Chociaż
cynk kojarzy nam się z piękną i zdrową cerą
ale to obok witaminy C jest
niezbędny podczas infekcji. Posiada działanie przeciwwirusowe szczególnie jeśli
jest stosowany do ssania. Jest on niezbędny dla układu odpornościowego do
skutecznego zwalczania przeziębień i infekcji. Należy do mikroelementów czyli pierwiastków śladowych
potrzebnych nam w małych ilościach. Każda komórka naszego organizmu potrzebuje
cynku. Znaną chyba wszystkim maść cynkową stosowano już 5tyś. lat temu.
Stosowali ją Egipcjanie, by przyspieszyć gojenie ran.
Cynk
potrzebny jest do prawidłowego formowania się kości, gojenia się ran,
podrażnień skóry, trądziku, poprawia kondycję
skóry, włosów i paznokci, bierze udział w odtruwaniu organizmu, reguluje ciśnienie
krwi i rytmu serca. Zwiększa także produkcję plemników u mężczyzn i
utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Cynk jest niezbędny w rozwoju
organów płciowych u chłopców szczególnie w okresie dojrzewania.
Niestety
większość ludzi cierpi na brak cynku. Na największe niedobory narażone są:
dzieci w okresie wzrostu, osoby starsze, kobiety w ciąży, wegetarianie,
przewlekle chorzy i alergicy.
Profesor
Aleksandrowicz pisał „ Jednym z okresów,
kiedy zapotrzebowanie na cynk bardzo się
wzmaga, są pierwsze 3 miesiące ciąży.
Wówczas bowiem rozwój łożyska wymaga większych zasobów mineralnych. I wtedy
właśnie kobieta ciężarna narzeka nieraz na zmiany w odczuwaniu zapachów lub
smaków. Są one objawem niedoboru cynku w kubkach smakowych języka czy też
receptorach węchu. Cynk jest konieczny w zwiększonej ilości również w fazie
rozwoju organów płciowych u chłopców, a więc w początkach okresu dojrzewania” ,
„ …prostatę można wyleczyć dietą bogatą
w cynk lub po prostu pigułkami z cynkiem”.
Trzeba także przypomnieć że wątroba dziecka ma
3x więcej cynku niż osoby dorosłej. Mleko matki ma najwięcej cynku zaraz po
urodzeniu, dlatego warto karmić piersią jak najdłużej.
Zatem
jeśli łamią się paznokcie, wypadają włosy, rany się nie goją, skóra jest sucha, mamy
zaburzenia smaku i węchu (ocenia się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń
smaku i węchu jest niedobór cynku) zajadajmy produkty bogate w cynk,
nierafinowane i nieoczyszczane.
Mąka oczyszczona traci 78%cynku.
Zajadajmy
zatem: ostrygi, rybki, dobre mięso, jajka,
wodorosty, płatki drożdżowe, fasolkę i roślinki
strączkowe, pełne ziarna złóż,
razowe chleby, a najwięcej chrupmy różnych orzechów, pestek dyni i słonecznika,
suszonych owoców i „surówek piękności”.
Pamiętajmy
także że regularne zażywanie niektórych farmaceutyków, w tym pigułek
antykoncepcyjnych, oraz picie alkoholu powoduje obniżenie poziomu
cynku w organizmie człowieka.
Więcej można
przeczytać:
Opracowano
na podstawie:
·
Więckowski
S. K., Żywienie, żywność, składniki pokarmowe a zdrowie, Kielce 2005
·
Aleksandrowicz
J., Gumowska I., Kuchnia i medycyna, Oficyna Wydawnicza Watra, Warszawa, 1986
·
http://www.izz.waw.pl/pl/normy-zwienia
Cynk rewelacja! polecam . Klaudio jesteś kolejna osobą, która poleca cynk. Ja go zażywam przy infekcjach i przeziębieniach. (razem z witaminą c "tysiączką").
OdpowiedzUsuńCynk rzeczywiście jest bardzo pomocny leczeniu nie tylko przeziębień jak i również niewielkich reakcji alergicznych :)
OdpowiedzUsuń