Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

niedziela, 2 lutego 2014

Yerba Mate energia na cały dzień



HERBATA YERBA MATE - Nazwa mate pochodzi od słowa "mati" co w języku Indian Keczua oznacza suszoną i wydrążoną tykwę, którą wykorzystuje się do parzenia herbaty. Indianie południowoamerykańscy używali mate jeszcze w czasach prekolumbijskich. Uważali oni, że Yerba Mate jest "napojem bogów". Ma działanie pobudzające, co miało duże znaczenie podczas uciążliwych wędrówek przez Andy.

Na początku szesnastego wieku hiszpański odkrywca Juan Díaz de Solís zaobserwował, że Indianie Guarani sporządzają herbatę z liści, która powoduje u nich odprężenie i zniesienie uczucia zmęczenia. Uważali oni, że napar z liści ostrokrzewu oczyszcza krew, wzmacnia włosy, zwiększa odporność organizmu, zwalcza zmęczenie i pozwala zredukować stres. Dlatego mate nazwana jest herbatą paragwajską.

Do roku 1670 mate była pozyskiwana wyłącznie ze zbiorowisk dzikich, aż do momentu powstania na terenie dzisiejszej Argentyny, Paragwaju i Brazylii państwa jezuickiego - Misiones - które w okresie swojego rozkwitu przyczyniło się do znacznego rozpowszechnienia yerba mate dzięki zakładanym przez nich plantacjom (czasami określa się  yerba mate - "herbatą jezuicką"). Popularyzowali mate nie tylko na terenach państw sąsiednich, ale też próbowali ów trunek eksportować do Europy, gdzie jednak nigdy się nie przyjęła. Po upadku zakonu jezuitów popularność mate znacznie spadła, aż do dzisiejszych czasów kiedy ponownie zdobywa coraz więcej zwolenników.



Yerba mate zbiera się tradycyjnie na plantacjach uprawnych.
Dodawanie liści i gałązek z drzew innych niż ostrokrzew paragwajski (czy podobnych mu odmian ostrokrzewu) nie jest rzeczą niespotykaną, mimo że sprzyja to zwykle pogorszeniu smaku, a czasem może odbić się negatywnie na zdrowiu konsumenta. Kilku brazylijskich producentów dodaje do swojej yerba mate liści mango, które tak naprawdę są lekko trujące.

Suszenie Yerba Mate

W Paragwaju cała świeżo zebrana yerba mate suszona jest w ten sam sposób. Umieszcza się ją w obrotowej suszarce, w której liście suszy się nad płomieniem. Po takim zabiegu przenosi się yerba mate do specjalnie przeznaczonego do tego celu pomieszczenia w celu rozdrobnienia i pozostawienia do "starzenia". w zależności od użytego do suszenia drewna otrzymuje się yerba mate o innych walorach smakowych i zapachowych.

Rozdrabnianie yerba mate

Większość, o ile nie wszyscy producenci rozdrabniają yerba mate w ten sam sposób - w specjalnie do tego celu skonstruowanych młynach.

"Leżakowanie" yerba mate

Można powiedzieć, że z yerba mate jest jak z winem - im starsza tym lepsza. Yerba mate wymaga leżakowania, by nabrać stonowanego smaku i pozbyć się goryczki. Yerba mate Pajarito leżakuje się przez okres od 20 do 24 miesięcy. W Argentynie producenci leżakują yerba mate maksymalnie do roku. Obie metody są akceptowalne, a otrzymany produkt różni się poziomem goryczy w smaku.

Pakowanie
Po całym procesie przygotowania yerba mate, jest pakowana z wykorzystaniem nowoczesnych i higienicznych metod.

 Ja zaopatruję nasz sklep w yerba mate w sklepie Yerba Mate Paraguay, króry jest bezpośrednim importerem yerba mate i dostarcza  produkty prosto od producenta, dzięki czemu można  być pewnym ich oryginalności i świeżości.




W ofercie naszego sklepu dostępne są: m.in. gatunki mocnej yerba mate z Paragwaju (Pajarito, Colon, Selecta, Kurupi, Campesino) oraz nieco odmiennej, delikatniejszej w smaku yerba mate argentyńskiej (Rosamonte, Amanda, CBSe, Nobleza Gaucha, Cruz de Malta, Kraus, Taragui) oraz bombille i naczynka do jej podawania ( naczynka z owocu tykwy lub pachnącego drewna Palo Santo).

Pajarito Tradicional 500g Najpopularniejsza Yerba Mate w  ekologicznym, papierowym opakowaniu. Tradycyjna paragwajska yerba o ostrym, wyrazistym smaku i lekko "tytoniowym" posmaku. Zawiera drobno mielone listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. Produkt bardzo wydajny, po wielu przelaniach wodą smak yerba mate jest ciągle wyczuwalny. Posiada silne działanie pobudzające. Marka Pajarito (czyt. paharito; z hiszp. ptaszek) bezsprzecznie kojarzona jest na całym świecie z luksusową yerba mate. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza niepowtarzalnemu klimatowi Paragwaju - ojczyźnie ostrokrzewu oraz ponad 50-letniemu doświadczeniu firmy Lauro Raatz S.A. w otrzymywaniu yerba mate.

Pajarito Menta Limon 500g  -Yerba mate z dodatkiem dobrze wyczuwalnej mięty i lekkim posmaku limonki. Doskonała do Tereré (yerba mate na zimno) choć na ciepło smakuje równie dobrze. Specjalne, laminowane opakowanie zachowuje długotrwały aromat. Osobom, którym intensywny aromat mięty wyda się zbyt mocny polecamy dodać Pajarito Menta/Limon do tradycyjnego suszu w dowolnych proporcjach. 100g Yerba Mate Pajarito Menta/Limon zaparzonej w 1l wody o  temp. 70°C zawiera tylko 13,0 kcal, aż 45,00 mg magnezu, 148,4 mg Potasu, Witaminy B6 i B1 oraz 0,1mg kofeiny.

Pajarito Menta - Cedron - Burrito 500g -Yerba mate z dodatkiem aromatycznych, odświeżających ziół, takich jak: mięta pieprzowa (Mentha piperita) - posiada właściwości rozkurczowe, przeciwbakteryjne, ułatwia trawienie; burrito (Wendita calysina) - lecznicze zioło pochodzące z Paragwaju o zachwycającym zapachu i smaku. Posiada właściwości orzeźwiające. Pobudza trawienie po obfitym posiłku i pomaga w przypadku zaparcia, łagodzi bóle żołądka i wątroby;
cedrón (Elionorus latiflorus) - pobudza pracę wątroby, zapobiega przykremu zapachowi z ust, działa uspokajająco.

Pajarito Hierbas to najsmaczniejsza ziołowa yerba mate. Pięknie pachnie, jest rozwiązaniem dla osób, którym nie smakuje mocna i gorzka, klasyczna yerba mate. Specjalne, laminowane opakowanie zachowuje długotrwały aromat ziół. Doskonała zarówno na ciepło jak i do Tereré (yerba mate na zimno) z dużą ilością kostek lodu.

Pajarito Especial Do produkcji wykorzystano najlepszej jakości listki i gałązki. Yerba ta dojrzewa
w specjalnych warunkach przez dwa lata, by uzyskać niepowtarzalny, bogaty aromat. Specjalne, laminowane opakowanie zachowuje długotrwały aromat.

100g Yerba Mate Pajarito zaparzonej w 1l wody o  temp. 70°C zawiera tylko 26,36 kcal, aż 57,12 mg magnezu i 0,79g kofeiny.

Selecta Tradicional 500g Ta paragwajska yerba mate uprawiana niemal za miedzą plantacji  Pajarito (to samo słońce, ten sam deszcz) uraczy Was równie mocnym aromatem, aczkolwiek innym. W ocenie naszego jury przypomina w smaku argentyńską Rosamonte, jednak mielona jest drobniej i zawiera więcej pobudzającej kofeiny.

Selecta Menta 500g Yerba mate z dodatkiem trzech gatunków mięty.  Orzeźwia, pobudza, gasi pragnienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Selecta Limon - Cedron 500g Orzeźwiająca yerba mate delikatnie aromatyzowana cytrynką i egzotycznym cedronem, uwielbianym w Paragwaju. Idealna do picia na zimno (choć nie tylko). Orzeźwia, pobudza i doskonale gasi pragnienie.

Selecta Menta - Boldo 500g. Łyk tej yerby na śniadanie a sylwetka poprawi się niesłychanie:) W składzie egzotyczne boldo  z nutką mięty.  Intensywnie orzeźwia i pobudza do działania.  Łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. W Paragwaju uchodzi za odchudzającą.

Selecta Guarana 500g Selecta Energy to yerba mate z dodatkiem ekstraktu z guarany. Energetyzująca i bogata w witaminę C. Wygodne, podwójne opakowanie, zabezpiecza przed rozsypywaniem się produktu i zachowuje jego długotrwały aromat.


Selecta Silueta 500g Przyjaciółka smukłej talii z dodatkiem boldo, gorzkiej pomarańczy i aromatu cytrynowego. Wyśmienita w smaku, przyjemnie pachnie, poprawia przemianę materii, polecana przy odchudzaniu.

Selecta Premium 500g -Specjalnie selekcjonowana, paragwajska, mocna yerba mate. Wyprodukowana z najbardziej aromatycznych, pełnych witamin i minerałów listków oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego

Colon Tradicional 500g -Yerba Mate Colon - ta w niepozornym żółtym opakowaniu wyjątkowo pobudza do działania! To nie jest yerba na spokojny sen, po niej nie zaśniesz! Mocna, gorzka, drobno pocięte listki i gałązki. Bogate źródło witamin. W ekologicznym, papierowym opakowaniu.

Colon Menta - Boldo 500g -Mieszanka ostrokrzewu paragwajskiego, naturalnych ziół mięty i egzotycznych ziół boldo. Bez żadnych sztucznych dodatków. Liście boldo są pomocne przy odchudzaniu

Colon 90-60-90 500g -Colon 90-60-90 to specjalna, ziołowa yerba mate dla osób odchudzających się. To doskonałe połączenie yerba mate oraz naturalnych ziół posiadających właściwości moczopędne, przeczyszczające i antyutleniające, takich jak skrzyp, senna i zielona herbata. Produkt zupełnie naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków i substancji aromatyzujących. Wygodne, podwójne opakowanie, zabezpiecza przed rozsypywaniem się produktu i zachowuje jego długotrwały aromat.

Colon Especial 500g -Yerba Mate Colon - ta w niepozornym żółtym opakowaniu wyjątkowo pobudza do działania! To nie jest yerba na spokojny sen, po niej nie zaśniesz! Do produkcji "Seleccion Especial" zostały użyte młode, zdrowe gałązki i listki ostrokrzewu paragwajskiego. Specjalnie laminowane opakowanie zachowuje długotrwały aromat yerby. 50g Yerba Mate Colon zaparzonej w 500ml wody o  temp. 70°C dostarcza tylko 48 kcal, aż 93 mg magnezu i 0,41g kofeiny.

La Rubia Especial 500g -Yerba Mate La Rubia (z hiszp. blondynka) produkowana jest przez rodzinną firmę z okolicy Itapua. Jej produkcja jest limitowana. Uprawia się ją w sposób tradycyjny i ekologiczny, bez nadmiernej ingerencji nowoczesnych technologii, bez użycia sztucznych nawozów - coś dla prowadzących zdrowy tryb życia. Naprawdę mocna yerba! Cechuje ją cierpki smak i zwiększone działanie pobudzające w porównaniu do innych paragwajskich marek Yerba Mate. Zawiera grube kawałki gałązek i drobno zmielone listki. "Oldschoolowe" opakowanie i niepowtarzalny smak tej yerby przeniesie nas w klimaty Paragwaju. MA TE coś w sobie!

Amanda Klasyczna 500g -Yerba Mate Amanda pochodzi z plantacji w północno-argentyńskiej prowincji Misiones, założonej na początku ubiegłego wieku przez polskich osadników. Wytwarzająca ją argentyńska spółka La Cachuera S.A., stworzona przez Jana Szychowskiego, jest najstarszą firmą produkującą yerbę w tym regionie. Amanda klasyczna to yerba o naturalnym, łagodnym smaku i delikatnym aromacie. Zawiera grubo cięte listki i gałązki.

Amanda Despalada 500g - zawiera same listki bez gałązek i bez pyłu, przez co staje się mocniejsza w smaku i działaniu niż tradycyjna yerba mate.

Amanda Naranja 500g -  Amanda Pomarańczowa to yerba o dużej mocy pobudzającej, a łagodnym smaku, w którym da się wyczuć delikatną goryczkę, cierpkość, kwaskowatość i słodycz. Walory smakowe podnosi cytrusowa nuta drzewa pomarańczy, aromat owocowy jest wyraźny, utrzymuje się długo i dobrze komponuje się z naturalną goryczką tej yerba mate.

Amanda Hierbas 500g.  (ziołowa) to naturalna mieszanka ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak: mięta polna, peperina (roślina z rodzaju mięt), mięta pieprzowa, lippia (roślina z rodzaju werben), cedron, boldo i kwiat lipy. Zawiera grubo cięte listki i gałązki. 

Amanda Limon 500g -. Amanda Cytrynowa to yerba o dużej mocy pobudzającej, a łagodnym smaku, w którym da się wyczuć delikatną goryczkę, cierpkość, kwaskowatość i słodycz. Walory smakowe podnosi aromat i posmak cytryny, który jest wyraźny, utrzymuje się długo i dobrze komponuje się z naturalną goryczką tej yerba mate.

Campesino Anyżowa 500g -Paragwajska Yerba Mate Campesino,  to rozdrobniony susz patyczków, gałązek i listków oraz miałki pył. Mocno aromatyzowana olejem z anyżu. Anyż posiada właściwości wyksztuśne, łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Polecany przy kaszlu suchym, zapaleniu oskrzeli, gardła i krtani. Reguluje procesy trawienne, zalecany przy zaparciach.

CBSe Guarana 500g -CBSe Energia Guarana zaskakuje smakiem i miłym aromatem, dzięki
połączeniu yerba mate z guaraną, miętą i cedronem.  Idealnie ugasi pragnienie. Polecana zarówno na ciepło jak i na  zimno.

CBSe Silueta 500g -Delikatna yerba mate z dodatkiem egzotycznego boldo i cedronu. Polecana osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Zioło boldo posiada właściwości przyśpieszające przemianę materii.

CBSe Regulase 500g -Delikatna, ziołowa yerba mate o przyjemnym aromacie. W składzie m.in. mięta polna, manzanilla i cedron.

CBSe Naranja 500g -Już teraz pomyśl o letnich upałach. Ta pachnąca latem, delikatna, pomarańczowa yerba w wersji terere (i nie tylko) pomoże Ci je przetrwać

CBSe Pomelo 500g -Już teraz pomyśl o letnich upałach. Ta pachnąca latem, podobna w smaku do grejpfruta yerba w wersji terere (i nie tylko) pomoże Ci je przetrwać.

Nobleza Gaucha Klasyczna 1kg -W tej granatowej paczce znajdują się średnio cięte listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. Ocenę ich smaku i działania pozostawiamy Państwu.

Rosamonte Klasyczna 500g No.1 w Argentynie. To najstarsza yerba o wyrazistym, naturalnym smaku. Zawiera listki i gałązki. Wyróżnia się delikatnym, różanym aromatem pozyskanym dzięki odpowiedniemu leżakowaniu w towarzystwie drzewa różanego.

Rosamonte jest rekomendowana przez Fundację Kardiologiczną w Argentynie. Chcesz mieć serce jak dzwon? Pij Rosamonte!

Rosamonte Especial 500g - wyróżnia się głębokim, różanym aromatem pozyskanym dzięki odpowiedniemu leżakowaniu w towarzystwie drzewa różanego. Poddana została specjalnemu procesowi przygotowania w celu ulepszenia walorów smakowych i aromatycznych.

Rosamonte Despalada 1kg - zawiera same listki bez gałązek przez co staje się jeszcze mocniejsza w działaniu. Wyróżnia się głębokim różanym aromatem pozyskanym dzięki odpowiedniemu leżakowaniu w towarzystwie drzewa różanego.

Taragui Elaborada 500g Taragui to lider wśród produktów firmy Las Marias -  największego obok Rosamonte producenta yerba mate w Argentynie. Taragui Elaborada to yerba mate naturalna w smaku, zawiera  listki i gałązki ostrokrzewu. Ze względu na swój przyjemny i delikatny smak polecana dla początkujących jerbopijców:) Intensywnie pobudzi oraz uzupełni braki magnezu i potasu w organizmie.

Tranquera 500g - to średnio cięte listki z gałązkami, charakteryzuje ją delikatny, łagodny smak. Polecana dla początkujących smakoszy yerba mate.

Union Bio  500g  -Yerba mate produkowana w Argentynie. Zawiera listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. W składzie inulina - naturalny prebiotyk, zamiennik cukru.

Union Suave 500g -Argentyńska yerba mate o łagodnym smaku, polecana na początek przygody z yerba mate. Pobudza organizm i zwiększa zdolność koncentracji, przyspiesza trawienie, pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę ciała,  bogata w witaminę B5, B6, wspomaga pracę serca

Union Relax  500g Union Relax to pierwsza w pełni bezkofeinowa yerba mate. Doskonała kompozycja drobno ciętych gałązek i listków. Polecana na cały dzień, nawet tuż przed zaśnięciem

Yerba Mate Purahei 500g -Yerba Mate Purahei została wyprodukowana przez Lauro Raatza (producenta Pajarito) w Paragwaju. Delikatniejsza od Pajarito, dymna, drobno zmielona. Silnie pobudzi i dostarczy witamin. Opakowanie dla melomanów;)

Cachamate Lipowa 500g -Kwiat lipy w połaczeniu z klasyczną yerba mate od Cachay S.A. z Argentyny. Łagodna w smaku, delikatnie pobudza, polecana przy dolegliwościach trawiennych. Walory smakowe zachowuje zarówno po zalaniu gorącą jak i zimną wodą.

Cachamate Ziołowa 500g -Argentyńska, klasyczna yerba mate z dodatkiem ziół, takich jak: rumianek, koper włoski i kolendra.  Łagodna w smaku, delikatnie pobudza, łagodzi dolegliwości trawienne. Jak wszystkie ziołowe yerba mate jest idealna po zalaniu zimną wodą.

Cachamate Pomarańczowa 500g -Argentyńska yerba mate z dodatkiem naturalnego aromatu z pomarańczy. Łagodna w smaku, delikatnie  pobudza, orzeźwia i gasi pragnienie. Walory smakowe zachowuje zarówno po zalaniu gorącą jak i zimną wodą.

Cachamate Boldo 500g -Ta wyprodukowana w Argentynie przez firmę Cachay S.A. yerba mate polecana jest głównie osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Do tradycyjnego suszu yerba mate dodano bowiem miętę polną, miętę pieprzową oraz zioła boldo przyśpieszające trawienie.

Canarias 500g -Yerba Mate Canarias to same listki bez gałązek. Silnie pobudzi i skutecznie ugasi pragnienie.

Cruz de Malta Klasyczna  500g -Klasyczna mate o dość delikatnym, wyważonym smaku, lekko cierpka i słodkawa. Susz Cruz de Malte to spore gałązki i grubo cięte listki.  Idealna na "pierwszy raz".

Kraus Organica 500g -Organiczna, argentyńska yerba mate, przygotowywana bez dymu przy użyciu gorącego powietrza, posiada certyfikat eko, produkowana bez użycia sztucznych nawozów. Delikatna w smaku, zawiera średnio cięte listki, gałązki i pyłek.

La Hoja Compuesta 500g to wysokiej jakości yerba mate wraz dodatkiem mięty polnej, pieprzowej i poleo - argentyńskiego zioła. Wyprodukowana przez Martin & Cia w sercu Misones. To jedna ze smaczniejszych smakowych yerba mate.

La Merced de Monte 500g - to najwyższej jakości produkt firmy Las Marias z Argentyny. Do produkcji La Merced de Monte wykorzystywane są najlepszej jakości listki i gałązki ostrokrzewu uprawianego w górach, bez użycia sztucznych nawozów. Mocna, dymna, aromatyczna. Smak wyjątkowy. Zapakowana w szykowne pudełko


Pipore Tradicional 500g -Tradycyjna Yerba Mate Pipore to produkt wiodący w Południowej Patagonii. Charakteryzuje się intensywnym, naturalnym smakiem. Zawiera drobno zmielone listki i gałązki. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Pakowana w laminowane, szczelne opakowanie

 

BOMBILLA – specjalna rurka do picia yerba mate


Bombilla Resorte 16cm -Bombilla z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Ozdobiona pełniącym funkcję chłodzącą pierścieniem z brązu. Lekko zagięta. Posiada doskonale filtrujące sitko w formie spirali. Długość - 16cm

Produkt posiada certyfikat jakości A.N.M.A.T. wydany przez Ministerstwo Zdrowia w Argentynie

Bombilla Gitara 15,5cm i 18cm -Bombilla z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Lekko zagięta. Ozdobiona pełniącym funkcję chłodzącą pierścieniem z brązu. Posiada doskonale filtrujące sitko,  rozkładane do czyszczenia. Długość: 15,5cm i 18cm.

Produkt posiada certyfikat jakości A.N.M.A.T. wydany przez Ministerstwo Zdrowia w Argentynie

Bombilla Bambus -Długość 15cm. Posmak mate pitej  przez  taką bombillę przeniesie nas w odległe czasy gdy naczyniem do yerba mate była tykwa, czy róg wydrążony, a bombillą właśnie drewniana rurka

 

NACZYNKA NA YERBA MATE

 

Calabaza  -Ceramiczne, duże naczynko do yerba mate. Pojemność ok.350ml. Wysokość 11cm. Mając tak pojemną calabazę nie musisz co chwilę biegać po wodę. Naczynko łatwe do umycia, nie przecieka, nie pleśnieje. Dostępne różne kolory.

 

Matero Palo Santo Green -Luksusowe, pachnące naczynko z drewna Palo Santo w lakierowanej ręcznie zszywanej skórze.  Poj.ok.150ml

 

Matero Palo Santo Pajarito - Luksusowe matero z zielonego, pachnącego drewna Palo Santo (święte drzewo), obszyte atrakcyjną, bordową skórą z wybitym logo marki Pajarito. Pojemność ok.
180ml, wysokość 11cm.

UWAGA!!!

Drewno poddane działaniu wody może pękać, dlatego przed użyciem naczyń z palo santo należy je specjalnie przygotować. Tradycyjny przepis: Przed użyciem naczynia, należy starannie wetrzeć w wewnętrzne ścianki masło. Tak przygotowane naczynie odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, wcierając co jakiś czas masło. Po tym czasie należy zebrać nadmiar masła, np. papierowym ręcznikiem.

Proces impregnacji teoretycznie wystarczy przeprowadzić tylko raz, jednak z praktyki wiemy, że po zauważeniu małych pęknięć najlepiej go powtórzyć.

Aby uchronić naczynka przed pękaniem zaleca się nie używać do ich mycia środków czyszczących, nie wystawiać mokrych naczynek na światło słoneczne, nie suszyć , zawsze pozostawiać wilgotne.

Guampa - Masywne naczynie zrobione z rogu bydlęcego, z jednej strony zatkane drewnianym korkiem. W związku z tym, że produkowane jest z naturalnych surowców - występuje w różnych kolorach. Każda guampa ma ładne logo PAJARITO.

Tykwa  - Naczynko średniej pojemności, ok. 250ml, wysokość ok. 8cm. Kształt i kolory rózne. Wykonana z najwyższej jakości owocu lagenarii. Masywna, posiada grube, mocne ścianki.

UWAGA!

Nową tykwę należy odpowiednio przygotować aby pita yerba nabrała właściwego aromatu:
1. Napełniamy tykwę do 2/3 poj. suszem yerba mate.
2. Zalewamy gorącą (nie wrzącą!) wodą.
3. Odstawiamy na jeden dzień.
4. Wyrzucamy zawartość, płuczemy naczynko i wyskrobujemy resztki włókien ze ścianek.
5. Powtarzamy pkt. 1-4
6. ...i siorbiemy

 

 

Przyrządzanie na stonie:  http://www.yerbamate.com.pl/content/7-przyrzadzanie-i-picie

Informacje pochodzą ze strony: http://www.yerbamate.com.pl/

11 komentarzy:

  1. KLaudio! Jesteś niezawodna. Piłam kiedyś yerba.. Czas wrócić do dobrej praktyki. Buziaki MG

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przypomniałam Ci co dobre. Ja po Yerbie sprzątam cały dom expressowo. Bardzo lubię to zioło. Robię sobie także swoją wersję np. dosypuję anyżku.
    Miłego siorbania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Selecta Menta - Boldo 500g, Taragui Elaborada 500g, Selecta Silueta 500g, Union Suave 500g
    mam pytanie, w jakiej cenie sa powyższe herbaty i czy będę jest możliwość wysyłki??
    pozdrawiam słonecznie z Warszawy

    OdpowiedzUsuń
  4. Selecta kosztuje 18zł, pozostałe 21zł. Wysyłamy zamówione produkty, ceny wysłania wg cennika Poczty Polskiej. Pobranie 16,45, paczka-list do 2kg -9,50, paczka powyżej 2kg 11-13zł. W dwóch ostatnich opcjach wymagany przelew na konto.
    Pozdrawiam z Tarnowa

    OdpowiedzUsuń
  5. A macie Rosamonte Despalada? Bo już prawie nie można jej dostać w żadnym sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aktualnie nie, ale często mamy. Przy następnej dostawie uzupełnię brak.

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam el pajaro mas energia albo mate green bo ma kawałki owoców a nie sam aromat.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale nie zamieszczam reklam innych firm konkurencyjnych na blogu.

      Usuń
    2. Pytał Pan jeszcze jaką yerbę na początek i jakie akcesoria. Na początek można pić delikatne lub smakowe, ja zaczynałam od ziołowej Amandy, jeśli chce Pan poczuć smak oryginalny to proponuję klasyczną Pajarito. Naczynka u nas się najlepiej przyjęły porcelanowe, są najłatwiejsze w utrzymaniu czystości. Bombile proponuję nierdzewne. Ciekawie o Yerbie pisze Pan Wojciech Cejrowski i do niego można zajrzeć na bloga.

      Usuń
  9. Bardzo ciekawie napisane. Jestem pod wielkim wrażaniem.

    OdpowiedzUsuń