Dlaczego dzisiaj
jesteśmy skazani na suplementację magnezem. Jak wybrać dobry preparat?
Rozdrażnienie,
nerwowość, trudności w koncentracji i uczeniu się, osłabienie, bezsenność, ciągłe
zmęczenie, drganie powiek, bolesne skurcze łydek , „mrówki” w nogach, próchnica
zębów, zespół niespokojnych nóg, depresja, bóle głowy, zespół napięcia
przedmiesiączkowego czy migrena. Któż z nas nie odczuwał kiedykolwiek takiego
stanu? Chyba każdy znajdzie coś dla siebie, szczególnie w dzisiejszym zwariowanym
i pędzącym świecie, gdzie stres zakrada się drzwiami i oknami. Za to wszystko
może być odpowiedzialny brak magnezu, a bez tego pierwiastka człowiek nie może
być zdrowy. Po wypiciu 0,3 l napoju cola, blokuje się wchłanianie magnezu przez dobę.
Magnez w naturalnym środowisku bogato występuje w pożywieniu,
ale w wyniku chemicznego nawożenia gleby oraz stosowania konserwantów
żywności jest go coraz mniej. Gdy pełne
ziarno zbóż jest oczyszczane na białą mąkę, traci ok. 80% magnezu. Obieranie
ziemniaków pozbywa ich 35% magnezu. W przypadku przetwarzania żywności magnez
zostaje odrzucony w otrębach, melasie, obierkach a przecież to magnez przywraca
wewnętrzny spokój, reguluje równowagę nerwowo-mięśniową.
Magnez bierze udział w
około 300 procesach metabolicznych zachodzących w organizmie ludzkim. Ponad
połowa magnezu znajduje się w kościach (60%), jedna czwarta w mięśniach
szkieletowych (25%) , pozostała część rozmieszczona jest w całym organizmie,
przeważnie w układzie nerwowym i w dużych narządach. Jest czynnikiem
przeciwstresowym, przeciwtoskycznym, przeciwalergicznym, przeciwzapalnym. Buduje
kości i zęby, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym. Dlatego
nazwany jest pierwiastkiem życia. Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych
wynosi 300-400 mg na dobę.
Na brak
magnezu narażeni są szczególnie: młodzież szkolna, osoby starsze, sportowcy,
ludzie ciążo pracujących fizycznie i narażeni na stres.
Źródła
w pożywieniu: Najbogatsze
źródła (zawartość magnezu w 1 kg produktu): otręby pszenne, mak, kakao gorzkie,
zarodki pszenne, pełne ziarna zbóż, kasza gryczana, fasola biała,
czekolada gorzka, orzechy, migdały, sezam, pestki słonecznika, pestki
dyni, pełne ziarna zbóż: płatki zbożowe, kasze, ryże nieoczyszczone,
ciecierzyca , groch, szpinak,
surowe owoce i warzywa, woda mineralna szczególnie magnezowa.
Skuteczne
formy suplementacji to chelat aminokwasowy magnezu,
cytrynian magnezu, glukonian magnezu, mleczan magnezu oraz tlenek magnezu. Należy
wybierać preparaty standaryzowane bez sztucznych barwników czy konserwantów.
Bardzo dobre są preparaty o powolnym uwalnianiu, co umożliwia organizmowi
stopniowe przyswojenie tego pierwiastka, który powoli przechodzi do jelit i
podnosi jego poziom wewnątrzkomórkowo. Przy problemach z nadkwaśnością czy
stanach zapalnych żołądka lepiej tolerowany jest właśnie magnez o powolnym
uwalnianiu, który neutralizuje nadkwaśność soku żołądkowego i działa
osłaniająco na śluzówką żołądka. Skuteczność suplementacji może podnosić
połączenie magnezu z wapniem, witaminą B6, cynkiem czy borem. Jednak do
lepszego uzupełnienia magnezu lepsze są monopreparaty.
Chelat
aminokwasowy magnezu charakteryzuję się bardzo dobrą a nawet
najlepszą wchłanialnością, ponieważ ma małą masę cząsteczkową, która przenika
przez ściany jelit do krwioobiegu. Cząsteczka magnezu jest stabilna i
neutralna, nie wchodzi w reakcję z innymi składnikami diety i zażywanymi
lekarstwami.
Magnez MSE to preparat
naturalny w wysokiej dawce 300mg oraz o długim uwalnianiu. Taka forma preparatu
skutecznie eliminuje niedobory magnezu w organizmie. Tlenek magnezu w formie
powolnego uwalniania bardzo dobrze się przyswaja. Powolne uwalnianie gwarantuje
stopniowe przechodzenie magnezu z jelit do
krwi i podnoszenie poziomu magnezu wewnątrzkomórkowo. Zalecany dla osób z
nadkwaśnością. Ten monopreparat gwarantuje precyzyjne uzupełnienie niedoborów
magnezu zgodne z indywidualnym zapotrzebowaniem.
Cytrynian magnezu
zapewnia doskonałą wchłanialność jonów magnezu. Specjalna technologia i
całkowicie naturalne składniki sprawiają, iż tabletka jest tak lekko
strawiona, że bez wysiłku ze strony układu pokarmowego dezintegruje się w
przewodzie pokarmowym w ciągu kilku minut. Ponadto do zjonizowania cytrynianu
magnezu potrzebna jest mniejsza ilość kwasów żołądkowych, w porównaniu do na
przykład tlenków magnezu. Dlatego cytrynian magnezu jest zalecany osobom z
zaburzeniami trawiennymi, starszym, u których może występować mniejsze
wydzielanie kwasu żołądkowego.
Bio_Magnez zawiera złożony
kompleks magnezowy, składający się z trzech różnych soli magnezu,
dzięki czemu
jest szybko rozpuszczalny i dobrze się wchłania. Zawiera węglan magnezu, wodorotlenek magnezu, octan
magnezu. Dla niezdecydowanych, którą formę wybrać.
F-MAGNESIUM zawiera magnez w postaci cytrynianu w formie
proszku czyli bardzo dobrze przyswajalnej formie, nie zawiera sztucznych
wypełniaczy, barwników, konserwantów. Polecany dla osób mających problemy z
połykaniem kapsułek i tabletek.
Jabłczan magnezu –
naturalna forma magnezu, dobrze przyswajalna. Ma swoich zwolenników w naszym
sklepiku.
Diglicynian magnezu to
postać chelatowego magnezu, bardzo dobrze przyswajalnego.
Magnez z witaminą B6 - preparat
jest źródłem magnezu w postaci tlenku magnezu. Zawiera również adekwatną ilość
witaminy B6, której obecność jest konieczna do sprawnego wykorzystania magnezu
przez organizm. Forma magnezu zastosowana w preparacie pozwala na umieszczenie
skutecznej porcji tego minerału w bardzo małej tabletce niezwykle łatwej do
połknięcia. Tabletki są hipoalergiczne, nie zawierają cukru, soli, skrobi,
glutenu, pszenicy, drożdży i produktów mlecznych.
Piśmiennictwo:
Kuchnia i medycyna - I.Gumowska,
J. Aleksandrowicz
Ulorki i materiały
informacyjne z poszczególnych firm i strony internetowe producentów.
Bardzo podoba mi się ten blog. Świetne informacje są tutaj zawarte. Będę polacać znajomym.
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam.
UsuńOj tak, magnez jest bardzo ważny i potrzebny w diecie każdego. Dzięki za świetny wpis :)
OdpowiedzUsuńNiestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma niedobór magnezu. Sama się o tym przekonałam jakiś czas temu. Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na przyswajalność magnezu, bo z tym bywa różnie
OdpowiedzUsuń