Cynamon czyli przyprawa
z cynamonowaca towarzyszy człowiekowi od wieków, już Rzymianie przypisywali tej
przyprawie nadzwyczajne właściwości lecznicze. W ciepłym klimacie rośnie dużo
gatunków tej rośliny, ale najcenniejszą odmianą przyprawową i leczniczą jest cynamonowiec
cejloński (Cinnamonum verum). Źródłem przyprawy jest kora cynamonowca,
potocznie zwana cynamonem. Największym zaś producentem jest Sri Lanka. O
różnicy w cynamonach słyszałam już dawno, ale niedawno kupiłam książkę
Zbigniewa T. Nowaka pt. „Zioła, które podbiły medycynę” z której dowiedziałam
się na czym dokładnie ta różnica polega.
Autor pisze: „Niedawno świat obiegło sporo doniesień w prasie medycznej (i nie
tylko), gdzie przestrzega się przed nadużywaniem w leczeniu i kuchni cynamonu chińskiego
- pozyskiwanego z cynamonowca wonnego (nazwanego cynamonem kasja) C. cassia.
Ten jest dużo tańszy i dlatego próbuje się go oferować w sklepach. Zawiera też
więcej niż cejloński (prawdziwy) związków o nazwie kumaryny, które jeśli będą
podawane w nadmiarze i za często, mogą szkodzić wątrobie czy też prowadzić do krwawień
(działają przeciwzakrzepowo)…..Zapamiętajmy – zalecany w kuracjach cynamon
cejloński (o niewielkiej zawartości kumaryn) ma słodkawo-korzenny i lekko piekący
smak. natomiast cynamon chiński (pozyskiwany z cynamonowca kasja) jest wyraźnie
piekący i posiada dużo gorszy aromat.”
Zatem lepiej wybierać
cynamon dokładnie opisany z krajem pochodzenia, jeśli tego nie ma to lepiej
zrezygnować z zakupu. Taki niepewny cynamon może być niebezpieczny szczególnie
dla osób zażywających leki przeciwzakrzepowe oraz dla osób ze skłonnością do krwawień.
Podstawowym składnikiem
cynamonu jest olejek lotny, który decyduje o jego smaku i aromacie. Cynamon
wspomaga leczenie cukrzycy, otyłości i zapobiega miażdżycy. Korzystny wpływ na
obniżenie poziomu cukru we krwi co zostało potwierdzone wieloma badaniami
medycznymi. Mówią one o 10% obniżeniu poziomu glukozy we krwi, a także
skuteczności u osób z niewyrównaną
cukrzycą i z insulinoopornością.
Regularne stosowanie cynamonu
chroni przed otyłością, szczególnie osoby, które maja takie predyspozycje i osoby
z apetytem na słodycze. W tym przypadku ogranicza apetyt na słodkie.
Cynamon obniża poziom
frakcji złego cholesterolu LDL, pobudza proces przemiany materii w organizmie. Wybierając
gotowe produkty z cynamonem trzeba zwracać uwagę, aby były to standaryzowane wyciągi, które mają
lecznicze działanie.
Komu cynamon może
zaszkodzić? Osobom z zaawansowaną chorobą wrzodową, skłonnościami do krwawień i
kobietom w ciąży. Ważne jest też, aby przy cukrzycy poinformować lekarza
prowadzącego o stosowaniu kuracji cynamonowej, co pozwoli mu dobrze dobrać
leki. Cynamon może spowodować nagły spadek poziomu glukozy we krwi.
Wpis przygotowano na
podstawie:
Nowak Z.T. „ Zioła,
które podbiły medycynę” – wydawnictwo AA Kraków 2015 s. 154-162
w tej książce bardzo dobrze opisane są następujące zioła: Jeżówka purpurowa, Żyworódka pierzasta, Oregano, Czystek, Żeń-szeń, Miłorząb dwuklapkowy, Cytryniec chiński, Wąkrota azjatycka, Morwa biała, Topinambur, Gwiazdnica pospolita, Gorzki melon, Wiesiołek dwuletni, Cynamon, Winorośl właściwa, Czosnek, Czosnek niedźwiedzi, Ostropest, Dziurawiec, Szafran, Karczoch, Grawiola, Żurawina błotna i amerykańska. Dodatkowo są zamieszczone proste przepisy na zastosowanie w/w roślin.
http://bioplanet.pl/cynamon-cejlonski-laska-bio-6-sztuk---lebensbaum,4012346154305,pk130,p5556,PL
http://bioplanet.pl/cynamon-cejlonski-laska-bio-6-sztuk---lebensbaum,4012346154305,pk130,p5556,PL
Czytałam tę książkę:"Zioła, które podbiły medycynę". Fantastyczna pozycja! Często do niej wracam :)
OdpowiedzUsuń