Czy żywność ekologiczna
jest lepsza? Już o rolnictwie ekologicznym pisałam Tutaj. Dzisiaj chciałam ponownie
przybliżyć ten temat. Nie mam wątpliwości, że produkty ekologiczne są lepsze,
zdrowsze. Dlaczego? bo nie zawierają chemii rolnej czyli herbicydów, pestycydów
i innych związków pozostałych po sztucznym nawożeniu gleby. W rolnictwie
ekologicznym dopuszczalne jest stosowanie nawozów pochodzenia naturalnego, a więc
obornik, kompost, ściółki. Zapewnia to ziemi żyzność i zawartość mikro i makro
elementów. Nie zdajemy sobie sprawy, że
nawozy i środki ochrony roślin zawierają około 3,500 związków chemicznych w tym
metali ciężkich takich jak: ołów, kadm,
arsen i wiele innych, które przebywają w ziemi nawet kilkaset lat. Związki te chętnie kumulując się w różnych częściach roślin jadalnych, które tak chętnie konsumujemy, szczególnie na wiosnę spragnieni po zimie zieleniny.
Żywność konwencjonalna zawiera dodatkowo
konserwanty i różne polepszacze, które dostając się do naszego organizmu tworzą
koktajl chemiczny, który z czasem uderza w poszczególne narządy powodując ich
uszkodzenie lub choroby. Istnieje wiele badań, które udowadniają, że żywność
ekologiczna zawiera więcej związków czynnych które pomagają zwalczać wolne
rodniki powodujące szereg chorób cywilizacyjnych. Poniżej w załączonych linkach
można przeczytać i posłuchać o walorach żywności ekologicznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz