Czasy, gdy żywność
sprzedawana była w szklanych opakowaniach albo papierowych torebkach i tak była
przechowywana w domowych lodówkach minęły bezpowrotnie. Dzisiaj królują
plastiki i zalewają cały świat, są wszędzie począwszy od żywności przez środki higieniczne,
lekarstwa, ubrania na materiałach budowlanych skończywszy. Często lekceważymy
niebezpieczeństwa jakie one niosą dla naszego zdrowia. Bo plastik plastikowi
nierówny, część opakowań z tworzyw sztucznych jest bezpieczna. Niewłaściwe używanie plastików zagraża
naszemu zdrowiu.
Jak
je odróżnić?
Informacja, z jakiego
tworzywa wyprodukowano opakowanie powinna znaleźć się na spodzie każdego opakowania
w formie symbolu graficznego, składającego się z trzech zawracających strzałek
tworzących trójkąt. W środku tego trójkąta znajduje się cyfra od 1 do 7
informująca o rodzaju tworzywa, z którego wyprodukowano opakowanie.
A
co oznaczają te cyfry?
1–
PET Używany
jest do produkcji jednorazowych opakowań do żywności i jednorazowych naczyń.
Typowym opakowaniem PET są butelki do wody mineralnej, słodkich i kolorowych
napojów. Nie jest to optymalne
opakowanie. Niemieccy naukowcy dowiedli, że woda przechowywana w butelkach PET
zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Ponadto
opakowanie takie, nawet po dokładnym umyciu, może wydzielać toksyczne
chemikalia przy ponownym użyciu. Nigdy nie używaj ponownie wyrobów z tego
rodzaju tworzywa. Nie wolno wlewać ciepłych i gorących napojów! Butelka się
kurczy i jest toksyczna.
2
– HDPE J J Polietylen o
dużej gęstości uważany za jeden z bezpieczniejszych plastików, może być
stosowany do powtórnego użycia, polecany do żywności.
3
– PCV Polichlorek winylu, bardzo powszechny, używany do
wyrobu m.in. folii do pakowania żywności np. woreczki śniadaniowe. PCV jest
szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny. W procesie spalania polichlorku
winylu wytwarzają się bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane
dioksynami, które są często bardziej niebezpieczne od cyjanku potasu.
4
– LDPE Polietylen o małej gęstości używany do produkcji
wielu rodzajów opakowań do żywności, uznawany jest jako dozwolony do powtórnego
użytku i bezpieczniejszy niż wiele innych plastików, ale nie tak bezpieczny jak
tworzywa 2 i 5.
5
– PP JJ Polipropylen
wielokrotnego użytku jest często spotykany jako opakowanie do żywności. Razem z
tworzywem nr 2 (HDPE ) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików.
Polecany do stosowania do żywności.
6
– PS Polistyren
najbardziej znany w formie spienionej czyli jako styropian. PS wydziela toksyny
i nie powinien być stosowany jako opakowanie do
żywności. I rzadko stosowany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, ale jest obecny np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.
żywności. I rzadko stosowany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, ale jest obecny np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.
7
– INNE Nigdy nie
wykorzystuj do powtórnego użycia wyrobów z plastiku oznaczonego jako 7. W tej
kategorii znajduje się wiele szkodliwych związków, m.in. także bardzo toksyczny
bisfenol A (BPA), który może przyczyniać się do zachorowania na różne choroby np.
schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Ponadto jedząc lub pijąc
żywność, która miała kontakt z BPA narażamy się na zaburzenia układu nerwowego
i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można ich używać w kuchenkach
mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności. O zgrozo! często używany w zabawkach dla dzieci.
Plastik jest dzisiaj
częścią naszego życia, towarzyszy nam już wszędzie i szybko się go z kuchni nie
pozbędziemy. Spróbujmy jednak zmniejszyć do minimum szkodliwy wpływ sztucznych
tworzyw na nasze zdrowie. W tym celu:
·
Do przechowywania żywności używaj tylko
plastików oznaczonych cyfrą 2 (HDPE) i 5 (PP).
·
Plastików z pozostałych grup nie używaj
do przechowywania żywności, ale oddawaj je do recyklingu.
·
Nie używaj ponownie butelek PET i nie
podgrzewaj w mikrofalówce żywności na tackach, na których została kupiona, (chyba że
na opakowaniu zaznaczono, że nadają się do tego celu) choć i tak nie polecam.
·
Nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w
opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), najlepiej nie podgrzewać w
mikrofalówce w ogóle, ponieważ całkowicie niszczy wartość odżywczą pożywienia, żywność staje się "martwa",
napromieniowany pokarm ma właściwości rakotwórcze.
·
Nie wlewaj do nich gorących płynów i nie
zmywaj w zmywarce.
·
Wszystkie opakowania plastikowe używaj
zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu (oznaczenia dotyczące temperatury,
zmywarki itp).
Super, ze o tym napisałaś.
OdpowiedzUsuńSuper artykuł, dziękuje
OdpowiedzUsuńBardzo przydatna wiedza!
OdpowiedzUsuńbardzo przydatne informacje. Z wielu rzeczy ludzie nawet sobie nie zdaje sprawy a tutaj bardzo przystępnie zostało to opisane.
OdpowiedzUsuń