, bordową skórą z wybitym logo marki Pajarito. Pojemność ok.
180ml,
wysokość 11cm.
UWAGA!!!
Drewno
poddane działaniu wody może pękać, dlatego przed użyciem naczyń z palo santo
należy je specjalnie przygotować. Tradycyjny przepis: Przed użyciem naczynia,
należy starannie wetrzeć w wewnętrzne ścianki masło. Tak przygotowane naczynie
odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, wcierając co jakiś czas masło. Po tym
czasie należy zebrać nadmiar masła, np. papierowym ręcznikiem.
Proces
impregnacji teoretycznie wystarczy przeprowadzić tylko raz, jednak z praktyki
wiemy, że po zauważeniu małych pęknięć najlepiej go powtórzyć.
Aby
uchronić naczynka przed pękaniem zaleca się nie używać do ich mycia środków
czyszczących, nie wystawiać mokrych naczynek na światło słoneczne, nie suszyć ,
zawsze pozostawiać wilgotne.
Guampa - Masywne naczynie
zrobione z rogu bydlęcego, z jednej strony zatkane drewnianym korkiem. W
związku z tym, że produkowane jest z naturalnych surowców - występuje w różnych
kolorach. Każda guampa ma ładne logo PAJARITO.
Tykwa - Naczynko średniej pojemności, ok. 250ml,
wysokość ok. 8cm. Kształt i kolory rózne. Wykonana z najwyższej jakości owocu
lagenarii. Masywna, posiada grube, mocne ścianki.
UWAGA!
Nową
tykwę należy odpowiednio przygotować aby pita yerba nabrała właściwego aromatu:
1. Napełniamy tykwę do 2/3 poj. suszem yerba mate.
2. Zalewamy gorącą (nie wrzącą!) wodą.
3. Odstawiamy na jeden dzień.
4. Wyrzucamy zawartość, płuczemy naczynko i wyskrobujemy resztki włókien ze ścianek.
5. Powtarzamy pkt. 1-4
6. ...i siorbiemy
1. Napełniamy tykwę do 2/3 poj. suszem yerba mate.
2. Zalewamy gorącą (nie wrzącą!) wodą.
3. Odstawiamy na jeden dzień.
4. Wyrzucamy zawartość, płuczemy naczynko i wyskrobujemy resztki włókien ze ścianek.
5. Powtarzamy pkt. 1-4
6. ...i siorbiemy
Przyrządzanie
na stonie: http://www.yerbamate.com.pl/content/7-przyrzadzanie-i-picie
Informacje
pochodzą ze strony: http://www.yerbamate.com.pl/
KLaudio! Jesteś niezawodna. Piłam kiedyś yerba.. Czas wrócić do dobrej praktyki. Buziaki MG
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypomniałam Ci co dobre. Ja po Yerbie sprzątam cały dom expressowo. Bardzo lubię to zioło. Robię sobie także swoją wersję np. dosypuję anyżku.
OdpowiedzUsuńMiłego siorbania:)
Selecta Menta - Boldo 500g, Taragui Elaborada 500g, Selecta Silueta 500g, Union Suave 500g
OdpowiedzUsuńmam pytanie, w jakiej cenie sa powyższe herbaty i czy będę jest możliwość wysyłki??
pozdrawiam słonecznie z Warszawy
Selecta kosztuje 18zł, pozostałe 21zł. Wysyłamy zamówione produkty, ceny wysłania wg cennika Poczty Polskiej. Pobranie 16,45, paczka-list do 2kg -9,50, paczka powyżej 2kg 11-13zł. W dwóch ostatnich opcjach wymagany przelew na konto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Tarnowa
A macie Rosamonte Despalada? Bo już prawie nie można jej dostać w żadnym sklepie.
OdpowiedzUsuńAktualnie nie, ale często mamy. Przy następnej dostawie uzupełnię brak.
OdpowiedzUsuńpolecam el pajaro mas energia albo mate green bo ma kawałki owoców a nie sam aromat.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale nie zamieszczam reklam innych firm konkurencyjnych na blogu.
UsuńPytał Pan jeszcze jaką yerbę na początek i jakie akcesoria. Na początek można pić delikatne lub smakowe, ja zaczynałam od ziołowej Amandy, jeśli chce Pan poczuć smak oryginalny to proponuję klasyczną Pajarito. Naczynka u nas się najlepiej przyjęły porcelanowe, są najłatwiejsze w utrzymaniu czystości. Bombile proponuję nierdzewne. Ciekawie o Yerbie pisze Pan Wojciech Cejrowski i do niego można zajrzeć na bloga.
UsuńBardzo ciekawie napisane. Jestem pod wielkim wrażaniem.
OdpowiedzUsuń