Dzisiaj chciałam przypomnieć
Państwu o naszych polskich olejach: lnianym i rzepakowym, uprawianych na naszych ziemiach od stuleci. Chociaż moda i
preferencje ciągle się zmieniają, to te oleje jednak powinny dominować w naszej
polskiej, tradycyjnej kuchni. W mojej kuchni ich nigdy nie brakuje.
Stosuję do ziemniaków, kiszonej kapusty, surówek , a rzepakowy nawet do
smażenia i nie wyobrażam sobie smażonych placków ziemniaczanych na innym. Moja
babcia wychowana na tych olejach ma 88lat i światłość umysłu do
pozazdroszczenia. Olej lniany nie na darmo jest nazywany „oliwą północy” jest
bogatym źródłem NNKT, witamin A, D3, E i K. Olej lniany to bogate źródło kwasów
Omega -3 bo nawet do ponad 50% i jest to najbogatsze roślinne źródło tego kwasu.
Olej
lniany BOFLAX – jest olejem tłoczonym na zimno ze
starannie wyselekcjonowanych nasion lnu. Zawiera kwasy Omega -6 i Omega – 3 w
bardzo dobrych proporcjach bo 1:4. Olej ten znakomicie się nadaje do diety Dr
Budwig ze względu na zawartość kwasów Omega-3 ponad 50%. NNKT są niezbędne do dobrego funkcjonowania
organizmu ludzkiego, pomaga budować błony komórkowe, które powinny byś
elastyczne by zapewniać prawidłowy transport substancji odżywczych do komórek.
Dostarcza potrzebnej energii do pracy, przyczynia się do utrzymania
prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, ochrania komórki przed stresem
oksydacyjnym, wpływa na prawidłowy poziom funkcjonowania mózgu, pozwala
zachować dobrą gospodarkę hormonalną, obniża ryzyko chorób serca i chorób
nowotworowych. Przyspiesza regenerację naskórka, błon śluzowych, przyspiesza
gojenie się ran. Polecany do codziennego użytku. Profilaktyczna dawka to 1łyżka
dziennie czyli
10ml. Zalecany dla małych dzieci, młodzieży, sportowców, kobiet w ciąży,
matek karmiących czyli idealny dla zdrowych i chorych. Olej lniany należy
używać tylko na zimno. Po otwarciu przechowywać zawsze w lodowce. Doskonały do sałatek, surówek, sosów. Dla mnie wybornie
smakują ziemniaczki na talerzu polane olejem lnianym i posypane solą ziołową,
poezja smaku, polecam.
Oleju Boflax
sprzedajemy najwięcej, ale polecamy także z firmy Barwy zdrowia, Semco, Olvita.
Olej
rzepakowy, nieoczyszczony, tłoczony na zimno, a jego
wyjątkowy smak powoduje że jest nazywany „oliwą północy”. Jest bogatym źródłem
witamin A, D3, E i K oraz NNKT, które przeciwdziałają chorobom serca i układu
krążenia, działają przeciwkrzepliwie, regulują przemianę materii, utrzymują
prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Niezastąpiony w każdej kuchni, idealny
do smażenia, duszenia, gotowania, jego delikatny smak sprawia, że nadaje się do
sałatek, majonezów, sosów. Jest to nasz Polski, tradycyjny olej. Ja uwielbiam
smażone na nim placki ziemniaczane, duszoną cebulką i pora. Wyborne, palce
lizać.
Polecamy olej rzepakowy
z firm: Barwy zdrowia, Semco, Olvita. Każdy z nich ma inny smak.
Informacje
i zdjęcia pochodzą ze strony producenta:
http://www.barwyzdrowia.pl/
https://www.youtube.com/watch?v=a_bRl6Zx7mI&feature=youtu.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz