Czym jest
rolnictwo ekologiczne ?
Bardzo
często rolnictwo ekologiczne utożsamiane jest z rolnictwem prymitywnym,
zacofanym, w którym nic się nie dzieje i wszystko samo rośnie. Tymczasem jest
ono nowoczesnym systemem produkcji rolniczej, łączącym wiedzę i wrażliwość
rolnika oraz doświadczenia wielu pokoleń z najnowszymi osiągnięciami nauki,
pozwalającymi na zrozumienie przyrody i współdziałanie z nią.
Rolnictwo
ekologiczne (biologiczne, organiczne) - to system gospodarowania, który promuje
zgodną ze środowiskiem naturalnym, socjalnie i ekonomicznie stabilną produkcję
bezpiecznej żywności i surowców. Zapewnia ochronę zasobów przyrodniczych,
krajobrazowych, społecznych i kulturowych, a także umożliwia trwały i zrównoważony
rozwój terenów wiejskich. Ten system gospodarowania jest uregulowany prawnie.
Rolnictwo
ekologiczne to odpowiedzialność rolnika za środowisko, w którym produkowana
jest żywność. Odnosi się on z szacunkiem dla układu gleba-roślina-zwierzęta i
dzięki temu może utrzymywać układ, jakim jest jego gospodarstwo, w równowadze.
Czego nie wolno
stosować w rolnictwie ekologicznym?
·
nawozów
sztucznych
·
pestycydów
·
regulatorów
wzrostu
·
mieszanek
przemysłowych w żywieniu zwierząt
·
dodatków
do pasz (np. antybiotyki, mocznik)
·
genetycznie
modyfikowanych organizmów
Co w zamian?
·
płodozmian
·
rośliny
motylkowe
·
nawozy
organiczne (kompost, nawozy zielone, obornik)
·
naturalne
nawozy mineralne (dolomit, bazalt, naturalne fosforyty)
·
naturalne
metody ochrony roślin
·
pasze
wyprodukowane w gospodarstwie odpowiednie dla danego gatunku
·
leczenie
środkami naturalnymi
Co otrzymujemy ?
·
przyjazne
i bezpieczne miejsce pracy dla rolnika
·
wystarczającą
ilość żywności o wysokiej jakości
·
system,
w którym człowiek zamiast dominować nad przyrodą, tak jak w innych systemach
produkcji rolnej, współdziała z nią i respektuje układ gleba-roślina-zwierzęta
·
glebę,
w której tętni życie
·
zdrowe
zwierzęta
·
bogactwo
gatunkowe roślin i zwierząt, także dziko żyjących
·
piękny,
bogaty i zróżnicowany krajobraz rolniczy
·
system,
który zachowuje przyrodę dla przyszłych pokoleń
Czym rolnicy
nawożą uprawy? Jak radzą sobie z chorobami, insektami i chwastami?
Rolnictwo
ekologiczne jest ściśle związane z glebą. Od jej zdrowotności zależy zdrowie
roślin, zwierząt i ludzi. Gleba jest środowiskiem życia dla miliardów mikro-
(bakterie) i makroorganizmów (dżdżownice), które uczestniczą w skomplikowanych
procesach biologicznych, biochemicznych i fizykochemicznych prowadzących do rozkładu
materii organicznej i przetwarzaniu jej w związki przyswajalne dla roślin.
Jedynie organizmy glebowe dostarczają roślinom składniki pokarmowe w
odpowiedniej formie, ilości i proporcjach.
Rolnik ekologiczny poprzez stosowanie
płodozmianu, nawozów organicznych i roślin motylkowych, które dzięki symbiozie
z bakteriami brodawkowymi mają zdolność do wiązania azotu atmosferycznego,
wpływa na poprawę struktury gleby, jej zdolności utrzymywania wody i karmi
pożyteczną florę i faunę glebową.
Gleba
tętniąca życiem o dobrej strukturze zapewnia wyprodukowanie zdrowych roślin,
które potrafią się bronić przed chorobami i insektami, a także lepiej konkurują
z chwastami.
Podstawową
strategią w kontroli szkodników i chorób jest zapobieganie poprzez odpowiednie
odżywienie roślin i rozsądne gospodarowanie. Chwasty są kontrolowane poprzez
właściwy płodozmian, stosowanie roślin ochronnych, uprawę mechaniczną,
odchwaszczanie płomieniowe i pielenie ręczne. Natomiast populacje szkodników są
unieszkodliwiane przez organizmy glebowe, np. dostarczane wraz z kompostem
drapieżne nicienie żywiące się guzakami, rośliny pułapki - np. cykoria,
kukurydza, żyto, cebula na mątwika ziemniaczanego i buraczanego, owady
pożyteczne - np. biedronki żywiące się mszycą i ptaki. Zatem celem rolników
ekologicznych jest ochrona wrogów naturalnych szkodników, poprzez zapewnienie
im dogodnych warunków bytowania (np.: ochrona gniazd, zadrzewień, miedz itd.).
Jeśli zdarzy się, że populacja szkodnika wymknie się spod kontroli, stosuje się
naturalne środki ochrony roślin, np. olejki roślinne.
Jak dba się o
zwierzęta w rolnictwie ekologicznym?
Zwierzęta
są nieodłączną częścią gospodarstwa ekologicznego. Produkcja zwierzęca
zaspakaja zapotrzebowania roślin uprawnych na składniki odżywcze i wzbogaca
materię organiczną gleby. Dzięki temu możliwe jest tworzenie i podtrzymywanie
wzajemnych zależności między glebą a roślinami, roślinami a zwierzętami i
zwierzętami a glebą. Umożliwia to utrzymanie i zwiększanie urodzajności gleby w
długofalowej perspektywie.
W
projektach budynków i wybiegów muszą być spełnione normy dla konkretnej grupy
zwierząt. Natomiast obsada zwierząt gospodarskich musi zapewniać im dobrostan i
pozwalać na wyrażanie naturalnych zachowań. Zwierzęta gospodarskie muszą mieć
dostęp do wybiegów.
W
rolnictwie ekologicznym pierwszeństwo w doborze ras mają stare, rodzime rasy
zwierząt, które są odporne na choroby występujące w przypadku nowych,
wysokowydajnych ras zwierząt wykorzystywanych w rolnictwie przemysłowym np.
zespół napięcia u świń, zespół PSE, nagła śmierć, spontaniczne poronienia,
trudne porody wymagające cesarskiego cięcia. Dzięki temu chroni się stare rasy
zwierząt przyczyniając się do zwiększania bioróżnorodności w systemie.
Celem
karmienia jest zapewnienie jakości produkcji, a nie jej maksymalizacja, przy
jednoczesnym zaspokojeniu potrzeb odżywczych zwierząt gospodarskich. Podstawą
żywienia młodych ssaków jest mleko matki. W żywieniu zwierząt nie wolno
stosować antybiotyków, substancji leczniczych, czynników wzrostowych ani innych
substancji przeznaczonych do stymulowania wzrostu lub produkcji. Zabronione
jest wymuszone karmienie zwierząt.
Rolnik ekologiczny zapobiega
chorobom zwierząt poprzez wzmacnianie układu odpornościowego już od ich
urodzenia. Młode karmione są mlekiem matki, dzięki czemu otrzymują od niej
przeciwciała i nie są separowane wkrótce po urodzeniu, jak to ma miejsce w
gospodarstwach przemysłowych. Prawidłowe odżywianie, odpowiednia obsada w
budynkach i na wybiegach oraz pozwalanie zwierzętom na wyrażanie naturalnych
zachowań jest ważnym czynnikiem w redukcji stresu. Im mniejszy stres, tym mniej
zachorowań. Jeśli jednak zdarzy się choroba, zwierzęta leczy się preparatami
naturalnymi. W rolnictwie ekologicznym najważniejszy jest dobrostan zwierząt,
dlatego w uzasadnionych przypadkach, aby zapobiec cierpieniu zwierzęcia,
stosuje się antybiotyki i leki przeciwbólowe. Jest to ściśle monitorowane przez
jednostkę certyfikującą. Mleko podlega 2-3 krotnie dłuższemu okresowi karencji
niż ma to miejsce w gospodarstwach konwencjonalnych (ok. 2 miesiące). Mięso lub
mleko zwierzęcia, które było leczone antybiotykami więcej niż trzy razy, nie
może być sprzedane jako ekologiczne.
Dynamiczny
rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie oraz towarzyszące mu pojawienie się
pseudo produktów ekologicznych na rynku, stworzyły konieczność wprowadzenia
norm prawnych dotyczących zasad produkcji, kontroli i znakowania żywności
wytwarzanej metodami ekologicznymi. Ochrona praw konsumentów zainteresowanych
produktami ekologicznymi, a także producentów ekologicznych przed nieuczciwą
konkurencją stały się priorytetami.
Dzięki
wspólnemu wysiłkowi i współpracy ze strony organizacji międzynarodowych, jak i
działań rządów poszczególnych państw oraz sektora prywatnego stworzono spójne i
klarowne zasady dotyczące rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne jest
objęte bardzo szczegółowymi procedurami po to, aby stworzyć szczelny system,
gdzie gwarantowana jest jakość i bezpieczeństwo produktów.
Na
poziomie międzynarodowym najistotniejszą rolę w tworzeniu regulacji prawnych
dotyczących rolnictwa ekologicznego odegrała Międzynarodowa Federacja Rolnictwa
Ekologicznego - IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movement),
która w 1982 r. jako pierwsza opracowała „Podstawy Standardów Rolnictwa
Ekologicznego” (IFOAM Basic Standards for Organic Agriculture). Następnie na
początku lat 90. powstał Wspólny Program Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO,
opracowywany od 1991 r. jako projekt wytycznych w sprawie produkcji,
przetwórstwa, znakowania oraz zbytu żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi
(Guidelines for the Production, Processing, Labelling and Marketing of
Organically Produced Foods).
Na poziomie
europejskim obowiązują:
·
Rozporządzenie
Komisji nr 94/92/EWG z dnia 14 stycznia 1992 r. ustanawiające szczegółowe
zasady wprowadzenia w życie uzgodnień dotyczących przywozu z państw trzecich
przewidzianych w rozporządzeniu nr 2092/91/EWG;
·
Rozporządzenie
Komisji nr 1788/2001/WE ustanawiające szczegółowe zasady wykonania przepisów
dotyczących świadectwa kontroli w odniesieniu do przywozu z państw trzecich, na
podstawie art. 11 rozporządzenia Rady nr 2092/91/EWG;
·
Rozporządzenie
Komisji (WE) nr 1452/2003 z dnia 14 sierpnia 2003 r. utrzymujące odstępstwo
przewidziane w art. 6 ust. 3 lit. a) rozporządzenia Rady nr 2092/91/EWG w
odniesieniu do niektórych gatunków nasion i roślinnego materiału
rozmnożeniowego oraz ustanawiające zasady proceduralne i kryteria dotyczące
tego odstępstwa.
·
W
niektórych krajach europejskich, np.: w Wielkiej Brytanii, Danii, Austrii,
Szwecji, Szwajcarii, grupy producenckie rolników ekologicznych utworzyły swoje
własne standardy i systemy znakowania produktów ekologicznych na długo zanim
przepisy państwowe weszły w życie. Znaki te dzięki uznanej marce cieszą się
zaufaniem konsumentów i są jednym z powodów obecnego rozkwitu rynku produktów
ekologicznych w tych krajach.
Przepisy prawne
obowiązujące w Polsce:
·
Ustawa
z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 93, poz. 898). dotycząca
produkcji ekologicznej
·
Rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie określenia jednostki organizacyjnej
kwalifikującej środki ochrony roślin do stosowania w rolnictwie ekologicznym
oraz prowadzącej wykaz tych środków (Dz. U. nr 164 z 2004r. poz. 1719);
·
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2004 r. w sprawie określenia jednostki
organizacyjnej kwalifikującej nawozy lub środki poprawiające właściwości gleby
do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz prowadzącej wykaz tych nawozów i
środków
Większość
wymienionych aktów prawnych jest dostępna na stronie internetowej www.minrol.gov.pl w dziale
rolnictwo ekologiczne.
Tak
zwana „zdrowa żywność” czy też „żywność naturalna” nie ma nic wspólnego z
żywnością ekologiczną. Jedynie żywność wyprodukowana w gospodarstwach
posiadających certyfikat zgodny z prawem może być nazywana ekologiczną.
Certyfikat jest przyznawany przez akredytowane jednostki certyfikujące jedynie
tym produktom, które zostały wyprodukowane i przetworzone zgodnie ze
standardami prawnymi zaakceptowanymi przez rząd danego kraju. Kontroli
podlegają producenci, miejsce i warunki produkcji, system produkcji i metody
przetwarzania produktów oraz same produkty - otrzymują logo danego systemu
certyfikacji.
Cena
produktów ekologicznych jest wyższa, ponieważ odzwierciedla prawdziwe koszty
produkcji żywności. Produkcja ekologiczna jest bardziej pracochłonna, ponieważ
wymaga większych nakładów pracy ręcznej (zwalczanie chwastów, tradycyjne metody
przetwarzania produktów). Produkty ekologiczne muszą spełniać bardzo surowe
normy, których wypełnienie wymaga zwiększonych nakładów finansowych. Ponadto
plony osiągane przez rolnika ekologicznego są niższe.
Szacuje
się, że gdyby dodać do ceny żywności konwencjonalnej wszystkie jej ukryte
koszty, to jej cena byłaby taka sama lub wyższa niż produktów ekologicznych.
Jednakże, jeśli weźmie się pod uwagę koszty leczenia konsumentów, to u ludzi
spożywających produkty ekologiczne są one znacznie niższe, w rezultacie
spożywanie żywności ekologicznej jest tańsze.
Jesteśmy zwolennikami rolnictwa ekologicznego. Świetny post!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń