"Barwy Zdrowia" to polskie Ekologiczne Gospodarstwo Ogrodnicze Tomasza Obszańskiego funkcjonujące od 1998 roku zajmujące się
produkcją, promocją i sprzedażą zdrowej polskiej żywności ekologicznej. Gospodarstwo
położone jest Tarnogrodzie, we wschodniej części Kotliny Sandomierskiej, leży
na południowo - zachodnim skraju pow. biłgorajskiego i woj. lubelskiego i jest
najdalej na południe wysuniętym miastem województwa. Gmina Tarnogród coraz
częściej nazywana jest Doliną Ekologicznej Żywności.
Gospodarstwo jest intensywnie modernizowane. W
2007r. powstała chłodnia, dzięki której owoce i warzywa, a także tłoczone przez
nas oleje są przechowywane w najlepszych warunkach.
Gospodarstwo zajmuje
się promocją i sprzedażą zdrowej polskiej żywności w tym przygotowanych przez
siebie ekologicznych i certyfikowanych produktów.
Wysokiej
jakości OLEJ RZEPAKOWY tłoczony na zimno, nieoczyszczony marki
„Barwy Zdrowia”
Olej rzepakowy - jest
pięknie nazywany „oliwką północy”
Skład oleju: 7%
nasyconych kwasów tłuszczowych, 62% kwasu oleinowego, 10% kwasu
linolenowego (omega-3), 20% kwasu linolowego (omega-6), bogaty w witaminę A, E,
D3 i K
Olej rzepakowy
jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i
K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Tłuszcze zawierające
NNKT nie są produkowane przez organizm ludzki, dlatego muszą być
dostarczane w pożywieniu, posiadają wiele zalet:
·
przeciwdziałają chorobom serca i układu
krążenia, miażdżycy
·
utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu
we krwi
·
działają przeciwkrzepliwie
·
regulują przemianę materii
·
zapewniają optymalny rozwój mózgu i
wzroku
·
wspomagają leczenie łuszczycy i
zapalenia stawów
·
dzięki zawartości witaminy E (zwanej
inaczej witaminą młodości), mają wpływ na poprawę wyglądu skóry,
usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami cywilizacyjnymi
Wskazania
dotyczące spożycia
Olej rzepakowy jest
idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do
pieczenia i duszenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką
temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego smażone na nim
produkty są mniej tłuste. Może być wykorzystany do wyrobu majonezu, dodatek do
sosów (dressingów) sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu
witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i
powietrza.
Olej ułatwia
przyswajanie witamin. Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A,
D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli
nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni
wchłanianie witamin przez organizm.
Stosunki i ilości
poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu
widzenia dietetyki. Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za
najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość
NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1.
Nasz olej lniany składa
się z 10% nasyconych kwasów tłuszczowych, 23% kwasu oleinowego (omega-9) 51 %
kwasu linolenowego (omega-3), 16 % kwasu linolowego (omega-6), bogaty w
witaminę E.
Kwasy omega-3
zawarte w oleju mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego
organizmu, są niezastąpione:
·
jako budulec dla: tkanki mózgowej,
syntezy hormonów, każdej komórki organizmu
·
dla kobiet w ciąży: właściwa proporcja
kwasów omega-3 i omega-6 zabezpiecza przed przedwczesnym porodem. Stwierdzono,
że u dzieci kobiet, które uzupełniały swoją dietę w ciąży kwasami omega-3 (pasta
wg dr Budwig) poziom inteligencji w stosunku do innych swoich rówieśników jest
wyższy aż o 19%
·
dla dzieci i młodzieży: wpływa na
prawidłowy rozwój neuronów, wspomaga leczenie nadpobudliwości dziecięcej
(zespół ADHD) i równowagę hormonalną (trądzik)
·
dla kobiet: reguluje proporcje hormonów
w organizmie: łagodzenie wielu objawów związanych z miesiączkowaniem, a także
bóle głowy, depresje, bóle podbrzusza, drażliwość i obrzęki, łagodzi objawy
menopauzy i wspomaga czynności macicy, przez co może być stosowany w leczeniu
bezpłodności
·
dla mężczyzn: stosowany jest pomocniczo
przy leczeniu bezpłodności i w schorzeniach prostaty.
·
dla sportowców: przekształca
składniki pokarmowe na energię, wspomaga wzrost mięśni oraz redukcję tkanki
tłuszczowej, bierze udział w transporcie tlenu, produkcji hemoglobiny przez co
zwiększa wydolność oraz wytrzymałość, skraca czas regeneracji, ułatwia
absorbowanie składników pokarmowych
Olej lniany wspomaga
również:
·
Układ trawienny: m.in. procesy
trawienne, aktywizuje przemianę materii, wzmacnia regeneruje i osłania błony
śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).
·
Układ nerwowy: w leczeniu schorzeń
mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane,
depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę
·
Układ sercowo-naczyniowy: kwas
alfa-linolenowy obniża poziom trójglicerydów i "złego cholesterolu",
przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej, skutecznie
zapobiega powtórnemu zawałowi serca oraz działa antyarytmicznie.
· Leczenie chorób nowotworowych: kwasy
omega-3 mogą zahamować raka piersi, a także zapobiegać rozwojowi nowotworów w
innych organach, zmniejszają ryzyko raka prostaty. Badania przeprowadzone wśród
pacjentów chorych na raka prostaty dowodzą, że zawarte w oleju lignany wykazują
silne działanie przeciwutleniające.
· Leczenie nadwagi i otyłości: przywraca
równowagę hormonalną i zmienione proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie,
wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamuje powstawanie nowej, wpływa
korzystnie na odtłuszczanie wątroby.
· Układ immunologiczny: kwasy omega-3
zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, aktywizują podziały
komórkowe.
·
Skórę, włosy i paznokcie: olej lniany
jest używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej
elastyczność, niedobór NNKT jest związany z występowaniem chorób skóry, w tym
m.in. egzemy i łuszczycy, polecany dla skór suchych z objawami łuszczenia, mało
elastycznych, szorstkich.
· Zwierzęta: w diecie psów i kotów
regularne stosowanie oleju lnianego zapobiega matowieniu sierści i różnym
chorobom skóry w tym łupieżowi, łojotokowi, linieniu oraz prosówkowym zmianom
skóry jak również skutecznie wspomagają leczenie w/w chorób. Olej jest cennym
składnikiem pod względem energetycznym w końskiej diecie, ma dobroczynny wpływ
na przemianę materii, jak również na sierść.
Czy
wiesz, że...
·
siemię lniane zawiera 700 !!! razy
więcej lignanów niż inne gatunki roślin (lignany - roślinne prekursory hormonów
tkankowych o właściwościach przeciw nowotworowych) - zawartość lignanów w
różnych produktach
·
olej lniany zawiera dwa razy więcej
kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina
·
w 60 % nasz mózg zbudowany jest na bazie
kwasów omega-3
·
już po kilku dniach stosowania oleju
lnianego możemy przywrócić w organizmie homeostazę czyli równowagę
·
brytyjski ekspert Richard Doll
stwierdził, że stosowanie oleju lnianego w codziennej diecie zapobiegłoby tylko
w Wielkiej Brytanii 450 zgonom dziennie
·
podstawowym tłuszczem w diecie
kulturystów jest olej lniany
Wskazówki
dotyczące spożywania:
Przyjmuje się, że na 1
kg masy ciała powinniśmy dostarczać 1 gram oleju dziennie.
Dorośli przez pierwsze 3 m-ce ok. 4 łyżek dziennie, później 2-4 łyżki.
Leczniczo - 6 do 8 łyżek dziennie (dieta wg dr Budwig) Zapotrzebowanie na NNKT rozwijającego się organizmu dzieci i młodzieży jest większe niż u dorosłych.
Zwiększone dawki tego oleju nie skutkują odkładaniem się tkanki tłuszczowej.
Dorośli przez pierwsze 3 m-ce ok. 4 łyżek dziennie, później 2-4 łyżki.
Leczniczo - 6 do 8 łyżek dziennie (dieta wg dr Budwig) Zapotrzebowanie na NNKT rozwijającego się organizmu dzieci i młodzieży jest większe niż u dorosłych.
Zwiększone dawki tego oleju nie skutkują odkładaniem się tkanki tłuszczowej.
Olej lniany nie powinien być traktowany jako lek czy suplement diety, ale jako produkt stanowiący codzienny składnik naszego jadłospisu.
Oleju
lnianego nie powinno się smażyć.
SIEMIĘ LNIANE
•
siemię lniane jest bogatym źródłem
błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości,
wspomaga odchudzanie i pozwala na długotrwałe utrzymanie efektów diety,
•
zawarte w nim lignany mają działanie
powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające,
•
polecane jest zwłaszcza w chorobie
wrzodowej,
•
siemię lniane jest też bardzo pomocne w
zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i
odmrożeń,
•
można je stosować na trudno gojące się
rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka,
•
siemię lniane jest również bardzo bogate
w wartościowe składniki: witamina E, cynk, kwas tłuszczowy omega-3, fitosteryny,
flawonoidy, fitoestrogeny
Fitoestrogeny blokują
receptory estrogenowe, co prowadzi do zmniejszenia podatności na nowotwory
takie jak rak piersi, macicy czy prostaty. Dodatkowo fitoestrogeny w pewnym
stopniu mogą przeciwdziałać niektórym niekorzystnym dolegliwościom zwiazanym z
menopuzą.
Witamina E, jest skutecznym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3, oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Witamina E, jest skutecznym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3, oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Propozycja
podania:
2 łyżeczki siemienia
lnianego zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu, często
mieszając. Następnie przetrzeć przez sito. Natomiast łyżeczkę lnu
mielonego zalać 150 ml gorącej wody lub mleka, odczekać kilka minut,
często mieszając do uzyskania konsystencji kleiku. Podawać z owocami, jogurtem,
miodem lub sokiem.
Siemię lniane doskonale
nadaje jako dodatek do chleba lub innych wypieków. Uprażone na suchej patelni
siemię lniane jest wspaniałą posypką do kanapek, musli, deserów.
Len mielony jest
smacznym i zdrowym dodatkiem do zup, sosów, płatków śniadaniowych, domowych
wypieków, świetnie nadaje się do panierowanie mięs.
Zalecana dzienna dawka siemienia lnianego to 2 - 3 łyżeczki.
Wszystkie
powyższe informacje pochodzą ze strony http://www.barwyzdrowia.pl/
Mogę dodać już od
siebie, że moja babcia jest wychowana na oleju lnianym, niegdyś jej rodzice
zajmowali się uprawianiem i przetwarzaniem lnu, aktualnie ma 87 lat i mózg
pracuje wyśmienicie. Produkty „Barw zdrowia” najlepiej sprzedające się w naszym
sklepie to:
·
olej rzepakowy wg mnie nie ma sobie
równych
·
olej lniany
·
kasza gryczana nie palona
·
otręby orkiszowe lubią niektórzy klienci
·
mąki
Klaudio czy mogłabyś podać ceny tych produktów? np. oleju rzepakowego i lnianego. Może Alicja mogłaby mi przywieźć na sobotnie spotkanie Dzielnych. Pewnie i w Krakowie ich nie brakuje, ale Ty masz sprawdzoną firmę a wiem, ze olej lniany nie może być długo przechowywany. Monika M
OdpowiedzUsuńOlej lniany 0,5l nierafinowany ok 18zł, lniany od 18-26zł tez za 0,5l tłoczony na zimno. Ceny zależą właśnie od firmy. Rzepakowego oleju najwięcej sprzedajemy z Barw Zdrowia i ja uważam go za najlepszy na Polskim rynku, a lniany różnie jak kto woli Z Barw Zdrowia, Olvity, Vitacornu. Są oleje lniane, które mogą być przechowywane w temp. pokojowej, a po otworzeniu w lodówce, a są takie, które powinny byś przechowywane cały czas w warunkach chłodniczych i jest to najczęściej Budwigowy. Ja osobiście używam różnie, zamiennie z w/w firm.
OdpowiedzUsuń