Przepis na pastę mojego
wykonania podaję dla tych, którzy próbowali i smakowali szczególnie Dzielne
Niewiasty, ale także dla tych, którzy chcą spróbować. Pastę można zrobić z
soczewicy, różnego rodzaju grochów i bobu. Na spotkaniu DN
była z soczewicy czerwonej, ale można zrobić z innej. Pastę
wykonuje się w ok. 30min. W jednym naczyniu należy udusić cebulkę na złoty
kolor na oleju nierafinowanym, ja używam rzepakowego lub oliwy z oliwek. W
drugim naczyniu ugotować soczewicę w proporcji 1:2 czyli jedna część soczewicy
i dwie części wody, gotować ok. 20-30min, do momentu, aż soczewica wchłonie
całą wodę. Następnie połączyć soczewicę z cebulką i zmiksować blenderem, termomiksem
lub mikserem z końcówką z nożykami na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem
lub inną przyprawą np. solą ziołową, przyprawą do mięs i itp. I GOTOWE. Jeśli
pasta będzie zbyt gęsta to można dodać oleju. Smacznego:)
Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.
Ooo, w mojej kuchni paczka z czerwoną soczewicą leży już od x czasu i nie mam na nią pomysłu ani czasu ;) Pasta wygląda na prostą w wykonaniu i pyszną. Czy nadaje się np. do kanapek, czy do czegoś innego? Z czym ją jeść?
OdpowiedzUsuńTa pasta to jarski pasztecik do chleba.
Usuń