Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

wtorek, 10 grudnia 2013

Sprawiedliwy Handel (Fair Trade)

Sprawiedliwy Handel (Fair Trade) to organizacja dążąca do wyeliminowania ubóstwa krajów Południa poprzez zapewnienie marginalizowanym w procesie globalizacji producentom w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej równych szans dostępu do rynków w krajach Północy. Rzuca on wyzwanie praktykom handlowym, które utrzymują ludzi w nędzy. Podstawowym celem Sprawiedliwego Handlu jest zbudowanie trwałych, bezpośrednich relacji pomiędzy producentami. Produkty FT mają wysoką jakość, są wolne od zanieczyszczeń substancjami chemicznymi - konserwantami, polepszaczami smaku, zapachu, barwy.

W asortymencie ze Sprawiedliwego Handlu posiadam:

HERBATY ZIELONE

Herbata zielona z Rwandy - herbata zielona z samego serca Afryki. Łagodna i pełna wspaniałego aromatu.

Herbata zielona z Indonezji - niefermentowana herbata zielona jest łagodna w smaku, zawiera liczne minerały i witaminy. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna, jest też od niej znacznie bardziej przyjazna dla żołądka. 

Herbata zielona z Nepalu - herbata zielona z Nepalu to niefermentowana, delikatna w smaku zielona herbata o żółtej barwie, zawiera minerały i witaminy. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna. Łagodna dla żołądka. Pochodzi z ogrodu herbacianego spółdzielni Kanchanjunga. Położony wysoko w Himalajach obszar uprawy daje jakość, która poza tym znana jest tylko z przygranicznego okręgu indyjskiego Darjeeling. 

Herbata zielona z Nepalu z trawą cytrynową - orzeźwiająca herbata zielona z delikatną nutą trawy cytrynowej pochodzi z ogrodów herbacianych u podnóża Himalajów. Górska ścieżka prowadzi do fabryki spółdzielni Kanchanjunga, gdzie pracownicy przynoszą pieszo worki z zielonymi liśćmi. W tym odległym regionie Nepalu spółdzielnia zapewnia rolnikom utrzymanie. Oprócz godziwej zapłaty, rodziny mają bezpłatne mieszkania. Dzieci chodzą do szkoły zakładowej, a wszyscy pracownicy mają zapewnioną podstawową opiekę medyczną. 

Herbata zielona Darjeeling - ekologiczna herbata zielona z ogrodu herbacianego Dooteriah w Darjeeling (Indie). Od ponad 150 lat uprawia się tu najwyższej jakości herbatę oraz ściśle przestrzega się zasad ekologii. Jedynym nawozem jest kompost roślinny, a do ochrony roślin używa się ekstraktów z drzewa neem. Dzięki bezpośredniej sprzedaży w ramach Sprawiedliwego Handlu pracownicy plantacji mają zapewnione godne i zdrowe warunki pracy, godziwe wynagrodzenie, ochronę zdrowia i opiekę na starość.

HERBATY ROOIBOS

Herbata Honeybush (miodokrzew) - Rotbusch (Rooibos) - Ekologiczna herbata z czerwonokrzewu i miodokrzewu.
  
Herbata Rotbusch (Rooibos) z trawą cytrynową - Ekologiczna herbata z czerwonokrzewu z trawą cytrynową.
  
Herbata Rotbusch (Rooibos) dziecięca - Ekologiczna herbata z czerwonokrzewu i kwiatu bławatka z naturalnym aromatem truskawkowo-waniliowym.

 Herbata Rotbusch (Rooibos) zimowa - Ekologiczna herbata z czerwonokrzewu z owocami i przyprawami.


 CUKIER

Cukier palmowy, nierafinowany - ekologiczny, brązowy cukier palmowy z Indonezji, mielony. Cukier palmowy dostarcza palma cukrowa (arenga pierzasta, słocza cukrowa - Arenga saccharifera), która pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Z soku otrzymywanego po nacięciu kwiatostanów męskich uzyskuje się wino palmowe i cukier (do 150 kg rocznie z jednej palmy). Proces pozyskiwania soku i przetwarzania go na cukier jest bardzo pracochłonny. Z rdzenia pnia uzyskuje się mączkę skrobiową, która służy do produkcji sago. Cukier palmowy ma szczególny aromat, w smaku przypomina karmel. Nadaje się znakomicie do słodzenia kawy, herbaty, deserów, ciast itp. Jest mniej słodki, niż cukier trzcinowy. Kraj pochodzenia: Indonezja.


Cukier palmowy lodowy, kandyzowany, brązowy - cukier palmowy z Indii, duże kryształy. Cukier palmowy dostarcza palma cukrowa (arenga pierzasta, słocza cukrowa - Arenga saccharifera), która pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Z soku otrzymywanego po nacięciu kwiatostanów męskich uzyskuje się wino palmowe i cukier (do 150 kg rocznie z jednej palmy). Proces pozyskiwania soku i przetwarzania go na cukier jest bardzo pracochłonny. Z rdzenia pnia uzyskuje się mączkę skrobiową, która służy do produkcji sago. Brązowy cukier kandyzowany, zwany też cukrem lodowym, to duże kryształy cukru o nieregularnych kształtach, które powstają przez powolną krystalizację skoncentrowanego roztworu cukrowego. Wyglądem przypominają kawałki bursztynu. Mają delikatny, lekko karmelowy smak i aromat. Nasz kandyzowany cukier palmowy pochodzi z handlu partnerskiego, który wspiera małe spółdzielnie w krajach ubogich przez godziwe ceny, przedpłaty za dostawy, długofalową współpracę i dodatkowe premie na lokalne projekty rozwojowe. Kraj pochodzenia: Indie


SŁODYCZE - ŻELKI
  
Owocowe cukierki żelowe Misiaczki "Barenkids" - Owocowe cukierki żelowe „Barenkids” - Misiaczki. Skład: Syrop glukozowy (z pszenicy), cukier trzcinowy, żelatyna, koncentraty soków owocowych (z truskawek, czarnego bzu, czarnej porzeczki, cytryny), kwas cytrynowy, naturalne aromaty (cytryna, ananas, truskawka, czarna porzeczka, jabłko , pomarańcza), wyciąg z kurkumy, ekstrakt z alg. Kraj pochodzenia: Paragwaj.

Owocowe cukierki żelowe „Exotic Fruit” - Owocowe cukierki żelowe "Exotic Fruit" o smaku owoców egzotycznych. Skład: Syrop glukozowy z pszenicy, cukier trzcinowy (Manduvira),żelatyna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat soku z czarnego bzu, aromaty naturalne (cytryna, marakuja, arbuz, owoce tropikalne) ekstrakt z kurkumy i z alg. Nie zawierają glutenu, drożdży, jajek, mleka, orzechów. Kraj pochodzenia: Paragwaj


CHIPSY Z MANIOKU

Chipsy z manioku, naturalne, smażone w próżni, co pozwala na znaczne zmniejszenie zawartości tłuszczu. Zawierają ponad 10 razy mniej akrylamidu, niż zwykle chipsy ziemniaczane. 

Polecane dla dzieci. 

Mogą być naturalne lub smakowe, np. z czosnkiem.


CZEKOLADY

Czekolada mleczna z chrupkami z karmelu orzechowego - Ekologiczna
czekolada mleczna z chrupkami karmelowymi Mascao "Vollmilchschokolade mit Karmellnougat und Meersalz".

 Czekolada gorzka ze skórką pomarańczową, „Noir Orange” - Ekologiczna czekolada gorzka z kandyzowaną skórką pomarańczową Mascao "Noir Orange". 

Czekolada półgorzka z chrupkami cytrynowymi i pieprzem - Ekologiczna czekolada półgorzka z chrupkami cytrynowymi i pieprzem Mascao "Zitronencrisp". 

Czekolada biała z okruchami migdałów „Mandelkrokant” - Ekologiczna czekolada biała z okruchami migdałów Mascao "Mandelkrokant". Ulubiona czekolada dzieci. Palce lizać.

Czekolada półgorzka z kawałkami kakaowca - Ekologiczna czekolada półgorzka z kawałkami kakaowca. Ulubiona czekolada klientów "Mniszka".

 Czekolada szlachetna gorzka, Mascao „Noir” - Ekologiczna czekolada szlachetna gorzka Mascao "Noir". Mascao jest pierwszą na świecie czekoladą Sprawiedliwego Handlu, wykwintną kompozycją najdelikatniejszego kakao za spółdzielni z Boliwii, Dominikany i Peru, z aromatycznym nierafinowanym cukrem trzcinowym ze spółdzielni z Filipin i Paragwaju. Jest naturalnym produktem ekologicznym, bez sztucznych dodatków i modyfikacji genetycznych. By w pełni rozwinąć delikatny smak czekolady składniki są długo konszowane (uszlachetniane w tradycyjnych mieszalniach).


KAKAO

Kakao w proszku, silnie odtłuszczone - Ekologiczne kakao w proszku z Boliwii, silnie odtłuszczone.

Pitna czekolada rozpuszczalna „Chocole” - Czekolada rozpuszczalna Chocolé z nierafinowanym cukrem trzcinowym to znakomita czekolada pitna. Surowce do jej produkcji pochodzą z małych gospodarstw rodzinnych w Ameryce Łacińskiej. 99% ekologicznego kakao pochodzi ze spółdzielni El-Ceibo z Boliwii oraz CONCADO z Dominikany. Cukier trzcinowy dostarczają rolnicy z organizacji MCCH z Ekwadoru.
Moje dzieci uwielbiają tą czekoladę i stosują ją zamiast kakao.


Krem czekoladowy półgorzki 'Equita Zarbitter' - Krem czekoladowy półgorzki do smarowania pieczywa. 

Krem z orzechów laskowych i kakao "Equita" - Pasta z orzechów laskowych i kakao do smarowania pieczywa. Można nazwać ten krem lepszą wersją popularnej "Nutelli"



OWOCE SUSZONE

Rodzynki z Chile - Rodzynki z winogron odmiany Thompson Seedless uważane są za najsmaczniejsze rodzynki na świecie. Suszone na słońcu. Mają szczególnie słodki i owocowy smak. Bez siarki i cukru. Odpowiednie dla wegan. Winogrona te uprawiane są w gospodarstwach rodzinnych członków spółdzielni "Mi Fruta" w regionie Valparaiso w Chile. Odmiana ta jest dużo większa niż zwykła rodzynka.

Rodzynki Buchara, suszone, niesłodzone, czarne - Nazwa czarnych rodzynków "Buchara" pochodzi od uzbeckiego miasta-oazy. Dawniej spożycie tych szczególnie dużych, aromatycznych rodzynków było zastrzeżone tylko dla emira Buchary. W Uzbekistanie jest przeciętnie ponad 300 słonecznych dni w roku. To idealne warunki do produkcji różnorodnej palety wyśmienitych, aromatycznych owoców suszonych. Czarne rodzynki to wyśmienity smak i aromat.

Rodzynki zielone Khorog, niesłodzone -Zielone rodzynki Khorog są jedynym w swoim rodzaju rarytasem. Ich nazwa pochodzi od jednego z najstarszych miast Azji Centralnej. Aromatyczna odmiana winorośli, która prawie popadła w zapomnienie, jest dziś znowu uprawiana w regionie Samarkandy. To idealne warunki do produkcji różnorodnej palety wyśmienitych, aromatycznych owoców suszonych.
  
Banany suszone, niesłodzone - Wyśmienite, ekologiczne, suszone na słońcu, słodkie i bardzo aromatyczne banany, zostały zebrane i przetworzone przez drobnych rolników z Kamerunu. Banany są suszone w całości nie w plasterkach i wyglądają trochę dziwnie, ale smakują wyśmienicie. Można nimi zastąpić jeden posiłek np. drugie śniadanie lub deser, są bardzo sycące.

Ananasy suszone, niesłodzone - Wyśmienite, ekologiczne, suszone na słońcu, aromatyczne ananasy, zostały zebrane i przetworzone przez drobnych rolników z 
Kamerunu.

ORZECHY

Orzechy brazylijskie, łuskane, zbierane w dżungli - Nasze orzechy brazylijskie zbierane są z dziko rosnących drzew w Amazonii boliwijskiej. Dostarcza ich orzesznica wyniosła, znana też jako orzesznica brazylijska czy bertolecja (Bertholletia excelsa), osiągająca nawet 50 m wysokości. Drzewa te nie nadają się do uprawy na plantacjach, stąd na rynek światowy trafiają orzechy zbierane w dżungli. Zbieraniem trudnią się tubylcy. Jest to zajęcie trudne i niebezpieczne, co jest przyczyną wysokiej ceny tych orzechów. Spadające z dużej wysokości ciężkie (1-3 kg) owoce orzesznicy, zawierające orzechy, mogą spowodować poważne urazy, a nawet śmierć zbieraczy. Smak orzechów brazylijskich zbliżony jest do słodkich migdałów. Można je jeść jako przepyszną, egzotyczną przekąskę, wykorzystywane są jako składnik musli, deserów czy wypieków, mogą być też podawane z serami jako przystawka. Orzechy brazylijskie należą do najcenniejszych orzechów świata. Są najbogatszym znanym źródłem selenu, ale też dostarczają magnezu, fosforu, potasu, cynku, wapnia, żelaza, miedzi, oraz witamin A, B1, B9 i E. Zawierają też wiele przeciwutleniaczy, których dobroczynny wpływ na organizm jest wzmacniany przez wysoką zawartość selenu. Dlatego mogą być wykorzystywane m.in. w profilaktyce raka. Natomiast wysoka zawartość selenu sprawia, że nie powinno się ich spożywać w dużych ilościach, gdyż pierwiastek ten, choć niezbędny dla organizmu, nie powinien być dostarczany w zbyt dużych dawkach. Orzechy brazylijskie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3, które umożliwiają prawidłową pracę układu krwionośnego, zapobiegają miażdżycy, zabezpieczają serce przed zawałem i pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dostarczają też - co jest rzadkością wśród pokarmów roślinnych - pełnowartościowe białko, zawierające (podobnie jak mięso i nabiał) wszystkie niezbędne aminokwasy.

Orzechy nerkowca naturalne, bez dodatków, całe, łuskane na zimno - Orzechy nerkowca dostarcza drzewo o nazwie nerkowiec zachodni lub nanercz zachodni. Pochodzi ono z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Uprawia się je na dużą skalę w wielu krajach tropikalnych. Białe orzechy o nerkowatym kształcie są miękkie, mają delikatny, słodkawy, lekko migdałowy smak. Uważane są za najsmaczniejszy orzechy świata. Mogą być znakomitą, nietuczącą przekąską między posiłkami o dużej wartości odżywczej, a także dekoracyjnym i wzbogacającym smak składnikiem sałatek. Wchodzą w skład wielu potraw kuchni dalekowschodniej. Są wyśmienite z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej. Orzechy nerkowca zawierają wiele niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które mają dobry wpływ na stan skóry. Zawierają dużo żelaza, a także cynk, który spełnia ważną rolę krwiotwórczą i zapobiega niedotlenieniu organizmu. Dostarczają białka, będące budulcem organizmu. Korzystnie wpływają także na stan włosów, paznokci oraz pracę układu nerwowego. Łagodzą stany zapalne oraz poprawiają metabolizmu glukozy u chorych na cukrzycę. 


Wiórki kokosowe - Ekologiczne wiórki kokosowe znakomicie nadają się do ciast, deserów, musli itp. Nie zawierają glutenu, jajek, drożdży, mleka. Odpowiednie dla wegan. 

Płatki kokosowe - Płatki pochodzą z płd.-zach. części Sri Lanki, znanej jako Trójkąt Kokosowy

3 komentarze:

  1. Klaudio, gratulacje i powodzenia! Podawaj tylko proszę przynajmniej orientacyjne ceny produktów, wówczas zaoszczędzisz czas potencjalnych klientów i swój;) Pozdrawiam, MZ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cenami to jest bardzo różnie, bardzo są zmienne, często są promocje lub podwyżki i musiałabym za każdym razem na blogu zmieniać, więc chyba lepiej bezpośrednio odpowiadać zainteresowanym. Co do bloga to powoli raczkuję, ale dzięki za poparcie.

      Usuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń