Kontynuując temat związany
z cholesterolem, przypomniałam sobie czasy kiedy wiele lat temu pisałam pracę
magisterską z chirurgii naczyniowej w której poruszałam temat homocysteiny, który
wtedy dla mnie też był nowy. Dlaczego
nazywa się homocysteinę „nowym cholesterolem” i co to takiego jest? Homocysteina to rodzaj aminokwasu czyli białka
obecnego w organizmie człowieka. We krwi pojawia się w wyniku trawienia
pokarmów zawierających białko. Jej niewielka ilość jest niezbędna do
prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nadmiar może uszkadzać naczynia
krwionośne powodując zmiany miażdżycowe i zakrzepowe. I jak się coraz częściej okazuje wysoki poziom homocysteiny jest przyczyną
zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, wielu chorób sercowo-naczyniowych, a
także chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a nie
zbyt wysoki poziom cholesterolu. Homocysteina uszkadza naczynie krwionośne, następnie
w tym miejscu gromadzą się substancje tłuszczowe, powstaje proces zapalny, namnażają się komórki mięśni gładkich naczynia
chcąc naprawić uszkodzenie i tworzą w ten sposób blaszkę miażdżycową. Zatem jak obniżyć jej poziom, czy jest to
możliwe?
Jak się okazuje
połączenie kilku prostych substancji może okazać się pomocne przy obniżaniu
homocysteiny. Kuracja jest skuteczna i prosta. Preparaty powinny zawierać
dobrze skomponowane połączenie witaminy B12, B6, kwasu foliowego, choliny,
trimetyloglicyny i biotyny. Preparaty powinny być dobrane synergistycznie,
powinny być standaryzowane wtedy mamy gwarancję skutecznego działania.
A skąd można się
dowiedzieć jaki mamy poziom homocysteiny, trzeba zbadać krew na poziom homocysteiny
w laboratorium analityki medycznej.
Witamina
B12 (cyjanokobalamina, metylokobalamina) - odpowiedzialna jest w naszym organizmie za
produkcję czerwonych krwinek, które przy braku tej witaminy powiększają się i
nie rozwijają prawidłowo tworząc niedokrwistość. Często cierpimy na niedobór
tej witaminy, która nie od razu daje widoczne objawy niedoboru, pojawia się on
dopiero po latach i odpowiada za szereg schorzeń wieku późnego. Dzieje się tak
dlatego, iż do przyswojenia tej witaminy potrzebny jest kwas żołądkowy za
pomocą którego oddzielona jest specjalna substancja (czynnik Castlea) za pomocą
której trafia do jelita cienkiego gdzie
jest wchłaniana. Wraz z wiekiem sprawność tego mechanizmu się obniża i może
powodować niedobór tej witaminy. Witamina B12 warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
odpowiada za prawidłowe przewodzenie nerwowe i prawidłową budowę osłonki
mielinowej – otaczającej i chroniącej komórki nerwowe przed uszkodzeniem i chorobami
zwyrodnieniowymi. Reguluje też poziom homocysteiny. Witamina B12 korzystnie
wpływa na funkcje umysłowe i zdrowie psychiczne. Powinni ja suplementować
szczególnie wegetarianie. Źródła
pokarmowe: głównie pochodzenia zwierzęcego: wątrobie, mięsie wieprzowym i
wołowym, rybach, jajach kurzych, mleku i produktach mlecznych.
Witamina
B6 (pirydoksyna, pirydoksal,
pirydoksamina) - uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
pomaga utrzymać w dobrym stanie układ nerwowy, bierze udział w procesach
wchłaniania tłuszczy i białek, jest niezbędna w produkcji kwasu solnego, pomaga
utrzymać prawidłowy poziom homocysteiny, bierze udział w budowie hormonów
mózgowych, utrzymuje równowagę jonów sodu i potasu, potrzebna jest do produkcji
przeciwciał, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie skóry,
zapobiega miażdżycy, zawałom, nowotworom. Duże niedobory stwierdzono u kobiet
stosujących doustne środki antykoncepcyjne, u osób stosujących leki
antydepresyjne, a niektóre leki blokują
wchłanianie tej witaminy. Źródła
pokarmowe: ziarna pszenicy, żyta, drożdże, ryby, mięso, ziemniaki, awokado, jaja, banany.
Biotyna
( witamianH) –
biotyna jest niezbędna podczas przemiany witaminy B12, bierze udział w
przemianie białkowej, związana jest z procesami wzrostu i prawidłowym
funkcjonowaniem skóry. Zapobiega wypadaniu włosów i przedwczesnemu siwieniu. Źródła pokarmowe: drożdże piwne, wątróbka,
nerki, maślanka, czekolada, kapusta, jaja, pomidory, produkty mleczne, szpinak
i inne zielone warzywa.
Kwas
foliowy (pteriloglutaminowy, witamina B 9) – reguluje rozwój
i funkcjonowanie wszystkich komórek w organizmie, szczególnie bierze udział w
zachowaniu kodu genetycznego, regulacji podziałów komórkowych, przekazywaniu
cech dziedzicznych. Kwas foliowy uważany jest za pokarm mózgu. Dodatkowo współuczestniczy
w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, jest czynnikiem odpornościowym.
Zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, zapobiega nowotworom, szczególnie szyjki macicy, pomocny jest w
leczeniu dny moczanowej. Źródła
pokarmowe: jarzyny zielone, szpinak, szparagi, pełne ziarna zbóż, kiełki
pszenicy, warzywa strączkowe, orzechy, awokado, buraki, brokuły, daktyle, drożdże.
Cholina
–
nazywana jest też substancją witaminopodobną, jest składnikiem wielu
fosfolipidów w tym lecytyny, jest konieczna do prawidłowego rozwoju mózgu, poprawia
pamięć i czynności mózgu, jest niezbędna do przewodzenia impulsów nerwowych,
pomaga w produkcji hormonów, gwarantuje prawidłową pracę wątroby, zapobiega
nowotworom. Jest czynnikiem lipotropowym
pomagającym obniżyć poziom złego cholesterolu, chroni wątrobę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wiele
szkodliwych czynników tj. alkohol, niektóre leki i toksyny, chemioterapię.
Zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych tj. Choroba Parkinsona,
Alzheimera. Źródła pokarmowe: jajko, lecytyna, wątroba, chude mięso, drożdże ,
warzywa strączkowe, zwłaszcza zielony groszek, ziarna zbóż i kiełki pszenicy.
TMG
– trimetyloglicyna – zwana betainą substancją wyizolowaną
z buraka, która ma korzystny wpływ na obniżenie poziomu homocysteiny,
szczególnie w połączeniu z kwasem foliowym, Witaminą B12 i B6. Dodatkowo
wspomaga trawienie u osób mających problem z niedostatecznym wydzielaniem kwasu
solnego w żołądku.
Witamina
B12 MSE z firmy Mito-Pharma opracowana przez niemieckiego
lekarza dr Enzmanna to synergistyczne połączenie czterech składników: witaminy
B12 w postaci metylokobalaminy, witaminy B6, kwasu foliowego i biotyny w
odpowiednich proporcjach.
Modulatory
homocysteiny firmy Solgar to świetnie dobrana kompozycja
kwasu foliowego, witaminy B6, B 12,
choliny i trimetyloglicyny.
Post
opracowano na podstawie załączonych linków, ulotek informacyjnych dołączonych
do poszczególnych preparatów, poniższej książki i wiedzy zdobytej podczas nauczania zawodowego.
Podejście lekarza pierwszego kontaktu do badania poziomu homocysteiny: na moją prośbę o skierowanie na yo badanie cytuję: nie robi się takich badań, wystarczy zbadać poziom cholesterolu".
OdpowiedzUsuńSądzę, że podejście innych jest podobne.
Teraz moje pytanie o witaminę B12 - czy po niej się tyje? Jeszcze z mojego dzieciństwa pamiętam przestrogę dorosłych osób aby nie zażywać tej witaminy, gdyż jest twórcza. Ci co ją mieli przepisaną przez lekarza przytyli i mieli problem ze schudnięciem. Jak to jest obecnie?
Nie znalazłam opisu w źródłach o wit b12, że po niej można tyć. Opinia taka może krążyć dlatego że przy dużym braku tej wit powstaje min anemia, zburzenia za strony układu nerwowego, zmęczenie. Jeśli się ją uzupełni i wraca dobre samopoczucie to też może wrócić dobry apetyt. Trzeba zwrócić uwagę na większy apetyt i go po prostu kontrolować.
Usuń