Blog ten jest formą strony internetowej sklepu Zielarsko-Medycznego "Mniszek", który prowadzę od kilku lat w Tarnowie. Będę go systematycznie uzupełniać informacjami dotyczącymi asortymentu sklepu, zasadami zdrowego odżywiania, wzmacniania odporności organizmu oraz jego oczyszczania. Blog jest także formą mojej odpowiedzi na liczne pytania, które otrzymują drogą mailową na adres sklepu. Często dotyczą one podobnych zagadnień. Pomyślałam, że dobrze by była taka przestrzeń, w której mogłabym te tematy poruszać. Życzę wszystkim Czytelnikom "Mniszka", by poczuli się jak w swoim ulubionym sklepiku.

poniedziałek, 18 września 2017

Magnez - ważniejszy niż się nam wydaje!

Dlaczego dzisiaj jesteśmy skazani na suplementację magnezem. Jak wybrać dobry preparat?
Rozdrażnienie, nerwowość, trudności w koncentracji i uczeniu się, osłabienie, bezsenność, ciągłe zmęczenie, drganie powiek, bolesne skurcze łydek , „mrówki” w nogach, próchnica zębów, zespół niespokojnych nóg, depresja,  bóle głowy, zespół napięcia przedmiesiączkowego czy migrena. Któż z nas nie odczuwał kiedykolwiek takiego stanu? Chyba każdy znajdzie coś dla siebie, szczególnie w dzisiejszym zwariowanym i pędzącym świecie, gdzie stres zakrada się drzwiami i oknami. Za to wszystko może być odpowiedzialny brak magnezu, a bez tego pierwiastka człowiek nie może być zdrowy. Po wypiciu 0,3 l napoju cola, blokuje się wchłanianie magnezu przez dobę.
Magnez  w naturalnym środowisku bogato występuje w pożywieniu, ale  w wyniku chemicznego nawożenia  gleby  oraz stosowania konserwantów żywności jest go coraz mniej.  Gdy pełne ziarno zbóż jest oczyszczane na białą mąkę, traci ok. 80% magnezu. Obieranie ziemniaków pozbywa ich 35% magnezu. W przypadku przetwarzania żywności magnez zostaje odrzucony w otrębach, melasie, obierkach a przecież to magnez przywraca wewnętrzny spokój, reguluje równowagę nerwowo-mięśniową.
 

Magnez bierze udział w około 300 procesach metabolicznych zachodzących w organizmie ludzkim. Ponad połowa magnezu znajduje się w kościach (60%), jedna czwarta w mięśniach szkieletowych (25%) , pozostała część  rozmieszczona jest w całym organizmie, przeważnie w układzie nerwowym i w dużych narządach. Jest czynnikiem przeciwstresowym, przeciwtoskycznym, przeciwalergicznym, przeciwzapalnym. Buduje kości i zęby, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym. Dlatego nazwany jest pierwiastkiem życia. Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę.
 Na brak magnezu narażeni są szczególnie: młodzież szkolna, osoby starsze, sportowcy, ludzie ciążo pracujących fizycznie i narażeni na stres.
 
Źródła w pożywieniu:  Najbogatsze źródła (zawartość magnezu w 1 kg produktu): otręby pszenne, mak, kakao gorzkie, zarodki pszenne, pełne ziarna zbóż, kasza gryczana, fasola biała, czekolada gorzka, orzechy, migdały, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, pełne ziarna zbóż: płatki zbożowe, kasze, ryże nieoczyszczone, ciecierzyca , groch, szpinak,  surowe owoce i warzywa, woda mineralna szczególnie magnezowa.
 
 
Skuteczne formy suplementacji to chelat aminokwasowy magnezu, cytrynian magnezu, glukonian magnezu, mleczan magnezu oraz tlenek magnezu. Należy wybierać preparaty standaryzowane bez sztucznych barwników czy konserwantów. Bardzo dobre są preparaty o powolnym uwalnianiu, co umożliwia organizmowi stopniowe przyswojenie tego pierwiastka, który powoli przechodzi do jelit i podnosi jego poziom wewnątrzkomórkowo. Przy problemach z nadkwaśnością czy stanach zapalnych żołądka lepiej tolerowany jest właśnie magnez o powolnym uwalnianiu, który neutralizuje nadkwaśność soku żołądkowego i działa osłaniająco na śluzówką żołądka. Skuteczność suplementacji może podnosić połączenie magnezu z wapniem, witaminą B6, cynkiem czy borem. Jednak do lepszego uzupełnienia magnezu lepsze są monopreparaty.
 


 Chelat aminokwasowy magnezu charakteryzuję się bardzo dobrą a nawet najlepszą wchłanialnością, ponieważ ma małą masę cząsteczkową, która przenika przez ściany jelit do krwioobiegu. Cząsteczka magnezu jest stabilna i neutralna, nie wchodzi w reakcję z innymi składnikami diety i zażywanymi lekarstwami.
 
 
 
Magnez MSE to preparat naturalny w wysokiej dawce 300mg oraz o  długim uwalnianiu. Taka forma preparatu skutecznie eliminuje niedobory magnezu w organizmie. Tlenek magnezu w formie powolnego uwalniania bardzo dobrze się przyswaja. Powolne uwalnianie gwarantuje stopniowe  przechodzenie magnezu z jelit do krwi i podnoszenie poziomu magnezu wewnątrzkomórkowo. Zalecany dla osób z nadkwaśnością. Ten monopreparat gwarantuje precyzyjne uzupełnienie niedoborów magnezu zgodne z indywidualnym zapotrzebowaniem.
 
 
 
Cytrynian magnezu zapewnia doskonałą wchłanialność jonów  magnezu. Specjalna technologia i całkowicie naturalne składniki sprawiają, iż tablet­ka jest tak lekko strawiona, że bez wysiłku ze strony układu pokarmowego dezintegruje się w przewodzie pokarmowym w ciągu kilku minut. Ponadto do zjonizowania cytrynianu magnezu potrzebna jest mniejsza ilość kwasów żołądkowych, w porównaniu do na przykład tlenków magnezu. Dlatego cytrynian magnezu jest zalecany osobom z zaburzeniami trawiennymi, starszym, u których może występować mniejsze wydzielanie kwasu żołądkowego.
 
 
 
Bio_Magnez zawiera złożony kompleks magnezowy, składający się z trzech różnych soli magnezu,
dzięki czemu jest szybko rozpuszczalny i dobrze się wchłania. Zawiera  węglan magnezu, wodorotlenek magnezu, octan magnezu. Dla niezdecydowanych, którą formę wybrać.
 
 
F-MAGNESIUM  zawiera magnez w postaci cytrynianu w formie proszku czyli bardzo dobrze przyswajalnej formie, nie zawiera sztucznych wypełniaczy, barwników, konserwantów. Polecany dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek i tabletek.
 
 
 
Jabłczan magnezu – naturalna forma magnezu, dobrze przyswajalna. Ma swoich zwolenników w naszym sklepiku.
 
 
 
 
Diglicynian magnezu to postać chelatowego magnezu, bardzo dobrze przyswajalnego.
 
 
 
Magnez z witaminą B6 - preparat jest źródłem magnezu w postaci tlenku magnezu. Zawiera również adekwatną ilość witaminy B6, której obecność jest konieczna do sprawnego wykorzystania magnezu przez organizm. Forma magnezu zastosowana w preparacie pozwala na umieszczenie skutecznej porcji tego minerału w bardzo małej tabletce niezwykle łatwej do połknięcia. Tabletki są hipoalergiczne, nie zawierają cukru, soli, skrobi, glutenu, pszenicy, drożdży i produktów mlecznych.
 
 
Piśmiennictwo:
Kuchnia i medycyna - I.Gumowska, J. Aleksandrowicz
Ulorki i materiały informacyjne z poszczególnych firm i strony internetowe producentów.
 

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten blog. Świetne informacje są tutaj zawarte. Będę polacać znajomym.

    OdpowiedzUsuń