Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

niedziela, 18 maja 2014

Przyprawy cd. – przyprawy złożone (cz.3)– na życzenie czytelników


Przyprawy złożone lub wieloskładnikowe to gotowe propozycje różnych firm do przyprawiania zup, mięs, chleba i innych dań. Ja zaprezentuję te znane i lubiane w naszym sklepiku. Zrobię krótką charakterystykę wg firm produkujących kompozycje przyprawowe. Proszę pamiętać, że nie tylko te zaprezentowane są smaczne, jest wiele innych przypraw, kompozycji przyprawowych i firm których produktów ja nie znam. Ważną rzeczą jest umieć sprawdzić po składzie chemicznym czy  przyprawa jest dobra i nie zawiera dodatkowych składników chemicznych.

 


VISANA – u nas najbardziej znane i lubiane są następujące przyprawy:

Przyprawa włoska – ma wyśmienity smak, dodaje włoskiej fantazji każdej potrawie. Bardzo dobrze komponuje się z włoskimi daniami ale nie tylko. Dobrze smakuje z białym serem, jajkiem np. w  paście jajecznej czy z jajkiem sadzonym. Smakuje z ziemniakami, zapiekankami, w zupach, mięsach i sałatkach. Tajemnica smaku tkwi w doborze składników i ich proporcji. Skład tej przyprawy to efekt pracy i benedyktyńskiej cierpliwości wybitnych znawców ziół. Dominuje tutaj czosnek dyskretnie skrywany pod czarnuszką, a uzupełnia susz cebulowy, majeranek, pieprz turecki, kozieradka, cząber i lubczyk. Polecam.

Przyprawa do chleba z masłem 'Casablanca' – wyśmienity smak wywodzący się z orientu, to nowość e polskiej kuchni. W składzie zawiera prażony sezam, cebulę, mak, zioła i sol kamienną. Doskonała do chleba z masłem, zielonych sałat, dań makaronowych, twarogu, jaj i sosów.

Przyprawa Węgierska – charakterystyczna dla kuchni węgierskiej mieszanka ziołowo-warzywna. Rewelacyjnie smakują  przyprawione nią gulasze, paprykarze, zupy gulaszowe, rybne i oczywiście placki o węgiersku. W składzie doskonała kompozycja papryki, cebuli, liści pietruszki i selera.

 
 
 
Warzywno-ziołowa przyprawa do potraw VISANKA jest uniwersalną
mieszanką ziół i warzyw przeznaczoną do codziennego użytku w każdej dobrej kuchni. Można wykorzystać do zup, sosów, dań mięsnych, rybnych, wegetariańskich. Producent proponuje  1-2 łyżki na 1 litr wywaru ale można stosować wg własnego smaku. Skład: marchew, pietruszka, cebula, sól, pasternak, pieprz naturalny, cebula smażona, seler, por, rozmaryn. Występuje też w wersji z kurkumą.


NIFARES TUTAJ

Jarzynka premium polskie ogrody. Moja ulubiona przyprawa uniwersalna. Produkt czysto naturalny, bez żadnych dodatków chemicznych. Polecam zarówno do zup i sosów, jak też ryb i mięs. Skład: marchew, sól kamienna, nać i korzeń pietruszki, nać i korzeń selera, koper, cebula, lubczyk, por i pasternak. Występuje też w wersji bez soli.

 

 
Przyprawa do pizzy - przyprawa ta to doskonale dobrane zioła i suszone
warzywa, które wzbogacają smak pizzy,  również można ją stosować  do innych dań kuchni włoskiej.
Produkt naturalny bez dodatków chemicznych, niemodyfikowany genetycznie.
Skład: sól kamienna, bazylia, cebula, czosnek, papryka słodka, oregano, cząber, pietruszka nać, szałwia.


Przyprawa do grila  - produkt czysto naturalny, pochodzi z tradycyjnej suszarni p. Piotra Serafina ze Starego Dębna. Polecam do różnych mięs, można stosować do tych chudych kęsków jak i  tłustych mięs. Poprawia trawienie i nadaje wspaniały smak.
Skład: Sól kamienna, marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, czosnek, rozmaryn, cebula, majeranek, pasternak, jałowiec, ostra papryka, czarny pieprz, oregano, cząber.

