Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

czwartek, 24 lipca 2014

Pektyna owocowa - przetwory czas zacząć


Pektyna owocowa to polski, bardzo dobry produkt do wyrobu dżemów niskocukrowych. Stanowi wyśmienitą alternatywę dla wszystkich chemicznych substancji żelujących. Oj, zeszło mi dużo czasu, aby znaleźć źródło tego produktu. Na szczęście się udało i nasi klienci mogą już przygotowywać pyszne dżemiki z polskich sezonowych owoców. Teraz czas na śliwki, brzoskwinie, jabłka, maliny, czerwone porzeczki. Z tych ostatnich  robiłam dżem i wyszedł wyborny. Mam na działce kilka krzaków i zawsze z nich coś robię, najczęściej były to soki, ale nie najlepiej mi smakowały, za to dżem smakuje wszystkim domownikom i gościom. Pektyna wystarcza na 2kg owoców i 1 kg cukru. Ja daję cukru mniej do wszystkiego i nie omija to dżemów.  Życzę udanych przetworów!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz