Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

sobota, 17 stycznia 2015

Pyszna pasta z soczewicy czerwonej


 
Przepis na pastę mojego wykonania podaję dla tych, którzy próbowali i smakowali szczególnie Dzielne Niewiasty, ale także dla tych, którzy chcą spróbować. Pastę można zrobić z soczewicy, różnego rodzaju grochów i bobu. Na spotkaniu DN była z soczewicy czerwonej, ale można zrobić z innej. Pastę wykonuje się w ok. 30min. W jednym naczyniu należy udusić cebulkę na złoty kolor na oleju nierafinowanym, ja używam rzepakowego lub oliwy z oliwek. W drugim naczyniu ugotować soczewicę w proporcji 1:2 czyli jedna część soczewicy i dwie części wody, gotować ok. 20-30min, do momentu, aż soczewica wchłonie całą wodę. Następnie połączyć soczewicę z cebulką i zmiksować blenderem, termomiksem lub mikserem z końcówką z nożykami na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem lub inną przyprawą np. solą ziołową, przyprawą do mięs i itp. I GOTOWE. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta to można dodać oleju. Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Ooo, w mojej kuchni paczka z czerwoną soczewicą leży już od x czasu i nie mam na nią pomysłu ani czasu ;) Pasta wygląda na prostą w wykonaniu i pyszną. Czy nadaje się np. do kanapek, czy do czegoś innego? Z czym ją jeść?

    OdpowiedzUsuń