Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

wtorek, 3 lutego 2015

Suche ale świeże - liofilizaty Elena

 

Już od dłuższego czasu sprzedajemy w naszym sklepie owoce liofilizowane, a ostatnio nawet warzywa w formie mieszanki przyprawowej. Smakują wybornie, świeżo jak zerwane prosto z krzaka, wyglądają apetycznie. Osoby, które smakowały chętnie wracają.  Nie każdy jednak wie, co liofilizacja i podchodzi z wielką rezerwą. Liofilizacja to suszenie przez wymrażanie z zachowaniem naturalnych składników odżywczych w 90-100%. Inaczej mówiąc konserwowanie bez konserwantów. Technologię tę wymyślili Amerykanie i Rosjanie na potrzeby żywienia kosmonautów w wyprawach kosmicznych. Liofilizaty mogą zastąpić pełne danie lub mogą być stosowane jako naturalny dodatek/wsad owocowy do jogurtu, musli, kisielu, budyniu, lodów, galaretek, herbat owocowych, napojów. Polecane dla wszystkich szczególnie dla małych dzieci do kaszek owocowych, zupek błyskawicznych. Chętnie wykorzystywane w sporcie i turystyce.
 
 

 
Produkty liofilizowane szczelnie zamknięte mogą być przechowywane nawet 2 lata. Produkty mogą być surowe, gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą, a produkt uzyska naturalną świeżość. Po wysuszeniu owoce są bardzo lekkie, są łatwe do użycia w podróży, wyprawach górskich, morskich, wszędzie tam gdzie bagaż ma być lekki a woda jest dostępna.
Dostępne owoce i warzywa: ananasy, czarny bez, truskawki, wiśnie, banany, jeżyny, maliny, żurawina, mieszanka warzywno-ziołowa do potraw.
 
 
Właściwości liofilizatów spożywczych:
·         zachowują naturalny smak i zapach, pełną wartość biologiczną i biochemiczną swoich składników
·         zachowują naturalny kształt, wygląd, kolor, strukturę wewnętrzną
·         posiadają wilgotność resztkową mniejszą niż 5%, co w doskonały sposób chroni przed zepsuciem i pozwala szczelnie zamknięte przechowywać w każdych warunkach klimatycznych
·         uzyskują strukturę mikroskopowo - porowatą  o dużej powierzchni co pozwala na osiągnięcie w ciągu kilku minut po nasączeniu wodą stanu pierwotnego
·         w porównaniu z utrwalaniem przez zamrożenie, liofilizacja eliminuje wysokie koszty związane z transportem, składowaniem i zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego oraz ryzyko zepsucia produktu w przypadku przerwy w dopływie energii elektrycznej lub awarii urządzeń chłodniczych
 
Firma Elena jest polską firmą rodzinną i warto zainwestować w nasze, rodzime produkty.
Firma produkuje także wysokiej jakości kolagen, ale o tym już było TUTAJ
 
Informacje pochodzą ze ulotek dołączanych do produktów i strony http://www.elena.pl/pl/
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz