Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

wtorek, 4 sierpnia 2015

Kapusta kiszona - surówka na stany zapalne

Przepis na ta wspaniałą surówkę podała mi moja ciocia Lidzia, a podaje sprawdzone przepisy. Surówka z kiszonej kapusty zawiera żelazo, witaminę C, pożyteczną florę bakteryjną dla naszych jelit, odkwasza i wzmacnia organizm, polecana jest także dla osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, działa przeciwzapalnie. I o dziwo nie robi wzdęć J
Polecam wypróbować. Smakuje wybornie.

Surówka z kiszonej kapusty:
·         0,5kg kiszonej kapusty
·         0,5kg cebuli
·         5 jabłek
·         1 łyżka cukru
·         150ml oleju
·         sól do smaku
Wykonanie:
cebulę posiekać, posolić i wygnieść ręką aby zmiękła, dodać kwaśną kapustę (niepłukaną), wsypać cukier, wymieszać i dodać jabłka starte na dużych oczkach, dodać olej i wymieszać. Można jeść przez cały dzień jako dietę kapuścianą jednodniową lub jako dodatek do obiadu lub innego posiłku.
 

1 komentarz:

  1. Można by dodać tartej marchewki do tej surówki,to jeszcze ją wzbogaci i doda koloru.Pozdrawiam serdecznie-Iga

    OdpowiedzUsuń