Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

czwartek, 10 marca 2016

Homocysteina zwana „nowym cholesterolem”

Kontynuując temat związany z cholesterolem, przypomniałam sobie czasy kiedy wiele lat temu pisałam pracę magisterską z chirurgii naczyniowej w której poruszałam temat homocysteiny, który wtedy dla mnie też był nowy.  Dlaczego nazywa się homocysteinę „nowym cholesterolem” i co to takiego jest?  Homocysteina to rodzaj aminokwasu czyli białka obecnego w organizmie człowieka. We krwi pojawia się w wyniku trawienia pokarmów zawierających białko. Jej niewielka ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nadmiar może uszkadzać naczynia krwionośne powodując zmiany miażdżycowe i zakrzepowe.  I jak się coraz częściej okazuje wysoki poziom homocysteiny jest przyczyną zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, wielu chorób sercowo-naczyniowych, a także chorób neurodegeneracyjnych mózgu,  a nie zbyt wysoki poziom cholesterolu. Homocysteina uszkadza naczynie krwionośne, następnie w tym miejscu gromadzą się substancje tłuszczowe, powstaje proces zapalny,  namnażają się komórki mięśni gładkich naczynia chcąc naprawić uszkodzenie i tworzą w ten sposób blaszkę miażdżycową.  Zatem jak obniżyć jej poziom, czy jest to możliwe?
 

 
Jak się okazuje połączenie kilku prostych substancji może okazać się pomocne przy obniżaniu homocysteiny. Kuracja jest skuteczna i prosta. Preparaty powinny zawierać dobrze skomponowane połączenie witaminy B12, B6, kwasu foliowego, choliny, trimetyloglicyny i biotyny. Preparaty powinny być dobrane synergistycznie, powinny być standaryzowane wtedy mamy gwarancję skutecznego działania.
A skąd można się dowiedzieć jaki mamy poziom homocysteiny, trzeba zbadać krew na poziom homocysteiny w laboratorium analityki medycznej.

 
Witamina B12 (cyjanokobalamina, metylokobalamina) -  odpowiedzialna jest w naszym organizmie za produkcję czerwonych krwinek, które przy braku tej witaminy powiększają się i nie rozwijają prawidłowo tworząc niedokrwistość. Często cierpimy na niedobór tej witaminy, która nie od razu daje widoczne objawy niedoboru, pojawia się on dopiero po latach i odpowiada za szereg schorzeń wieku późnego. Dzieje się tak dlatego, iż do przyswojenia tej witaminy potrzebny jest kwas żołądkowy za pomocą którego oddzielona jest specjalna substancja (czynnik Castlea) za pomocą której trafia do jelita  cienkiego gdzie jest wchłaniana. Wraz z wiekiem sprawność tego mechanizmu się obniża i może powodować niedobór tej witaminy. Witamina B12 warunkuje  prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiada za prawidłowe przewodzenie nerwowe i prawidłową budowę osłonki mielinowej – otaczającej i chroniącej komórki nerwowe przed uszkodzeniem i chorobami zwyrodnieniowymi. Reguluje też poziom homocysteiny. Witamina B12 korzystnie wpływa na funkcje umysłowe i zdrowie psychiczne. Powinni ja suplementować szczególnie wegetarianie. Źródła pokarmowe: głównie pochodzenia zwierzęcego: wątrobie, mięsie wieprzowym i wołowym, rybach, jajach kurzych, mleku i produktach mlecznych.

 
Witamina B6  (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina)  - uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, pomaga utrzymać w dobrym stanie układ nerwowy, bierze udział w procesach wchłaniania tłuszczy i białek, jest niezbędna w produkcji kwasu solnego, pomaga utrzymać prawidłowy poziom homocysteiny, bierze udział w budowie hormonów mózgowych, utrzymuje równowagę jonów sodu i potasu, potrzebna jest do produkcji przeciwciał, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie skóry, zapobiega miażdżycy, zawałom, nowotworom. Duże niedobory stwierdzono u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne, u osób stosujących leki antydepresyjne, a niektóre leki  blokują wchłanianie tej witaminy. Źródła pokarmowe: ziarna pszenicy, żyta, drożdże,  ryby, mięso, ziemniaki, awokado, jaja, banany.

 
Biotyna ( witamianH)  – biotyna jest niezbędna podczas przemiany witaminy B12, bierze udział w przemianie białkowej, związana jest z procesami wzrostu i prawidłowym funkcjonowaniem skóry. Zapobiega wypadaniu włosów i przedwczesnemu siwieniu. Źródła pokarmowe: drożdże piwne, wątróbka, nerki, maślanka, czekolada, kapusta, jaja, pomidory, produkty mleczne, szpinak i inne zielone warzywa.

 
Kwas foliowy (pteriloglutaminowy, witamina B 9) – reguluje rozwój i funkcjonowanie wszystkich komórek w organizmie, szczególnie bierze udział w zachowaniu kodu genetycznego, regulacji podziałów komórkowych, przekazywaniu cech dziedzicznych. Kwas foliowy uważany jest za pokarm mózgu. Dodatkowo współuczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, jest czynnikiem odpornościowym. Zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, zapobiega nowotworom,  szczególnie szyjki macicy, pomocny jest w leczeniu dny moczanowej. Źródła pokarmowe: jarzyny zielone, szpinak, szparagi, pełne ziarna zbóż, kiełki pszenicy, warzywa strączkowe, orzechy, awokado, buraki, brokuły, daktyle, drożdże.
 
Cholina – nazywana jest też substancją witaminopodobną, jest składnikiem wielu fosfolipidów w tym lecytyny, jest konieczna do prawidłowego rozwoju mózgu, poprawia pamięć i czynności mózgu, jest niezbędna do przewodzenia impulsów nerwowych, pomaga w produkcji hormonów, gwarantuje prawidłową pracę wątroby, zapobiega nowotworom. Jest  czynnikiem lipotropowym pomagającym obniżyć poziom złego cholesterolu, chroni wątrobę  przed uszkodzeniami powodowanymi przez wiele szkodliwych czynników tj. alkohol, niektóre leki i toksyny, chemioterapię. Zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych tj. Choroba Parkinsona, Alzheimera. Źródła pokarmowe: jajko, lecytyna, wątroba, chude mięso, drożdże , warzywa strączkowe, zwłaszcza zielony groszek, ziarna zbóż i kiełki pszenicy.
 
TMG – trimetyloglicyna – zwana betainą substancją wyizolowaną z buraka, która ma korzystny wpływ na obniżenie poziomu homocysteiny, szczególnie w połączeniu z kwasem foliowym, Witaminą B12 i B6. Dodatkowo wspomaga trawienie u osób mających problem z niedostatecznym wydzielaniem kwasu solnego w żołądku.
 
 
Witamina B12 MSE z firmy Mito-Pharma opracowana przez niemieckiego lekarza dr Enzmanna to synergistyczne połączenie czterech składników: witaminy B12 w postaci metylokobalaminy, witaminy B6, kwasu foliowego i biotyny w odpowiednich proporcjach.
 
 
Modulatory homocysteiny firmy Solgar to świetnie dobrana kompozycja kwasu foliowego, witaminy  B6, B 12, choliny i trimetyloglicyny.
 
 
Post opracowano na podstawie załączonych linków, ulotek informacyjnych dołączonych do poszczególnych preparatów, poniższej książki i wiedzy zdobytej podczas nauczania zawodowego.

Wiąckowski S.K. „Żywienie, żywność, składniki pokarmowe a zdrowie”, Kielce 2005, s.286,289,292,293,304



 

2 komentarze:

  1. Podejście lekarza pierwszego kontaktu do badania poziomu homocysteiny: na moją prośbę o skierowanie na yo badanie cytuję: nie robi się takich badań, wystarczy zbadać poziom cholesterolu".
    Sądzę, że podejście innych jest podobne.
    Teraz moje pytanie o witaminę B12 - czy po niej się tyje? Jeszcze z mojego dzieciństwa pamiętam przestrogę dorosłych osób aby nie zażywać tej witaminy, gdyż jest twórcza. Ci co ją mieli przepisaną przez lekarza przytyli i mieli problem ze schudnięciem. Jak to jest obecnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znalazłam opisu w źródłach o wit b12, że po niej można tyć. Opinia taka może krążyć dlatego że przy dużym braku tej wit powstaje min anemia, zburzenia za strony układu nerwowego, zmęczenie. Jeśli się ją uzupełni i wraca dobre samopoczucie to też może wrócić dobry apetyt. Trzeba zwrócić uwagę na większy apetyt i go po prostu kontrolować.

      Usuń