Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

piątek, 18 marca 2016

Cynamon cynamonowi nierówny – prawdziwy to cynamonowiec cejloński

Cynamon czyli przyprawa z cynamonowaca towarzyszy człowiekowi od wieków, już Rzymianie przypisywali tej przyprawie nadzwyczajne właściwości lecznicze. W ciepłym klimacie rośnie dużo gatunków tej rośliny, ale najcenniejszą odmianą  przyprawową i leczniczą jest cynamonowiec cejloński (Cinnamonum verum). Źródłem przyprawy jest kora cynamonowca, potocznie zwana cynamonem. Największym zaś producentem jest Sri Lanka. O różnicy w cynamonach słyszałam już dawno, ale niedawno kupiłam książkę Zbigniewa T. Nowaka pt. „Zioła, które podbiły medycynę” z której dowiedziałam się na czym dokładnie ta różnica polega.
 

 
Autor pisze: „Niedawno świat obiegło sporo doniesień w prasie medycznej (i nie tylko), gdzie przestrzega się przed nadużywaniem w leczeniu i kuchni cynamonu chińskiego - pozyskiwanego z cynamonowca wonnego (nazwanego cynamonem kasja) C. cassia. Ten jest dużo tańszy i dlatego próbuje się go oferować w sklepach. Zawiera też więcej niż cejloński (prawdziwy) związków o nazwie kumaryny, które jeśli będą podawane w nadmiarze i za często, mogą szkodzić wątrobie czy też prowadzić do krwawień (działają przeciwzakrzepowo)…..Zapamiętajmy – zalecany w kuracjach cynamon cejloński (o niewielkiej zawartości kumaryn) ma słodkawo-korzenny i lekko piekący smak. natomiast cynamon chiński (pozyskiwany z cynamonowca kasja) jest wyraźnie piekący i posiada dużo gorszy aromat.”
Zatem lepiej wybierać cynamon dokładnie opisany z krajem pochodzenia, jeśli tego nie ma to lepiej zrezygnować z zakupu. Taki niepewny cynamon może być niebezpieczny szczególnie dla osób zażywających leki przeciwzakrzepowe oraz dla osób ze skłonnością do krwawień.
Podstawowym składnikiem cynamonu jest olejek lotny, który decyduje o jego smaku i aromacie. Cynamon wspomaga leczenie cukrzycy, otyłości i zapobiega miażdżycy. Korzystny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi co zostało potwierdzone wieloma badaniami medycznymi. Mówią one o 10% obniżeniu poziomu glukozy we krwi, a także skuteczności u osób  z niewyrównaną cukrzycą i z insulinoopornością.
Regularne stosowanie cynamonu chroni przed otyłością, szczególnie osoby, które maja takie predyspozycje i osoby z apetytem na słodycze. W tym przypadku ogranicza apetyt na słodkie.
Cynamon obniża poziom frakcji złego cholesterolu LDL, pobudza proces przemiany materii w organizmie. Wybierając gotowe produkty z cynamonem trzeba zwracać uwagę,  aby były to standaryzowane wyciągi, które mają lecznicze działanie.
Komu cynamon może zaszkodzić? Osobom z zaawansowaną chorobą wrzodową, skłonnościami do krwawień i kobietom w ciąży. Ważne jest też, aby przy cukrzycy poinformować lekarza prowadzącego o stosowaniu kuracji cynamonowej, co pozwoli mu dobrze dobrać leki. Cynamon może spowodować nagły spadek poziomu glukozy we krwi.
 
Wpis przygotowano na podstawie:
Nowak Z.T. „ Zioła, które podbiły medycynę” – wydawnictwo AA Kraków 2015 s. 154-162
w tej książce bardzo dobrze opisane są następujące zioła: Jeżówka purpurowa, Żyworódka pierzasta, Oregano, Czystek, Żeń-szeń, Miłorząb dwuklapkowy, Cytryniec chiński, Wąkrota azjatycka, Morwa biała, Topinambur, Gwiazdnica pospolita, Gorzki melon, Wiesiołek dwuletni, Cynamon, Winorośl właściwa, Czosnek, Czosnek niedźwiedzi, Ostropest, Dziurawiec, Szafran, Karczoch, Grawiola, Żurawina błotna i amerykańska. Dodatkowo są zamieszczone proste przepisy na zastosowanie w/w roślin.

http://bioplanet.pl/cynamon-cejlonski-laska-bio-6-sztuk---lebensbaum,4012346154305,pk130,p5556,PL
 
 
 

1 komentarz:

  1. Czytałam tę książkę:"Zioła, które podbiły medycynę". Fantastyczna pozycja! Często do niej wracam :)

    OdpowiedzUsuń