Przyprawy złożone lub
wieloskładnikowe to gotowe propozycje różnych firm do przyprawiania zup, mięs,
chleba i innych dań. Ja zaprezentuję te znane i lubiane w naszym sklepiku.
Zrobię krótką charakterystykę wg firm produkujących kompozycje przyprawowe.
Proszę pamiętać, że nie tylko te zaprezentowane są smaczne, jest wiele innych
przypraw, kompozycji przyprawowych i firm których produktów ja nie znam. Ważną
rzeczą jest umieć sprawdzić po składzie chemicznym czy przyprawa jest dobra i nie zawiera dodatkowych
składników chemicznych.
VISANA
– u nas najbardziej znane i lubiane są następujące przyprawy:
Przyprawa
włoska – ma wyśmienity smak, dodaje włoskiej fantazji
każdej potrawie. Bardzo dobrze komponuje się z włoskimi daniami ale nie tylko.
Dobrze smakuje z białym serem, jajkiem np. w
paście jajecznej czy z jajkiem sadzonym. Smakuje z ziemniakami,
zapiekankami, w zupach, mięsach i sałatkach. Tajemnica smaku tkwi w doborze
składników i ich proporcji. Skład tej przyprawy to efekt pracy i
benedyktyńskiej cierpliwości wybitnych znawców ziół. Dominuje tutaj czosnek
dyskretnie skrywany pod czarnuszką, a uzupełnia susz cebulowy, majeranek,
pieprz turecki, kozieradka, cząber i lubczyk. Polecam.
Przyprawa do chleba
z masłem 'Casablanca'
– wyśmienity smak wywodzący się z orientu, to nowość e polskiej kuchni. W
składzie zawiera prażony sezam, cebulę, mak, zioła i sol kamienną. Doskonała do
chleba z masłem, zielonych sałat, dań makaronowych, twarogu, jaj i sosów.
Przyprawa
Węgierska – charakterystyczna dla kuchni węgierskiej mieszanka
ziołowo-warzywna. Rewelacyjnie smakują
przyprawione nią gulasze, paprykarze, zupy gulaszowe, rybne i oczywiście
placki o węgiersku. W składzie doskonała kompozycja papryki, cebuli, liści
pietruszki i selera.
Warzywno-ziołowa
przyprawa do potraw VISANKA
jest uniwersalną
mieszanką ziół i warzyw przeznaczoną do codziennego użytku w
każdej dobrej kuchni. Można wykorzystać do zup, sosów, dań mięsnych, rybnych,
wegetariańskich. Producent proponuje 1-2
łyżki na 1 litr wywaru ale można stosować wg własnego smaku. Skład: marchew,
pietruszka, cebula, sól, pasternak, pieprz naturalny, cebula smażona, seler,
por, rozmaryn. Występuje też w wersji z kurkumą.
NIFARES TUTAJ
Jarzynka premium
polskie ogrody. Moja
ulubiona przyprawa uniwersalna. Produkt czysto naturalny, bez żadnych dodatków
chemicznych. Polecam zarówno do zup i sosów, jak też ryb i mięs. Skład:
marchew, sól kamienna, nać i korzeń pietruszki, nać i korzeń selera, koper,
cebula, lubczyk, por i pasternak. Występuje też w wersji bez soli.
Przyprawa do pizzy - przyprawa ta to doskonale
dobrane zioła i suszone
warzywa, które wzbogacają smak pizzy, również można
ją stosować do innych dań kuchni włoskiej.
Produkt
naturalny bez dodatków chemicznych, niemodyfikowany genetycznie.
Skład:
sól kamienna, bazylia, cebula, czosnek, papryka słodka, oregano, cząber, pietruszka
nać, szałwia.
Przyprawa do grila - produkt czysto naturalny, pochodzi z
tradycyjnej suszarni p. Piotra Serafina ze Starego Dębna. Polecam do różnych
mięs, można stosować do tych chudych kęsków jak i tłustych mięs. Poprawia trawienie i nadaje
wspaniały smak.
Skład:
Sól kamienna, marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, czosnek, rozmaryn,
cebula, majeranek, pasternak, jałowiec, ostra papryka, czarny pieprz, oregano,
cząber.
Przyprawa do
gulaszu - czysto
naturalny, niemodyfikowany genetycznie
produkt. Dodaje aromatu i wydobywa
oryginalny smak z każdego gulaszu. Można stosować do innych dań wg upodobań.
Skład:
Sól kamienna, marchew, pasternak, słodka i ostra papryka, cebula, korzeń
pietruszki, czosnek, czarny pieprz, majeranek, tymianek, cząber, chrzan,
chilli, biała gorczyca.
Przyprawa do
sałatek – Świetnie
smakuje w surówkach, sałatkach jarskich i mięsnych.
Sól
kamienna, marchew, cebula, korzeń selera i pietruszki, pieprz czarny, cząber,
słodka papryka, mieszanka curry, lubczyk, gałka muszkatołowa, ziele angielski,
mięta i szałwia.
DARY NATURY
Przyprawa do
ziemniaków
- natka pietruszki, melisa, seler,
czosnek, cząber, tymianek, rozmaryn, koperek, mięta. Mieszanka tych ziół nadaje
smak i aromat ziemniakom ugotowanym w mundurkach lub zwyczajnie obranym i
ugotowanym w wodzie. Ja osobiście bardzo lubię ziemniaki polane olejem lnianym
i posypane rożnymi przyprawami.
Podlaska przyprawa
do drobiu -mieszanka
przyprawowa do mięsa drobiowego. To ukłon i sugestia dla tych, którzy nie
wiedzą jakie zioła dodawać do drobiu. Skład (w różnych proporcjach): kurkuma,
majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek, papryka, gałka muszkatołowa,
bylica, mięta, cząber, warzywa.
Podlaska przyprawa
do kawy -kawa z
dodatkiem tej przyprawy doskonale zyskuje na aromacie i smaku. Przyprawa wzmacnia
także
działanie pobudzające kawy, dzięki czemu można ją robić słabszą, działa
wzmacniająco i rozgrzewająco.
Sposób
użycia: na jedną filiżankę kawy stosuje się szczyptę przyprawy. Można stosować
do kawy z ekspresu. Najlepszy efekt uzyskuje się gotując kawę ok 1-2 min. razem
z przyprawą. Ja tą przyprawę wykorzystuję do piernika jako korzenną przyprawę i
do korzennych ciasteczek.
Skład
(w różnych proporcjach): kardamon, cynamon, goździki, imbir, kuklik kłącze.
Posypka do knapek i
innych dań - posypka
to świetna kompozycja i doskonały dodatek do kanapek oraz innych gotowych dań.
Nadaje potrawom przyjemny smak i aromat oraz w zbogaca je w wiele cennych
witamin, sole mineralne oraz inne substancje cenne dla zdrowia. Można użyć
także do ziemniaków.
Przyprawa podlaska
do ryb - Skład
(w różnych proporcjach): koper,
gałka muszkatołowa, macierzanka, papryka,
bazylia, estragon, cebula, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, warzywa.
To propozycja dla tych, którzy nie lubią smaku ryby, a wiedzą, że należy je
zjadać dla zdrowia. Ja nie lubię przytłaczać samego smaku ryby i przyprawiam
tylko moją ulubioną solą morską ognistą, Nifaresu, która świetnie wyostrza smak
.
Sól ziołowa – można powiedzieć, że to z tej
firmy u nas hitowa przyprawa. Bardzo uniwersalna. Można stosować do zup, past,
serów, kanapek, mięs jak kto woli i lubi. Świetna kompozycja soli kuchennej,
warzyw i ziół.
Podlaska przyprawa
do mięs pieczonych i sosów
- to świetna kompozycja do pieczenia w całości
dużych kawałków mięsnych, bardzo
ładnie widać poszczególne zioła. Smakuje wybornie, trzeba sobie trochę dosolić.
Przyprawa ta dodaje smaku i pikanterii.
W/w
przyprawy to tylko propozycje i sugestie. Trzeba rozglądnąć się po sklepach,
poczytać i wybrać coś dla siebie. Te i inne dobre firmy mają w swoich ofertach
fajne przyprawy i smaki. Można znaleźć przyprawy np. do dań ciężkich, do diety
wątrobowej, do grzybów, do zupy pomidorowej, do ryżu i inne. Zachęcam do
skorzystania z ich ofert.
Opracowanie
artykułu na podstawie opisów ze stron
internetowych producentów, których preparaty posiadamy w sprzedaży i z opisów
tych produktów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz