Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

wtorek, 20 października 2015

Cynk chroni przed infekcjami

Chociaż cynk kojarzy nam się z piękną i zdrową cerą  ale to obok witaminy C  jest niezbędny podczas infekcji. Posiada działanie przeciwwirusowe szczególnie jeśli jest stosowany do ssania. Jest on  niezbędny dla układu odpornościowego do skutecznego zwalczania przeziębień i infekcji.  Należy do mikroelementów czyli pierwiastków śladowych  potrzebnych nam w małych ilościach.  Każda komórka naszego organizmu potrzebuje cynku. Znaną chyba wszystkim maść cynkową stosowano już 5tyś. lat temu. Stosowali ją Egipcjanie, by przyspieszyć gojenie ran.
 


Cynk potrzebny jest do prawidłowego formowania się kości, gojenia się ran, podrażnień skóry, trądziku,  poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, bierze udział w odtruwaniu organizmu, reguluje ciśnienie krwi i rytmu serca. Zwiększa także produkcję plemników u mężczyzn i utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Cynk jest niezbędny w rozwoju organów płciowych u chłopców szczególnie w  okresie dojrzewania.
Niestety większość ludzi cierpi na brak cynku. Na największe niedobory narażone są: dzieci w okresie wzrostu, osoby starsze, kobiety w ciąży, wegetarianie, przewlekle chorzy i alergicy.
 
Profesor Aleksandrowicz pisał „ Jednym z okresów, kiedy zapotrzebowanie na cynk bardzo się

wzmaga, są pierwsze 3 miesiące ciąży. Wówczas bowiem rozwój łożyska wymaga większych zasobów mineralnych. I wtedy właśnie kobieta ciężarna narzeka nieraz na zmiany w odczuwaniu zapachów lub smaków. Są one objawem niedoboru cynku w kubkach smakowych języka czy też receptorach węchu. Cynk jest konieczny w zwiększonej ilości również w fazie rozwoju organów płciowych u chłopców, a więc w początkach okresu dojrzewania” ,  „ …prostatę można wyleczyć dietą bogatą w cynk lub po prostu pigułkami z cynkiem” 
 
Trzeba także przypomnieć że wątroba dziecka ma 3x więcej cynku niż osoby dorosłej. Mleko matki ma najwięcej cynku zaraz po urodzeniu, dlatego warto karmić piersią jak najdłużej.
Zatem jeśli łamią się paznokcie, wypadają włosy, rany się nie goją, skóra jest sucha, mamy zaburzenia smaku i węchu (ocenia się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku) zajadajmy produkty bogate w cynk, nierafinowane i nieoczyszczane.
 Mąka oczyszczona traci 78%cynku.
 
Zajadajmy zatem: ostrygi, rybki, dobre mięso,  jajka, wodorosty, płatki drożdżowe, fasolkę i roślinki
strączkowe, pełne ziarna złóż, razowe chleby, a najwięcej chrupmy różnych orzechów, pestek dyni i słonecznika, suszonych owoców i „surówek piękności”.
 

Pamiętajmy także że regularne zażywanie niektórych farmaceutyków, w tym pigułek antykoncepcyjnych, oraz picie alkoholu powoduje obniżenie poziomu cynku w organizmie człowieka.
 
Więcej można przeczytać:
 
 
Opracowano na podstawie:
·         Więckowski S. K., Żywienie, żywność, składniki pokarmowe a zdrowie, Kielce 2005
·         Aleksandrowicz J., Gumowska I., Kuchnia i medycyna, Oficyna Wydawnicza Watra, Warszawa, 1986
·         http://www.izz.waw.pl/pl/normy-zwienia
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Cynk rewelacja! polecam . Klaudio jesteś kolejna osobą, która poleca cynk. Ja go zażywam przy infekcjach i przeziębieniach. (razem z witaminą c "tysiączką").

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynk rzeczywiście jest bardzo pomocny leczeniu nie tylko przeziębień jak i również niewielkich reakcji alergicznych :)

    OdpowiedzUsuń