Poniżej podaję przepis na pyszną granolę czyli kompozycję płatków owsianych lub innych z orzechami, nasionami i owocami. Granola wykonana samodzielnie jest pyszna, zdrowa i bardzo pożywna. Może być idealnym pomysłem na pyszne śniadanie lub zdrową przekąskę. Można jeść samodzielnie, z jogurtem, mlekiem, mlekiem ryżowym czy innym roślinnym.
Podstawowy przepis
poniżej, ale można dodawać składniki według upodobania i smaku.
Składniki:
· 250g płatków owsianych lub innych
· 125g orzechów ziemnych, włoskich lub różnych
· 50g nasion słonecznika
· 50g ziaren dyni
· 150g sezamu może być nieoczyszczony
· 50g wiórków kokosowych
Płatki wkładamy do dużej
miski, dokładamy sprażone na suchej patelni po kolei orzechy, ziarna, wiórki
kokosowe. Do tych składników dolewamy połączone:
· 40ml soku jabłkowego wyciskanego lub innego 100%, np. pomarańczowego
· 40 ml oleju roślinnego
· 5 łyżek melasy buraczanej lub innej
· Szczypta soli
Sok jabłkowy można
podgrzać, wtedy lepiej łączą się płynne składniki. Wymieszać wszystko w misce i
rozłożyć na blaszkach, cienko wtedy lepiej się suszy. Suszymy ok 40-50min w tmep.
130°C lub dłużej. Ma przy mieszaniu lekko szeleścić. Jak już granola gotowa to
przekładamy do słoja i można przechowywać ok 1 miesiąca. Do takiej granoli
można dodać rodzynki, żurawinę i inne bakalie, a także owoce surowe: jabłka, morele,
i inne ulubione.
Smacznego JJJ
Opracowanie: KW
Autor przepisu nieznany,
modyfikacja własna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz