Ten wpis
poświęcam mojej koleżance Ewie T. którą ten temat ostatnio bardzo interesuje.
Cholesterol
jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ok. 15%
znajduje się w mózgu, a reszta wykorzystywana jest do budowy błon komórkowych, które
chronią komórkę przed wnikaniem substancji szkodliwych i transportują do
komórki ważne substancje. Cholesterol wchodzi w skład hormonów nadnerczowych i
płciowych, kwasów żółciowych, bierze udział w wytwarzaniu witaminy D i
przekazywaniu impulsów nerwowych. Dlatego nie możemy żyć bez cholesterolu. Podniesionym
cholesterolem potocznie nazywa się podniesiony poziom lipidów w surowicy krwi,
których cholesterol jest składnikiem.
Cholesterol w organizmie człowieka częściowo
pochodzi ze źródeł pokarmowych, a w większości jest syntezowany we własnych
komórkach. Cholesterol jest wydalany do żółci, a z nią do dwunastnicy.
Najbogatszym składnikiem pokarmowym jest żółtko jaja kurzego i produkty
zwierzęce, minimalne ilości zawierają pokarmy roślinne.
Dlaczego dawniej ludzie
mieli cholesterol w normie jedząc dużo jajek, masła i wieprzowiny? ponieważ nie
jadali produktów przetwarzanych, konserwowanych, margaryn w postaci chemicznie
utwardzanych tłuszczy, ciastek cukiernianych z dużą zawartością właśnie
margaryny i białego cukru, a mięso które zjadali w nie przesadnych ilościach pochodziło
z tradycyjnego chowu. Owszem słodycze, ciasteczka nam smakują ale nie możemy zjadać ich bezkarnie. Bardzo
dobrze na przemianę tłuszczową w naszym organizmie wpływa ruch fizyczny,
dawniej także tego ruchu ludzie mieli więcej.
Bardzo dobrze o cholesterolu i
jajkach pisze prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
TUTAJ Jeśli dostarczamy
za mało cholesterolu do naszego organizmu wątroba produkuje wtedy sama właśnie
ten zły cholesterol (LDL), a przy nadmiarze odkłada się nam w tętnicach powodując
miażdżycę i zagraża wylewem, udarem czy zawałem serca.
Co zatem robić? trzeba
przeanalizować swoją dietę i przy nadmiarze zastosować zioła lub naturalne
roślinne preparaty regulujące poziom cholesterolu we krwi. Do takich ziół
należą: ziele karczocha, korzeń mniszka lekarskiego, nasiona ostropestu
plamistego, a poprawiające pracę wątroby i trawienie to: ziele piołunu, korzeń
cykorii podróżnik, ziele dziurawca, owoc jałowca, kwiatostan kocanki, liście
mięty, kłącze ostryżu czyli kurkuma, kwiat rumianku, korzeń rzodkwi świeży. Dodatkowo można wspomóc regulacje
poziomu cholesterolu we krwi gotowymi preparatami, opisanymi poniżej.
Fitosterole
kompleks – ze względu na bardzo podobną budowę molekularną steroli
(roślinne substancje) do cholesterolu,
organizm ma problem z ich odróżnianiem. Z tego względu fitosterole mogą wiązać
się z receptorami cholesterolu w jelitach i być wchłaniane zamiast niego.
Ponieważ liczba receptorów służących wiązaniu i wchłanianiu cholesterolu jest
ograniczona, fitosterole mogą fizycznie blokować cholesterol i zapobiegać jego
wchłanianiu. Efekt obniżenia cholesterolu złego czyli LDL we krwi dzięki
zastosowaniu fitosteroli pojawia się w ciągu pierwszych 2-3 tygodni i utrzymuje
się różnie długo. Fitosterole w postaci
suplementu należy spożywać w trakcie posiłku zawierającym tłuszcze nasycone i
stosować przynajmniej przez 3tygodnie.
Karczoch
zwyczajny – „liście karczoch
działają żółciopędnie, żółciotwórczo, wzmagają wytwarzanie i przepływ żółci
przez wątrobę i drogi żółciowe. Ponadto moczopędnie, przeciwmiażdżycowo, obniżą
poziom tłuszczów i cholesterolu we krwi. Zapobiegają miażdżycy tętnic,
zwiększają wydalanie moczu i usuwanie z organizmu toksycznych produktów
przemiany materii. Karczoch działa ochronnie na wątrobę, posiada właściwości
regenerowania wątroby.” za Mateusz Emanuel Sanderski „Prawie wszystko o
ziołach” Karczoch zwyczajny s.327, Podkowa Leśna 2004r.
Ostropest
plamisty – „ ma
działanie odtruwające i ochraniające miąższ wątroby przez grupę związków określanych
jako sylimaryna. Wyciąg z owoców zawierające flawonoligany oraz izolowane poszczególne
związki działają ochronnie na miąższ wątroby, pobudzając jej zdolności regenerujące.
Stosuje się je po uszkodzeniach wątroby przez zewnętrzne czynniki toksyczne,
takie jak alkohol, działanie leków, pestycydów, środków chemicznych. Znajdująca się w sylimarynie sylibina
wpływa regenerująco na komórki wątroby, stabilizuje błony komórkowe hepatocytów
wątrobowych, chroni komórki wątroby przed działaniem związków toksycznych,
działa też żółciopędnie. Preparaty zawierające slimarynę stosuje się w
wirusowym i przewlekłym zapaleniu wątroby, w marskości wątroby i po
uszkodzeniach przez substancje toksyczne.” za Mateusz Emanuel Sanderski „Prawie
wszystko o ziołach” Ostropest plamisty s. 478, Podkowa Leśna 2004r.
ColestOil
Omega 3 - przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu
cholesterolu we krwi dzięki zawartości kwasu ALA (kwas α-linolenowy) i
normalnego poziomu trójglicerydów dzięki obecności oleistego ekstraktu z
czosnku. ColestOil Omega 3 zawiera ponadto kwasy EPA i DHA ( odpowiednio kwas
eikozapantaenowy i kwas dokozaheksaenowy), substancje wspomagające normalną
pracę serca. ALA, EPA i DHA są kwasami tłuszczowymi typu Omega 3; EPA i DHA,
ekstrakty z oleju ryb morskich ( sardynek, sardeli, makreli) są biodostępne i
charakteryzują się wysoka jakością. ALA uzyskiwany jest z oleju nasion lnu (Biomega)
bogatego w ten kwas. Olejek eteryczny z cytryny polepsza smak Colestoil Omega 3
może być stosowany przez dłuższy okres czasu w połączeniu ze zdrowym trybem
życia i kontrolowaną dietą. Zalecane stosowanie preparatu co najmniej 2
miesiace.
Hepatobon
Ojca Grzegorza - chroni wątrobę, wspomaga trzustkę. ze względu na zawartość
liści karczocha i sylimaryny preparat jest polecany jako uzupełnienie codziennej
diety w składniki wspomagające proces trawienia, prawidłową pracę wątroby i
trzustki oraz neutralizujące szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm. Ze
względu na zawartość liści karczocha wspomaga prawidłową prace pęcherzyka
żółciowego i jelit oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Preparatów na rynku
jest bardzo wiele, w/w zawierają bardzo wysokiej jakości składniki i czysty skład
chemiczny. Stosowanie tych preparatów
nie wyklucza badań lekarskich, które należy wykonywać, co stanowi także część
profilaktyki zdrowotnej, ale zanim rozpocznie się leczenie farmakologiczne
warto spróbować ziół, które od stuleci daje nam natura. Powyższe preparaty
można stosować samodzielnie lub wspomagająco w leczeniu farmakologicznym,
najlepiej po konsultacji z lekarzem prowadzącym.
Warto też pamiętać aby
do swojej codziennej diety włączyć: olej lniany, zarodki pszenne, olej ryżowy,
kukurydziany, orzechy ziemne, otręby pszenne, migdały, olej canola, pieczywo
żytnie, oliwę z oliwek, ryby, więcej warzyw szczególnie czosnku i owoców.
Z naszych doświadczeń u
pacjentów bardzo dobre działanie wykazuje połączenie karczocha z ostropestem
plamistym stosowane przez 3 miesiące, a także Fitosterole kompleks z widoczną
poprawa po zużyciu jednego opakowania. Po kuracji pacjenci kontrolują poziom
lipidów we krwi z dobrymi wynikami.
Polecamy także herbatki:
Polecana
przy nadmiarze cholesterolu firmy Dary Natury herbatka
wykonana jest z ziół sprzyjających obniżeniu ilości cholesterolu we krwi.
Zawiera ziele pięciornika kurzego, ziele przetacznika, kłącze perzu, owoc
jarzębiny, ziele jasnoty, kwiat przelotu kwiat bzu czarnego.
Cholest
gryk firmy Mir lek – herbatka uzupełnia dietę w składniki mogące pomóc w
utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi oraz zachowaniu w zdrowiu
naczyń krwionośnych. Zawiera: łuskę gryki, ziele karczocha, hibiskus, owoce bzu
czarnego, owoce dzikiej róży, jabłka i jarzębinę.
Hepativis firmy Herba Vis zawiera
składniki, które korzystnie wpływają na pracę jelit, wątroby, działają
wiatropędnie, ułatwiają trawienie, wspomagają pracę wątroby. Zwiera: karczoch,
mniszek lekarski, rumianek, miętę, kminek.
Droga Klaudio, komentarz jest krótki - jestem pod wrażeniem przygotowanego artykułu, Twojej wiedzy, która nam, osobą "dotkniętym" tym problemem(wysoki cholest.)pozwoli odpowiednio podejść do problemu (lekarze przepisują na potęgę chemiczne statyny). Wielkie dzięki. Z PB, El.
OdpowiedzUsuńZgadzam się , bardzo ciekawie i rzetelnie opisany problem
OdpowiedzUsuń