 
Przyprawa do gulaszu - czysto naturalny, niemodyfikowany genetycznie
produkt. Dodaje aromatu i wydobywa oryginalny smak z każdego gulaszu. Można stosować do innych dań wg upodobań.
Skład: Sól kamienna, marchew, pasternak, słodka i ostra papryka, cebula, korzeń pietruszki, czosnek, czarny pieprz, majeranek, tymianek, cząber, chrzan, chilli, biała gorczyca.

 

Przyprawa do sałatek – Świetnie smakuje w surówkach, sałatkach jarskich i mięsnych.
Sól kamienna, marchew, cebula, korzeń selera i pietruszki, pieprz czarny, cząber, słodka papryka, mieszanka curry, lubczyk, gałka muszkatołowa, ziele angielski, mięta i szałwia.

 
 
 
 

DARY NATURY

Przyprawa do ziemniaków -  natka pietruszki, melisa, seler, czosnek, cząber, tymianek, rozmaryn, koperek, mięta. Mieszanka tych ziół nadaje smak i aromat ziemniakom ugotowanym w mundurkach lub zwyczajnie obranym i ugotowanym w wodzie. Ja osobiście bardzo lubię ziemniaki polane olejem lnianym i posypane rożnymi przyprawami.

 

Podlaska przyprawa do drobiu -mieszanka przyprawowa do mięsa drobiowego. To ukłon i sugestia dla tych, którzy nie wiedzą jakie zioła dodawać do drobiu. Skład (w różnych proporcjach): kurkuma, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek, papryka, gałka muszkatołowa, bylica, mięta, cząber, warzywa.

 


Podlaska przyprawa do kawy -kawa z dodatkiem tej przyprawy doskonale zyskuje na aromacie i smaku. Przyprawa wzmacnia także
działanie pobudzające kawy, dzięki czemu można ją robić słabszą, działa wzmacniająco i rozgrzewająco.

Sposób użycia: na jedną filiżankę kawy stosuje się szczyptę przyprawy. Można stosować do kawy z ekspresu. Najlepszy efekt uzyskuje się gotując kawę ok 1-2 min. razem z przyprawą. Ja tą przyprawę wykorzystuję do piernika jako korzenną przyprawę i do korzennych ciasteczek.

Skład (w różnych proporcjach): kardamon, cynamon, goździki, imbir, kuklik kłącze.



Posypka do knapek i innych dań - posypka to świetna kompozycja i doskonały dodatek do kanapek oraz innych gotowych dań. Nadaje potrawom przyjemny smak i aromat oraz w zbogaca je w wiele cennych witamin, sole mineralne oraz inne substancje cenne dla zdrowia. Można użyć także do ziemniaków.

 

 
Przyprawa podlaska do ryb - Skład (w różnych proporcjach): koper,
gałka muszkatołowa, macierzanka, papryka, bazylia, estragon, cebula, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, warzywa. To propozycja dla tych, którzy nie lubią smaku ryby, a wiedzą, że należy je zjadać dla zdrowia. Ja nie lubię przytłaczać samego smaku ryby i przyprawiam tylko moją ulubioną solą morską ognistą, Nifaresu, która świetnie wyostrza smak .

 

Sól ziołowa – można powiedzieć, że to z tej firmy u nas hitowa przyprawa. Bardzo uniwersalna. Można stosować do zup, past, serów, kanapek, mięs jak kto woli i lubi. Świetna kompozycja soli kuchennej, warzyw i ziół.





Podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów - to świetna kompozycja do pieczenia w całości
dużych kawałków mięsnych, bardzo ładnie widać poszczególne zioła. Smakuje wybornie, trzeba sobie trochę dosolić. Przyprawa ta dodaje smaku i pikanterii.

 

W/w przyprawy to tylko propozycje i sugestie. Trzeba rozglądnąć się po sklepach, poczytać i wybrać coś dla siebie. Te i inne dobre firmy mają w swoich ofertach fajne przyprawy i smaki. Można znaleźć przyprawy np. do dań ciężkich, do diety wątrobowej, do grzybów, do zupy pomidorowej, do ryżu i inne. Zachęcam do skorzystania z ich ofert.

 

Opracowanie artykułu na podstawie opisów ze  stron internetowych producentów, których preparaty posiadamy w sprzedaży i z opisów tych produktów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz