Ostatnio na blogu
zrobiło się kulinarnie, ale to dobrze bo nowe przepisy zachęcają do nowych doświadczeń.
Dzisiaj o ciasteczkach z przepisu Św. Hildegardy, który otrzymałam od naszej
klientki i mojej koleżanki. Marysia tak mnie zachęciła i przekonała, że dość
szybko wzięłam się do działania. Ciasteczka pyszne, korzenne, rozgrzewające,
można wykorzystać na zbliżające się święta. Przepis poniżej, ale chciałam
jeszcze napisać jakie mnie przerażenie ogarnęło widząc ogromną kulę ciasta na pół
stolnicy z której wyszło 350 ciasteczek. Warto było, ciastka można przechowywać
długo i delektować się ich smakiem.
Herbatniki
dodające energii migdałowe
·
45 gałki muszkatołowej w proszku
·
45 g cynamonu w proszku
·
10 g goździków w proszku
·
1,5 kg mąki orkiszowej
·
300 g cukru trzcinowego
·
4 żółtka
·
2 całe jaja
·
375-500 g masła
·
300 g mielonych słodkich migdałów
·
sól, woda lub mleko
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na
stolnicę, dodać miękkie masło w kawałkach. Dodać wszystkie składniki i wszystko
razem szybko zagnieść, odstawić w zimne miejsce. Po 30 minutach ciasto
rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wykroić placuszki. Na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia piec w temperaturze ok. 180 C przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz