Przepis na ta wspaniałą
surówkę podała mi moja ciocia Lidzia, a podaje sprawdzone przepisy. Surówka z
kiszonej kapusty zawiera żelazo, witaminę C, pożyteczną florę bakteryjną dla naszych jelit,
odkwasza i wzmacnia organizm, polecana jest także dla osób z chorobą wrzodową
żołądka i dwunastnicy, działa przeciwzapalnie. I o dziwo nie robi wzdęć J
Polecam wypróbować.
Smakuje wybornie.
Surówka z kiszonej
kapusty:
·
0,5kg kiszonej kapusty
·
0,5kg cebuli
·
5 jabłek
·
1 łyżka cukru
·
150ml oleju
·
sól do smaku
Wykonanie:
cebulę posiekać,
posolić i wygnieść ręką aby zmiękła, dodać kwaśną kapustę (niepłukaną), wsypać
cukier, wymieszać i dodać jabłka starte na dużych oczkach, dodać olej i
wymieszać. Można jeść przez cały dzień jako dietę kapuścianą jednodniową lub
jako dodatek do obiadu lub innego posiłku.
Można by dodać tartej marchewki do tej surówki,to jeszcze ją wzbogaci i doda koloru.Pozdrawiam serdecznie-Iga
OdpowiedzUsuń