Już od dłuższego czasu
sprzedajemy w naszym sklepie owoce liofilizowane, a ostatnio nawet warzywa w
formie mieszanki przyprawowej. Smakują wybornie, świeżo jak zerwane prosto z
krzaka, wyglądają apetycznie. Osoby, które smakowały chętnie wracają. Nie każdy jednak wie, co liofilizacja
i podchodzi z wielką rezerwą. Liofilizacja to suszenie przez wymrażanie z zachowaniem
naturalnych składników odżywczych w 90-100%. Inaczej mówiąc konserwowanie bez
konserwantów. Technologię tę wymyślili Amerykanie i Rosjanie na potrzeby
żywienia kosmonautów w wyprawach kosmicznych. Liofilizaty mogą zastąpić pełne
danie lub mogą być stosowane jako naturalny dodatek/wsad owocowy do jogurtu, musli,
kisielu, budyniu, lodów, galaretek, herbat owocowych, napojów. Polecane dla
wszystkich szczególnie dla małych dzieci do kaszek owocowych, zupek
błyskawicznych. Chętnie wykorzystywane w sporcie i turystyce.
Produkty liofilizowane szczelnie zamknięte
mogą być przechowywane nawet 2 lata. Produkty mogą być surowe, gotowane,
rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą, a produkt uzyska
naturalną świeżość. Po wysuszeniu owoce są bardzo lekkie, są łatwe do użycia w
podróży, wyprawach górskich, morskich, wszędzie tam gdzie bagaż ma być lekki a
woda jest dostępna.
Dostępne owoce i
warzywa: ananasy, czarny bez, truskawki, wiśnie, banany, jeżyny, maliny, żurawina, mieszanka
warzywno-ziołowa do potraw.
Właściwości
liofilizatów spożywczych:
·
zachowują naturalny smak i zapach, pełną
wartość biologiczną i biochemiczną swoich składników
·
zachowują naturalny kształt, wygląd,
kolor, strukturę wewnętrzną
·
posiadają wilgotność resztkową mniejszą
niż 5%, co w doskonały sposób chroni przed zepsuciem i pozwala szczelnie
zamknięte przechowywać w każdych warunkach klimatycznych
·
uzyskują strukturę mikroskopowo -
porowatą o dużej powierzchni co pozwala na
osiągnięcie w ciągu kilku minut po nasączeniu wodą stanu pierwotnego
·
w porównaniu z utrwalaniem przez zamrożenie,
liofilizacja eliminuje wysokie koszty związane z transportem, składowaniem i
zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego oraz ryzyko zepsucia produktu w
przypadku przerwy w dopływie energii elektrycznej lub awarii urządzeń
chłodniczych
Firma Elena jest polską
firmą rodzinną i warto zainwestować w nasze, rodzime produkty.
Firma produkuje także
wysokiej jakości kolagen, ale o tym już było TUTAJ
Informacje pochodzą ze
ulotek dołączanych do produktów i strony http://www.elena.pl/pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz