Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

wtorek, 18 lutego 2014

Masło dobre czy złe – opinia dr Jadwigi Kempisty


 
Osobiście nigdy nie poddałam się propagandzie, że masło jest złe, zachwalając margaryny. Używam na co dzień masła, czasem nawet robię sama. Mleko też kupuję wiejskie i nie do końca się zgadzam, że jest złe. Złe - to barwiona woda na biało w kartonie z datą przydatności do spożycia 6 miesięcy i dłużej i takie jest dla nas zabójstwem. Niestety mleko, które kupuję na targu, kwasi się po 2-3dniach, a latem nieraz nie zdążę przywieźć do domu po pracy, bo już jest kwaśne. Latem robię sobie kwaśne mleko i naturalny jogurt. Moje dzieci zajadają masło i mleko. Mojej córce badałam poziom zakwaszenia organizmu i wyszło super, pomimo, że „kakałko”, kawkę zbożową czy pitną co prawda eko czekoladę pije codziennie lub co drugi dzień. Moja babcia wychowana na mleku i oleju lnianym ma dzisiaj 88lat. I jak zwykle we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek.
 
 

 
a dla ciekawych, drugi wykład Pani doktor

 

3 komentarze:

  1. W jaki sposób sprawadza Pani poziom zakwaszenia organizmu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dostępne w sprzedaży paski ph, którymi w domu można sprawdzić poziom zakwaszenia organizmu.

      Usuń
  2. Nie ma nic lepszego niż domowe (wiejskie) masełko.
    To, ze jest złe wymyśliły po prostu firmy produkujące margarynę.

    OdpowiedzUsuń